.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 10:55:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup Allroad - Prosba o Spojrzenie na Auto
PostNapisane: 26.sie.2009 00:08:09 
Użytkownik

Witam

Trafil mi sie samochodik akurat w wersji jaka mnie interesuje.

Spojrzcie na zdjecia. Jestem ciekaw co sadzicie pod katem technicznym. Czy widac ze cos moze byc nie tak.

http://univers1.fotosik.pl/zdjecia/1

Jutro bede mial tez wyciag z po VINie ale chcilabym wiedziec co Eksperci Forumowi od Allroadowó sadza.

Dodam ze koszt zakupu auta w Polsce to ok. 60 000.
Podobno byul w leasingu w firmie na biezaco serwisowany do konca.

Bede wdzieczny za info bo chce w tym tygodniu podjechac.

pozdro szczygiel

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2009 13:33:56 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
rozmiar kół nie standardowy na moje oko, poza tym przod caly

- sprawdz korekcje na wryskach
- kat VP44
- temperature sprezarki (aktywnego zawieszenia) x 4 podnies i opuść. max temp. 90c*
- wycieki, czy sa duze...

odczyt błędów.
zgodnosć przebiegu na EDC15

wydruk historii,
- czy grube rzeczy byly wymieniane.
np. sprzeglo, ect...

duzo jest po firmowych manuali, 160ps ;)

wyglada przyzwoicie tylko te kola razą...

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2009 19:38:34 
Użytkownik

Dla mnie koła w Allroadzie muszą byc pokaźne, min 18". Mój znajomy jeździł allroadem na 19, nakręcił 280tkm na tych kołach i żadnych problemów nie było, przynam, że na 19 wygląda mega potężnie... :D

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 11:59:05 
Użytkownik

Rafal tak, tylko zmiana średnicy obręczy przekłamuje przedkościomierz, ale to jeszcze nic. Producent zaleca ksiazkowe wymiary kół na zima/lato dla żywotności mieszków. Chyba, że się jeździ w "Juesej" to mozna dać 20'.
;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 12:42:22 
Użytkownik

Auto: A8, R8
2rafal7 napisał(a):
Dla mnie koła w Allroadzie muszą byc pokaźne, min 18". Mój znajomy jeździł allroadem na 19, nakręcił 280tkm na tych kołach i żadnych problemów nie było, przynam, że na 19 wygląda mega potężnie... :D

Ciekawe jak trzesie ?

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 19:40:52 
Użytkownik

Wy się tak boicie tych rozmiarów, ze ja nie wiem :D. Przekłamania moze miał, ale co to ma za znaczenie? fabryczny licznik i tak przekłamuje wiec 3-5km/h w tą czy w tą nie robi różnicy. Dla mnie na 19 dobrze się jeździ, nie jest twardo itp, może dla tego, że jestem przywyczajony do zawieszenia s-line. Osobiście nie lubie jak jest miękko, wole twardo i pewnie, lubie czuć co mam pod kołami i na jakiej nawieszchni jade. Grejf powtarzam, kolega przjechał na tych felgach 280tkm i nie tykał się miechów bo nei było takiej potrzeby. Ja osobiście nie wyobrażam sobie jazdy na kołach mneiszych niz 18" :peace:

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 20:28:49 
Użytkownik

ja mam 17' serie. W allroadzie generalnie nigdy nie jest miekko, nawet na 16' no moze b.wygluszac, ale sterownik sprzyn powietrznych nie da zrobic miekko, taka jego natura. Jadac ponad 200km/h juz jest miekko i na hopie cy to przy 16' czy 19' buja buda :diabel: [czyt. polskie drogi z niespodzianka] ;)

A i ten przebieg 280tkm, podsumowac moze miec 240 tak naprawde. W allroadzie ma znaczenie 2 cale duzo. No chyba ze tak zalozyl felgi 19' i oponki 35 wysokosc [ tzw plastry], ze generalnie maja tyle srednicy co 17' i 55 wysokosci seria. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2009 22:52:45 
Użytkownik

Czesc,

Dzieki za opinie. Autko juz ogladalem, mam rowniez wydruki VIN oraz bylem na przegladzie w aturyzowanym serwisie Auto Viva.

Generlanie tak:

Jezeli chodzi o kolo to tez zauwazylem ze inny wymiar. To sa akurat 17". Mysle ze wystarcza, tylko gosc kupil do tego niskoprofilowe opony i dlatego tak wyglada. Ja bym wolal wyzsze. Tam sa chyba 45 lub 50. Juz nie pamietam

Goscie z serwisu powiedzieli ze to ma wplyw jedynie na przeklamania w predkosci no i oczywiscie na komfort jazdy. Jezdzilem zwyklymi Audiolami to rzeczyiwscie Allroad jest troche trwardszy. Nie wiem czy to odbrze czy zle odnosnie polskich dróg ?

VAG nie wskazal zadnych bledów. Zakladam ze te rzeczy o których mowiles to wlasnie tego dotycza.

Podobno sprzeglo moze byc do wymiany niedlugo bo bardzo wysoko lapie. Wiecei jaki to koszt i gdzie najlepiej zrobic ?

Samochod ma 188k przebiegu, w wydruku serwisowany do 182k.

Z przodu sidenbloki maja bardzo malusienki luz i podobno za jakies 10-15tys. km trzeba bedzie wymieniac zawieszenie zprzodu - wachacze itp. Ale tak twierdzi serwis. Bycmoze mozna jeszcze na tym pojezdzic.

I tez pytanie o cene i miejsce gdzie jst dobrze zzrobic ?

Silnik nie mial zadnych wycieków, pracuje równo. Samochód tez nie wykazuje zadnych dziwnych objawów. W srodku super zadbany i mnóstwo bajerów. Nawet stacja multimedilana jak na ten rok to chyba niezle musala kosztowac bo oprócz navi jest czytnik kart z mp3 i zmieniarka na cd/mp3.
Z takich rzeczy ktorych nie ma a waznych dla mnie to regulacja ledzwiowa w siedzeniach.

Ciekawa jest dosyc cena za to auto. 50k + oplaty czyli ok. 60k. Bycmoze cos taniej jak sie uda zalatwic nizsza wartosc do akcyzy.

Okazuje sie ze samochód musialbyc przytarty z lewej strony. Lakierowane drzwi przód i tyl zeby nie bylpo roznic. Podejrzewam ze nawet w tym salonie by sie nie zorientowali gdyby nie czujnik lakieru. Generalnie prawdopodobnie byl przytarty. Mozliwe ze nawet lakierowany w serwisie i to przy 40-50tys. km bo przy tym przebiegu mial demontaz i demontaz takich rzeczy jak tapicerka slupa, klamka, nadkole itp.

Czekam jeszcze na Wasze opinie bo nosze sie z zakupem.

Dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 01:01:16 
Użytkownik

Jeszcze raz ja :)

Dopatrzylem sie ze silnik to BCZ w wersji 163ps.

Czy to zla jednostka napedowa i czy lepiej ja zawirusowac ? Jesli tak to jak bardzo i jaki jest koszt oraz gdzie najlepiej fachowo w mazowieckim?

Jechalem nim ale nie cisnalem zbytnio i nie zwrocilem uwagi na niektore aspekty opisywane juz tutaj na formum czyli: dynamika oraz halas. Generalnie na pierwszych biegach jakiegos wrazenia nie zrobilo na mnie duzego. Ale tez samochod nie ma byc do katowania. A przy predkosci 160/170 km/h w ogole nie odczulem ze tyle jedziemy.

czy ktos orientuje sie jaka jest ronica w halasie (w dB) miedzy 180ps i 163ps ?

Srednie splanie na kompie niezaleznie jak sie jedzie pokazywalo 9,1-9,6L/100km. Wydaje mi sie wynikiem calkiem spoko.

Ciagle jednak zastanawiam sie czy 163ps na takie wielkie auto to nie zamalo i czy taki samochod ma szanse sie sprawdzic w krytycznych sytuacjach na drodze/ mam tu na mysli wyprzedanie w trudnych warunkach na krotkich odcinkach drogi ?

Jak sie sprawdza taki silniczek w przypadku podrozy z 4 osobami ?

Prosze o info. Chcilabym podjac w tym tygodniu decyzje a wydajac tyle kaski nie chcilabym byc rozczarowany.

dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 08:57:46 
Użytkownik

Jeżeli koniecznie już szukasz 2.5tdi, to zastanów się nad 180ps, ten mocnijeszy sam w sobie już jest mułem, a co dopiero 163....jeszcze w allroadzie, kóry jest sporo cięższy od zwykłej A6, a przy wyższej prędkości areodynamike ma porównywalną z klocem betownowym :D. Szukaj 180ps zrób jakis rozsądny program i jest wtedy nadzieja, że jakoś to będzie szło, ale nie oczekuj cudów :peace: .

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 09:00:50 
Klubowicz

Auto: E34
163 spokojnie się sprawdzi
A siedzi tam silnik już po wszystkich powprawkach z serii B
Jak za taką cene i jescze taki stan to bym się nie zastanawiał tylko brał.. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 11:02:40 
Użytkownik

Fajnie jakby mial 1880ps, ale znalezc to co sie chce nie jest tak prosto.
podobno tutaj tuning mozna jakis zrobic. Nie chodzi zeby to byla rakieta ale zeby byl w miare zwawy.

Nie wiem do czego porównujecie i jak oceniacie przydatnosc konkretnego silnika w danym samochodzie, ale skoro w nowych Allroad A4 montuja silniki nawet 2,0 ?

Odnosnie innych rzevczy o ktorych wspomnialem, jakies uwagi ?

jestem ciekaw wypowiedzi piotrusia i Grejfa nt. tegoz zakupu.

dzieki tym ktorzy juz udzielili mi rad
oczywiscie czekam na jak najwiecej info

dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 11:36:48 
Użytkownik

Auto: C7
Będziesz czuł niedosyt po tygodniu z tych marnych 163KM.Chyba,że jeżdzisz jak mocher to będzie ok :):

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 11:48:46 
Użytkownik

rafala6 napisał(a):
Będziesz czuł niedosyt po tygodniu z tych marnych 163KM.Chyba,że jeżdzisz jak mocher to będzie ok :):

dokładnie. a z całą rodziną i bagażem w trasie to będzie męka bo każde wyprzedzanie będzie utrudnione. Zwykłe A6 z tym silnikiem nie jedzie, a allroad i jeszcze quattro to będzie tragedia.

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 12:25:18 
Użytkownik

szczygiel napisał(a):
Fajnie jakby mial 1880ps, ale znalezc to co sie chce nie jest tak prosto.
podobno tutaj tuning mozna jakis zrobic. Nie chodzi zeby to byla rakieta ale zeby byl w miare zwawy.

Nie wiem do czego porównujecie i jak oceniacie przydatnosc konkretnego silnika w danym samochodzie, ale skoro w nowych Allroad A4 montuja silniki nawet 2,0 ?

Odnosnie innych rzevczy o ktorych wspomnialem, jakies uwagi ?

jestem ciekaw wypowiedzi piotrusia i Grejfa nt. tegoz zakupu.

dzieki tym ktorzy juz udzielili mi rad
oczywiscie czekam na jak najwiecej info

dzieki

Hej szczygiel, akurat jest to podstawowa wersia allroad'a, a one z natury sa bogato wyposazone, mi osobiscie autko sie podoba jak za ta kwote, takze bym go doglebnie ogladal i byl nim zainteresowany.

Auto Viva zazwyczaj dobrze oglada autka. Co do sprzegla mozesz smialo zamawiac komplet w IC- Inter carsie.

Co do mocy, nie powala na kolana, ale plaski dosyc wysoki moment obrotowy, nie powinien zaniknac z V6 nawet w 4 rosle osoby. Pojezdzij jesli zachce Ci sie chipa na 180ps to pisz na PW. A zalecal bym ze wzgledu na sam fakt posiadania manuala, jesli jezdziles dieslami i wiesz do czego sluzy to spalanie nawet spadnie, a Nm'try beda wieksze podczas wyprzedzania.

pamietaj, ze pierwsze 3 biegi sluza do ruszenia autem [krotkie biegi] i nie przekraczaj 4 T/min. Zmien na olej motul specyfikacji 505.00 pelen syntetyk.
Dzwiek pomiedzy 163ps a 180ps, w Twoim motorze moze sie tylko obiawic lepszym pomrukiem silnika 6 cylindrow.

Jezeli chcesz ASO w Wawa, polece Cie tylko skontaktuj sie ze mna na PW i wyjasnie ;)
pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 14:07:17 
Użytkownik

2rafal7 napisał(a):
Jeżeli koniecznie już szukasz 2.5tdi, to zastanów się nad 180ps, ten mocnijeszy sam w sobie już jest mułem, a co dopiero 163....jeszcze w allroadzie, kóry jest sporo cięższy od zwykłej A6, a przy wyższej prędkości areodynamike ma porównywalną z klocem betownowym :D. Szukaj 180ps zrób jakis rozsądny program i jest wtedy nadzieja, że jakoś to będzie szło, ale nie oczekuj cudów :peace: .

A co za różnica czy 163 czy 180 PS?

Po chipie wyjdzie to samo. Ok. <200 PS i 400 Nm

---

Ja chcę ASO w W-wa i nie musi być na PW :peace:

Moja A4 B6 2.5 V6 TDi Quattro BDH:
http://public.fotki.com/and777rew/
http://www.a4-klub.pl/smf/audi_a4_b6/b6 ... 376.0.html

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 14:12:56 
Użytkownik

Tylko do tego 180 też zawsze mozesz sobie dołożyć program i będziesz miał 210km :)

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 16:12:38 
Użytkownik

2rafal7 napisał(a):
Tylko do tego 180 też zawsze mozesz sobie dołożyć program i będziesz miał 210km :)

Pomarzyć dobra rzecz :D

Pokaż mi wykresy tych 210 PS. Pewnie MTMowe ... :diabel:

Moja A4 B6 2.5 V6 TDi Quattro BDH:
http://public.fotki.com/and777rew/
http://www.a4-klub.pl/smf/audi_a4_b6/b6 ... 376.0.html

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2009 16:40:35 
Użytkownik

Autko sprawdzili w miare chyba przyzwoicie gdyz bylem z polecenia.
Amorki zostalo jakies 67% a norma o 70%. hamulce i tarcze jakies 80% jeszcze zostalo. Silnik bez zarzutów. Zadnych bledów.

Do tej pory nigdy dieslami nie jezdzilem. osobiscie oczywiscie juz jechalem tym autem ale ze wzgledu ze jeszcze nie moje to ostroznie. Nie zwrocilem uwai za bardzo jak sie zbiera, raczej wsluchiwalem sie w inne rzeczy.

natomiast jak koles przewiozl pozniej moja zone (musialem zostatc z naszym baby) to ona byla w niezlym szoku wiec chyba kopnieciu tu jednak musi miec.
Pewnie kazdy inaczej ocenia w zaleznosci od tego z czym do tej pory mial doswiadczenia i czy wczesniej jezdzil 180ps.

Zona zaniemowila bo gosc 120km/h w zakrety prawie ze wchodzil, a wczesniej mielismy wypadek i wjechalem A3 w policje (zaznaczm ze ich wina) wiec jeszcze ma lekki uraz.

o do halasu, bardziej chodzilo mi tutaj o odglos sprezanego powietrza ptzechodzacy do kabiny niz sam dzwiek silnika. Slyszalem ze przy wiekszaych predkosciach moze nawet swiszczec :)

Jesli jest mozliwy tuning w sensownych pieniadzach i bedzie jezdzil jak 180ps to mysle ze rzeczywsicie zawsze mozna to zrobic - a autko juz mozna miec. Szczegolnie ze to naprawde w srodku wyglada jak nowe, no i rzeczywiscie wypasione jezeli chodzi o bajery dosyc niezle. O czym sie okazalo po przyjezdzie bo wczesniej nie zwracalem uwagi.

Pytanie czy nie lepiej wymienic opony na 225/55 ? tamte sa nówki ale nizszy profil.

Apropo oleju. Koles który sprzedaje wlal tam 5W40, czy to ten o którym wsponiales grejf ?

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2009 18:14:58 
Użytkownik

jak posprawdzales z grubsza wszystko co wazniejsze i autko ci podchodzi to spokojnie bierz z tym motorem - 163 PS delikatniutkim programem robisz ok 183 PS ja mam motorek BCZ w allroadzie z 2005r. i w tym roku zrobilem wlochy i mazury z 5-cio osobowa rodzina z bagazem i nie odczuwalem zadnego dyskomfortu przy wyprzedzaniu - plynnie i sprawnie - a najlepsze spalanie ...... 8.1 L/100km przy predkosciach srednich w okolicach 120-140km/h -

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1