.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 20:23:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 D2] Dobry lakiernik, blacharz!! Katowice / Bielsko-Biała
PostNapisane: 04.wrz.2009 11:36:24 
Użytkownik

Witam,

Chodzi mi dobrego lakiernika blacharza co przy uczciwej cenie dobrze polakieruje kilka elementów w mojej A8... Moja A8 ma nietypowy kolor i brak oznaczenia kodu lakieru!!

Mam dość jeżdżenia po lakiernikach i wysłuchiwania głupot!!

Cena ta sama około 1500 - 2000zł za 3 - 4 elementy tylko gadka inna...

Jeden chce lakierować całe elementy, a drugi zaś chce użyć zaprawki żeby było taniej, a wcale nie jest...

Ten co chce lakierować całe elementy mówi że i tak będą się różnić od pozostałych a ten co jest mistrz od zaprawki mówi że zrobi tip top... W takie bajki i pierdoły nie chce mi się wierzyć i tyle...

Acha... i nie chce komentarzy typu... To jedź do AUDI !!... Bo dobrze wiemy że audi czy jakikolwiek serwis korzysta z pobliskich najtańszych lakierników na których moga zarobić swoją "marżę"

Do lakierowania jest przedni zderzak, do wyklepania maska przy grillu i albo polakierować albo zaprawka, lewy błotnik nad kierunkowskazem jest wgniecenie wielkości piłki do golfa... które myślę że mozna usunąć bez lakierowania całego elementu... do tego tylni zderzak ma otarcie i prawy tylni błotnik ma otarcie nad kołem... Brzmi to gorzej niż wygląda...

Fotka mojej Audi:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2009 13:31:53 
Użytkownik

Kod lakieru musi gdzieś być chyba, że ktoś przemalował całe auto. Podjedź do Audi daj im VIN i podadzą Ci kod.

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2009 13:49:28 
Użytkownik

mb3 napisał(a):
Kod lakieru musi gdzieś być chyba, że ktoś przemalował całe auto. Podjedź do Audi daj im VIN i podadzą Ci kod.

Już dałem jakiś czas temu temat na tym forum co do kodu... po prostu brak kodu lakieru i tyle... jest naklejka itd itd... cale wyposażenie auta ale tam gdzie powinien być kod lakieru po prostu go nie ma...

Co do ASO... wpisali VIN w komputer i też kodu nie było... a tekst faceta z ASO "pierwszy raz w życiu spotykam się z czymś takim" i pomoc polskiego ASO na tym się kończy...

Na forum mi powiedziano że auto było robione na specjalne zamówienie klienta... czyli że lakier może być np z palety BMW czy cholera wie czego... czy w ogóle niby własna mieszanka i tyle...

Byłem u gościa co sprzedaje lakiery samochodowe... sprawdzał po paletach audi, vw... były podobne ale żaden odcień w ogóle nie pasował...

P.S. Znalazłem parę A8 o chyba podobnym kolorze na otomoto i allegro... pytałem się ludzi o kod lakieru... jedna osoba odpisała mi że kodu takie auto nie posiada... na reszte odp czekam ale chyba sie nie doczekam... Tyle...

Tego szukam dobrego lakiernika... co za uczciwą cenę zrobi poprawki itd... Bo moim zdaniem... jeżeli ktoś mi mówi:

"trza pomalować całe elementy ale i tak będzie widać różnicę"

jest dla mnie jednoznaczne z tym jakby miał powiedzieć

"trza pomalować całe elementy ale i tak będzie różnica bo po prostu nie potrafię i nie mam doświadczenia"

Bądźmy szczerzy... Kiedyś nie było kodów lakieru i niektóre auta nawet czegoś takiego nie mają... ale są czy chyba raczej byli lakiernicy którzy potrafili bez większych problemów odpowiednio dopasować lakier tak że nic nie było widać... jakbym miał wiedzę jak to się robi to pewnie sam bym to zrobił... bo jak widać w tym kraju porządnych fachowców po prostu nie ma...

Więc czekam na jakiś cud chyba...

Mam dość szukania po ogłoszeniach itd... gdzie jest napisane... "komora taka i siaka... piaskowanie itd" a zajeżdżając na miejsce co widzę ? Szopę... Albo garaż tak mały że maluch się ledwo mieści...

Dla tego założyłem ten temat... i czekam na jakąś konkretną propozycję... Gdzie ktoś gdzieś coś lakierował i był , jest zadowolony bo jest to zrobione po prostu dobrze...

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2009 14:42:23 
Użytkownik

Ja polecam lakiernie aso Renault Jaszpol w Łodzi, daleko, ale naprawde robią tak, że samochód wygląda jak z fabryki - mają najnowocześniejszą lakiernie w woj. Łódzkim i jedną z najlepszych w pl. Kiedyś widziałem jak zrobili pratycznie z wraka Meganki nówke, szpary idelne w każdej strony, lakier połozony perfekcyjnie, kolor dobrany wzorowo. Wszyscy są mega zadowoleni z ich usług blacharsko lakierniczych.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2009 16:11:12 
Użytkownik

co do kodu lakieru na zamówienie mam u siebie takie coś w fałce
wyciągając dane z ASO jest tylko wpis że kolor na zamówienie klienta

kod koloru był za to wpisany odręcznie długopisem na naklejkę
z kodami wyposażenia tę we wnęce na koło zapasowe, poszukaj
w papierach auta może jednak gdzieś jest wpisany

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2009 18:07:28 
Użytkownik

maciu napisał(a):
co do kodu lakieru na zamówienie mam u siebie takie coś w fałce
wyciągając dane z ASO jest tylko wpis że kolor na zamówienie klienta

kod koloru był za to wpisany odręcznie długopisem na naklejkę
z kodami wyposażenia tę we wnęce na koło zapasowe, poszukaj
w papierach auta może jednak gdzieś jest wpisany

Nie mam gdzie szukać... jedyne co mam to instrukcję i tyle... ale tam nic wpisane nie jest... Obok naklejki we wnęce jest druga... jakaś... ale co tam napisane jest tego nie widać...

Strefa czasowa: UTC + 1