.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 08:37:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 13:27:22 
Użytkownik

Witam

Mialem "szczescie" posiadac Toyoty Avensis az dwie ;)
Pierwsza 05 reg. Estate 2.0 D4D 116KM, 46k mil przy zakupie, pelen serwis,
druga 55 reg. Estate 2.2 D4D 150 KM, 66k mil przy zakupie, pelen serwis.
Oba autka beznadziejnie plastikowe, 116KM nie jedzie, jest glosne, wykonczenie raczej slabej jakosci, plusem jest naprawde niskie spalanie ( trasa do Polski srednio 50mil/galon:). 150KM troszke lepiej sie zbieralo za to palilo srednio 11l/100km i bralo dosc duzo oleju.Oba auta sprzedalem glownie z powodu problemow ze sprzeglem i dwumasem (czesci + wymiana = 1200f). Sprzeglo i dwumas to bolaczka tych aut i ok.40% zanim dociagnie do 80k mil ma powyzsze czesci zajechane. Do tego dochodza wycieki ktore rowniez sa dosc czesta przypadloscia tych autek.
Inna historia jest z Accordem. To autko moge polecic z czystym sumieniem gdyz mialem okazje przejechac 2.2 iCDTi (04' 85k mil przebiegu) okolo 10k mil i poza wymiana oleju nic nie doinwestowalem.Autko ladne, zwawe (140KM), ladnie sie zbiera i spalanie przy tym niewielkie. Dzis jego wlascicielem jest moj kolega, ktory dojechal do 110k mil i poza wymianami serwisowymi nie ma zadnych problemow. Polecam jednak wersje z >06 po FL :d
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 13:51:37 
Użytkownik

Dobija mnie gadanie typu, ford g...o wort, bo teraz juz nie jest tak zle. Fakt auta japonskie sa sla ubogich. Bo sie nie psuja! Moim zdaniem audi to juz nie jest to samo audi co bylo kiedys, ostatnim dobrym bylo a6 c4. Mialem juz cztery audi, co nowsze to coraz bardziej mnie wkurza. Przy kazdej zmianie na "lepszy" mam nadzieje, ze sie poprawi, ale chyba moje obecne a4 b6, bedzie ostatnim. Niesmiertelne 1.9 tdi popsuli pompowtryskiem, ktory chodzi na wybranych paliwach z dupowatymi gniazdami, wyginajaca sie glowica i slabym dwumasem o zawieszeniu nie wspomne, takze o kulturze pracy to mozna pomarzyc. Za to 2.5 tdi to... poracha do kwadratu. W audi dobre sa blachy, wiekszosc silnikow benzynowych i niektore elementy wykonczenia wnetrza, bo np. raczki drzwi i roznego rodzaju przyciski pokryte sa gumka, ktora sie wyciera po 50000 km!! Pojde w kierunku Mazdy 6 2.3ts.

P.S. Nigdy nie przypuszczalem, ze audi zacznie robic sredniej jakosci samochody i bardzo nad tym ubolewam

http://www.youtube.com/watch?v=KCsLIKQHcRg
A6 C6 2.0 TFSI BPJ+soft S-line - bylo
A5 8T 3.0 TDI CAPA QUATTRO DPF OFF+SOFT - jest

Tytuł: Re: zmiana auta - prośba o opinie
PostNapisane: 10.wrz.2009 13:57:13 
Użytkownik

A6 man napisał(a):
honda accord 04>
mazda 6 04>
toyota avensis 04>
ford mondeo 04>

Kolega ma Accorda 04 lub 05 z dieslem 2.2 150KM bodajże, super zadowolony jest zrobił juz kupe kilometrów, najmniejszych problemów z silnikiem a katuje go zdrowo, spotkałem się z opiniami ze to jeden z najlepszych diesli w swojej klasie i wieku.

Mazde 6 2004 ma szwagier od którego "dostałem" moje A6 C4, ma wersje 5d, 2.0 diesel 136KM, bagażnik ogromny, ogólnie fajne auto, żadnych problemów nie miał, spalanie mniejsze niz AEL no ale to auto z innej epoki niż C4.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 14:18:18 
Użytkownik

audik napisał(a):
emge napisał(a):
U mnie w firmie jeździ mazda 6 ma 2~3 lata i ..... gnije :peace:
Za to na Mondeo nie słyszałem, żeby ktoś narzekał.

Mondeo :diabel: nie słyszałeś bo nie ma oczym gadać :diabel: każdy ford .......

Nie powiedziałbym... Kolega kupił Mondeo II 2.0 benzyna 145KM, 2002, i sorry ale bije na głowę wyciszenie wnętrza w moim C4, które odkąd je mam uważałem za cichutkie.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 14:38:23 
Użytkownik

Z wymienionych bierz:

1. Accord
2. Mazda

Reszty nawet nie rozpatruj bo nie warto!

Nie rozumiem tylko stwierdzenia Matyss : "auta japonskie sa dla biednych, bo sie nie psuja" . Avensis chyba ciagle jest japonski a na forach roi sie od usterek, zarowno kosmetycznych jak i powazniejszych mechanicznych.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 16:48:29 
Użytkownik

"auta japonskie sa dla biednych, bo sie nie psuja"

jak to przeczytałem to mało nie spadłem z krzesła :d

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 16:58:22 
Użytkownik

Ze swojego krótkiego doświadczenia z accordami muszę powiedzieć, że w tych samochodach nie ma za dużo rzeczy, które potrafią się często psuć. W ciągu trzech miesięcy nie było na serwisie accorda z jakąś poważną awarią... Te samochody po prostu przyjeżdżają na serwis, wymienia się w nich rzeczy eksploatacyjne i koniec. Jedynie jest na nich kampania związana z przednim stabilizatorem, który gwarancyjnie się wymienia (nie chche mi się wnikać dlaczego :P ), dlatego zwróć uwagę czy ewentualny egzemplarz był nią objęty.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 17:10:59 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Jeśli mają być wyżej wymienione to tylko avensis z D4D , silnik podobno nie do zajechania.

potwierdzam D-4D

kolegi siostra takim śmiga i nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z całym autem rok 2004 ?

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 18:54:50 
Użytkownik

Jeździłem zaróno mazdą, accordem jak i toyota. Plastik w środku straszny, każde z nich głośne. Mazda najbardziej mi się podobała z zewnątrz i była najcichsza. Zaznaczę, że wszystkie to diesle (ave 116km to muł straszny) Najlepiej zbierała się honda ale przy 130-150 strasznie głośno wśrodku. Mi te auta nie podobają się wybitnie ze względu na jakość i stylistykę wnętrza aczkolwiek jako wozidła każde z nich się sprawdza i jest wmiarę bezawaryje. Zaznaczę, że użytkowane było kilka lat (najstarsza honda) nic w nich nie rdzewiało i raczej wszystko działało jak potrzeba. W hondzie dosyc mocno skrzypiały plastiki z tyłu.

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 19:43:13 
Użytkownik

kolego mialem mazde 6 i avensisa. avensis totalna wtopa,chyba ze 6 akcji servisowych. z czego 2 za plecami klientow.
mazda ok to topor starszny ja mialem 1.8 to najlepszy i najstarszy silnik mazdy na lancuch. 1.000.000 km to pikus przy dobrym servisie
honde mial kolega i ma do dzis ale chce a5 teraz. za to mowi sie ze wsrod japoncow honda tylko z charakterem. tak jak audi wsrod niemcow :peace:
spalanie tak do 10l w miesci eto maks na trasie mazda do 7 spadalo.aves w disel nawet do 6,5 przy 100/h bez klimy. czesci smiesznie tanie do mazdy toyota to jakis kosmos. honda tez tanio. no to chyba tyle ale pamietaj ze ludzie jezdzacy japoncami szukaja polsrodkow dla audi. to ich zdanie. moje zreszta tez. pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 20:44:13 
Użytkownik

Nr 1 - Honda
Nr 2 - Toyota
O reszcie zapomnij. Mazda w starej budzie tania w zakupie, brzydka. Mondeo już po lifcie ale spieprzony TDCI, duża awaryjność, pada sprzęgło i dwumas, wtryskiwasze, elektronika. Dwa ostatnie auta bardzo tanie w zakupie. Z tych dwóch wziąłbym Mondeo jako tani, ale ładny ;) średok transportu z miejsca A do Z. Jest też cichutki, dużo miejsca w środku. Z taj czwórki natomiast Hondę Accord, która jest trochę tańsza od Toyoty lub w podobnej cenie, ale sylwetka dużo ładniejsza. Toyota jest brzydka. Najładniejsze wnętrze ma Mondeo, a reszta to tandeta. Resztę powiedzieli koledzy. A więc nie będę powtarzał tego co wiem ;) Natomiast zwróć uwagę, że tam gdzie ceny dla najdroższej z listy Toyoty się kończą to ceny o dwa lata starszego Audi zaczynają się. Auta z 2004 roku w podobnej cenie lub tańsze (w zależności od przebiegu i wersji) niż 2 lata starsze A6 C5 po lifcie. Podam Tobie na moim przykładzie, że z dłuższej listy na której były wszystkie Twoje auta - wszystkie roczniki 2005 wybrałem Audi z 2002 z największym przebiegiem. Audi było na dodatek jeszcze o 1000 funtów droższe. A było to w 2007 roku. Zamiast 2 letnich samochodów z przebiegiem około 60 tys. mil wolałem 5-letnie A6 z 100k mil. Moi koledzy którzy pokupowali Accordy, Mondeo, Avensisy dawno je popsuli ;) , posprzedawali i powymieniali na inne wynalazki, ale każdy patrzy na moje Audi z podziwem i deklaruje, że następnym razem kupią Audi. Z moich 9 aut były tylko dwa, które sprawiały mi prawdziwą przyjemnośc i radość z jazdy począwszy od wsiadania za kierownicę - Rover 75 Connoisseur 2.5 V6 i Audi A6. Audi z wszystkich jest najcichsze, ale w przypadku 1.9 TDI to już nie jest takie pewne, ale to znowu prawie nic nie pali i nawet da się tym odpychać. Zdecydujesz sam, ale jeżeli jesteś fanem motoryzacji a Audi kupiłeś nie z powodu przypadku, to uwierz, że nawet jak kupisz Hondę, to do Audi wrócisz szybciej, niż sie tego możesz spodziewać ;)
pozdr.
ps. choć nie ma BMW 5 na twojej liście to jeśli Audi ci sie znudziło to szukałbym w 520 i - jeżeli ma być maks 2.0 l W cenie się zmieścisz a auto bije całą czwórkę na głowę wielokrotnie pod każdym względem.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 21:42:07 
Użytkownik

Paw1972 napisał(a):
ps. choć nie ma BMW 5 na twojej liście to jeśli Audi ci sie znudziło to szukałbym w 520 i - jeżeli ma być maks 2.0 l W cenie się zmieścisz a auto bije całą czwórkę na głowę wielokrotnie pod każdym względem.

Nom podobaja mi sie 5 i to bardzo ale po lifcie, niestety bmw strasznie sie ceni, do tego patrzę też na insurance group (teraz w audi mam 14 a np avensis ma 7 ) i ew. spalanie, chcę wydać koło 4- 4.5k myślę mocno nad a6 1.9 (zobaczymy jak i co bęzie :): ) bardzo podoba mi się sylwetka avensis w kombi, natomiast accord juz trochę karawanem mi zalatuje (choć przód jest ok ) trzeba mi w miarę duże auto jako, że min 2x do roku do pl jezdzimy (ja, zona i synek polroczny wiec gratow troche jest) patrzyłem jeszcze na octawie, ale to mi jakos zawsze srednio pasowało
Pierwsza myśl jak wsiadłem ostatnio do corolli 04 od znajomego była - jak tu tandetnie, niby auto 4 lata młodsze i kosztowało 2x tyle ... bleee
jest takie dobre powiedzenie, ze do dobrego to człowiek szybko sie przyzwyczaja...
p.s. a może passat kombi albo superb ?
inne propozycje mile widziane :):

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2009 23:24:09 
Użytkownik

BMW 5 przeszło face lifting w 2001 a ceny 520 i z 2002 to około 3 tys. funtów. Audi stoi podobnie, a więc masz spory zapas finansowy na szukanie młodszego rocznika i z mniejszym przebiegiem, który i tak w najgorszej opcji mam mniejszy przebieg niż Audi, które trafiają do Polski. Grupy ubezpieczenia - ja mam 17 i miałem wcześniej 17 - opłaty za Full Comprehensive to było około 450 f za rok a teraz będzie mniej - a więc jest nieźle. I jest to kwota z jednym claimem zrobionym przez żonę moim autam, ale wziąłem to na siebie. Bez tego płaciłem 300 f rocznie. Honda faktycznie w kombi to porażka i Toyota jest ładniejsza. Ale ja bym wolał Hondę. Ale to wnętrze. Audi mimo tego ma nawet w sedanie tak potężny bagażnik, dużo większy i pakowniejszy niż w BMW E 39. Ja jeżdżę do PL kilka razy w roku z żoną i dwójką dzieciaków - wszystkie możliwe walizki - duża plastikowa, dwie średnie i duża torba sportowa, plecaczek córki ze wszystkim możliwym, plecak syna ze wszystkim, mój plecak z kabelkami itd. + kupa wolnego miejsca. Ostatnio dodatkowo miałem dużą podkaszrkę Bosha, piłę do cięcia żywopłotu B&D, dwie myjki ciśnieniowe Bosha - wszystko w oryginalnych kartonach. Zmieściła się jeszcze torba z kanapkami. Fakt do BMW tyle nie ma szans zmieścić. Do Audi Avant zmieścisz jeszcze dodatkowo wózek i psa :peace: Szukaj Audi 1.9 TDI AWX/AVF w manualu lub 1.8 T. W ofercie można też spotkać 2.0 ale to ani nie jedzie, pali tyle co 1.8 T, które jest dużo mocniejsze.
pozdr.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2009 20:03:35 
Użytkownik

Auto: C7
Face lifting w e39 był w roku 2000.09.BM-ka jest ciaśniejsza pod każdym względem,aniżeli A6.
Nr1 A6
Nr2 e39
nr 10 accord :):

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2009 21:27:27 
Użytkownik

no to teraz mam zagadkę, parkowałem dzis przy markecie całkiem przyypadkowo obok sharana więc go sobie oblukałem i zaskakująco mi sie spodobał :): szczególnie miejsce wewnątrz i sylwetka w sumie ciekawa
moze ktos sie wypowiedziec jak ma sie sharan do galaxy ? (podejrzewam plusy na kozysc vw, choc to identyczna konstrukcja)
uzytkuje ktoś moze w/w auta? ciekawi mnie poziom chałasu wewnątrz w porównaniu do osobówki (powiedzmy przy 130 km/h mowa o dieslu)

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2009 21:29:48 
Klubowicz

Auto: E34
A6 man napisał(a):
no to teraz mam zagadkę, parkowałem dzis przy markecie całkiem przyypadkowo obok sharana więc go sobie oblukałem i zaskakująco mi sie spodobał :): szczególnie miejsce wewnątrz i sylwetka w sumie ciekawa
moze ktos sie wypowiedziec jak ma sie sharan do galaxy ? (podejrzewam plusy na kozysc vw, choc to identyczna konstrukcja)
uzytkuje ktoś moze w/w auta? ciekawi mnie poziom chałasu wewnątrz w porównaniu do osobówki (powiedzmy przy 130 km/h mowa o dieslu)

w sharanie jest zdecydowanie ciszej.. prowadzi się jak Passat ;)
Ford ma niższą jakośc itp. więc nie warto moim zdaniem brac..

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2009 21:32:15 
Użytkownik

A6 man napisał(a):

Miałem Sharana 1.9 TDI 116KM 01' ogólnie fajne auto i jak na takie gabaryty bardzo mało pali...
Miejsca wewnątrz dużo.Ja miałem do lawety ale nie wytrzymał poszła uszczelka pod głowicą :(
Podobno do lawety był lepszy ten stary Sharan 110KM...
Ale chyba lepiej dołożyć i szukać wersji 131KM bo 116 to tak sobie jeździło...

MB W210 2.9 TD 97' AVANTGARDE SPRZEDAM!
A3 1.8T ARZ 150PS 00' SPRZEDANA!!
Fiat Ducato Maxi 3.0 JTD MJ 11'

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2009 06:39:49 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Jeżeli brać to Seat Alhambra, jest najlepiej wykonany z tych trzech(VW,FORD, SEAT). VW sharan i Ford galaxy są produkowane na tej samej linii montażowej w Portugalii natomiast Alhambra w Hiszpanii z dużo lepszą kontrolą jakości.

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2009 09:25:18 
Użytkownik

Rozgladalem sie za Alhambra/Sharanem kilka m-cy temu w UK i do 5k nie kupisz nic z 2004/05 co by nie wymagalo grubszego doinwestowania (o jakosci pracy tutejszych service-ow nie musze Cie przekonywac :diabel: ).

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2009 10:52:08 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
http://www.youtube.com/watch?v=0KfAsCu2 ... re=related

2.3 Pb 4x4 mazda6 MPS, forda ST sie nawet nie laduj. !! honda diesigne auta pogrzebowego [avant] choc silnik 2,2 D ok. toyota D-4D jest ok do 200tkm potem moga wybuchac, chyba ze kupisz 2.0 D 116ps. Ford na b.duzo zasiegnietych rzeczy z mazdy 6, lecz ciut gorsza jakosc czesci.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1