.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 13:21:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 All VS Q7 VS BMW X (5, 6, 5-ka )
PostNapisane: 09.lis.2009 21:10:50 
Użytkownik

Nie bić, nie linczować.

Mam 3 letniego forestera i następnym samochodem musi być auto z napędem na 4 łapy.
Subaru niczym się nie popisało aż do najnowszego modelu OBK(coś zbliżonego do A6 allroad) wlącznie.
Rozważałem zakup X5, X6, 530dxD.

Dzisiaj w głowie namieszał mi handlarz z Leszna OOOO Q7. Odliczenie Vat na 1 miejscu, choc niekoniecznie.

Nie szukam funkiel nówki; może być tzw. auto, w nomenklaturze BMW, ex A.G.

Wyposażenie:
4x4, automat, diesel, wygodne fotele. Inne dodatki, jak sie trafią.
Proszę o opinie ludzi, którzy wymienionymi autami pojeździli i mogą coś sensownego doradzić.
Budżet. 200kpln

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2009 22:09:41 
Użytkownik

Najpierw przedumaj jakie to ma być auto. X5, X6, Q7 różnią się zasadniczo od 530xd. SUV czy limuzyna?

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2009 23:18:47 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Audi Q7 ma to wszystko czego potrzebujesz.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2009 03:04:54 
Użytkownik

Jestem na zblizonym dylemto-podobnym temacie. Musisz zdecydować czy fotel ma być dupowozem w SUV/SAV czy sedanie. Po drugie X5 to mniejsze wozidło niż Q7 i nie ma nawet co porównywać. Nr 1 Q7, nr 2. X5 i to tyle. X6 to kwesti aagustu, ale mi sie bardzo podoba. Nie zabierzesz pasażerów na dłuższa trasę i ma nie za dużo miejsca, ma ciasne wnętrze, ale to jest po prostu sportowe wydanie SAV-a. Wg. mnie to Q7 jest nalepszym wyborem.
pozdr.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2009 14:34:40 
Użytkownik

Niedawno stałem przed podobnym wyborem, ostatecznie wybrałem a6 allroad, choć również byłem kuszony Q7 i nawet ceny tych dwóch samochodów z silnikiem 3,0tdi były porównywalne. Wybrałem allroada ze względu na jego właściwości jezdne, znacznie lepsze od Q7, co wynika głównie z masy i położenia środka ciężkości.
Jeśli chodzi o miejsce w środku to wbrew pozorom w Q7 nie ma go wcale o wiele więcej jak w allroadzie, nie chodzi o to co podaje producent w litrach, metrach sześciennych czy czym tam jeszcze, ja po prostu z miarką i gadżetami które ze mną podróżują poprzymierzałem i byłem rozczarowany pojemnością Q7.
Dodatkowo Q7 z silnikiem 3,0tdi jest jednak dość ociężałe, pozostaje do wyboru silnik 4,2tdi (a to już chyba trochę ponad budżet) jednak nawet tam możliwości tego auta ogranicza jego masa i wysokość co w naszych warunkach drogowych ma spore znaczenie.
W zasadzie zastanawiałem się nawet nad zwykłym a6 avant jednak kusiła mnie możliwość regulowanego zawieszenia i teraz wiem, że nie jest to tylko gadżet, koniec z szorowaniem podwoziem po krawężnikach i kamieniach.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2009 15:04:54 
Użytkownik

No wlaśnie!
Mi także mentalnie bliżej podniesionej limuzynie, niz wysokiemu, bujającemu się w zakrętasach, vanowi...

Tytuł:
PostNapisane: 12.lis.2009 22:59:16 
Użytkownik

fukx napisał(a):
No wlaśnie!
Mi także mentalnie bliżej podniesionej limuzynie, niz wysokiemu, bujającemu się w zakrętasach, vanowi...

to może ja ci bardziej namieszam :D
Porsche Cayenne :D mój faworyt jeśli chodzi o suv ( nawet jeśli miałby być z dieslem :))

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2009 07:19:56 
Użytkownik

:diabel: Taaa. Pomysł fajny, tylko kto mi budżet dopnie... :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2009 12:26:10 
Użytkownik

no tak niestety wystarczyłoby ci na benzyniaka :)
ale czy nie jest on uroczy ? wart grzechu ?? :D
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=bqricz2heckv

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2009 15:22:20 
Użytkownik

Przy najmniejszym silniku - wg. uzytkowniow - spalanie miejskie sporo ponad 20 l - okolo 25 l/100 km to norma. Tak przy okazji to w Q7 i X5 nie buja na boki i wbrew pozorom prowadzi sie jak luksusowa osobowke, a trzy litrowe diesele daja rade sie odpychac i nie jednemu sprawia killa ;) , tylko siedzi sie wyzej. Co innego Range Rover - tym buja jak jachtem. Forester tez wyjatkowo buja sie jak Van ;)

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2009 16:24:09 
Użytkownik

Paw1972 napisał(a):
Przy najmniejszym silniku - wg. uzytkowniow - spalanie miejskie sporo ponad 20 l - okolo 25 l/100 km to norma. Tak przy okazji to w Q7 i X5 nie buja na boki i wbrew pozorom prowadzi sie jak luksusowa osobowke, a trzy litrowe diesele daja rade sie odpychac i nie jednemu sprawia killa ;) , tylko siedzi sie wyzej. Co innego Range Rover - tym buja jak jachtem. Forester tez wyjatkowo buja sie jak Van ;)

skąd to wszystko wiesz ?jeździłeś wszystkimi? Ja bym brał X6 :diabel:

VW golf 3 1.9 TDI (złom)
Opel kadett 1.4 LPG
Ford scorpio 2.0
Passat b4 1.9TDI
JEST
VW Passat b3 1.9D
VW Passat b3 1.9TD
VW Passat b4 1.8 LPG

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2009 17:33:46 
Użytkownik

giganteusz napisał(a):
Paw1972 napisał(a):

skąd to wszystko wiesz ?jeździłeś wszystkimi? Ja bym brał X6 :diabel:

Jeździłem powyższymi i innymi - po za Foresterem - o tym czytałem w testach AŚ nr 2009 coś tam. X6 też nie. Od jakiegoś czasu testuję SU/A/V- i Avanty bo sam szykuję się do zakupu. Z kombi były Audi Avant i BMW Touring - reszta odpada za wygląd. Na jazdy umawiam sie tylko i wyłącznie poprzez dilerów - roczniki 2006 - auta używane, kupione u dilera a potem odkupione w ramach rozliczenia za kolejne nowe, przebiegi około 50-80 tys. km. Podobny temat jakiś niedawny czas temu też zakładałem w HP. Q7 jest bez apelacyjnie najlepsze, ale dla mnie za wielkie. Wymiary naprawdę na USA. Biję się pomiędzy X5 a Audi Avant i BMW Touring. Nic więcej nie wchodzi w rachubę. Z powyższych BMW X5 na razie to nr.1 (po prostu nie przepadam za kombi w klasie wyższej, a audi nie oferuje odpowiednika dla X5).

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2009 16:40:41 
Użytkownik

Auto: A5 BMW X3
Miałe okazje pokonać daleką trase jako pasażer X5 z 2008 r. i uważam
ze jest to naprawde dopracowane auto jestem pod wrażeniem własciwości
jezdnych jak i wykończenia i wystroju przedziału pasażerskiego,
kilkakrotnie prowadziłem Q7 i jest to naprawde kawał kloca i co najgorsze
nie przekłada to się na przestrzeń w srodku tam jest troche więcej miejsca niż w A4 i ta kredensowata deska rozdzielcza :/

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2009 18:20:34 
Użytkownik

Auto: A6 C8 Allroad (Alfred)
Paw1972 napisał(a):

No właśnie: 'Podobno' - W praktyce nowe Cayenne GTS - 405 koni, a więc 20 koni wzmocniony od 'S' - spala w granicach 20 litrów, jeźdzony miasto + poza miastem nie przekraczajac 130 + autostrada 200+kmh. Próbka niewielka, bo na razie 800km.

Opowieści o minimum 20-25 to nie mity, ale dotyczą tylko najstarszych egzemplarzy, dokładnie 1 serii Cayenne Turbo.

Jeśli chodzi o wielkość wnętrza, to (od najwięszego, w moim odczuciu): Q7, Cayenne, X5, X6 - w ty mostatnim niewiele więcej miejsca niż w serii 3. Mercedes GL może wielkością równać się z Q7. W Q7 zadbaj o fotele z trzymaniem bocznym, w X5 sa podobne, ale dla mnie linia komfortowa ze złamanym (regulowanym) dodatkowo oparciem fotel jest bombowa. W Cayenne za to wentylacja foteli zamiast nawiewać - zasysa powietrze (przyjemniejsze to odrobinę niż np. wentylacja w Lexusie).

Jesli chodzi o zawieszenie, to (jeździłem Q7 z seryjnym zawieszeniem), to zależy, kto co lubi. Ja lubię sprężyste, ale dalekie od jazdy gokartem (takie wrażenia daje np. mniejsze x3). Tutaj gradacja Cayenne, X6, X5, Q7. Niestety, q7 jest odczuwalnie bardziej miękkie, chocto (jak napisał kolega) daleko od bujania jak w RR (w tym w pseudo Sporcie).

Moje stado:
A6 C8 Allroad 55 TDI '20 - aktualny wół roboczy; wsiadam w domu, wysiadam w Sofii czy Dubrovniku wypoczęty. Tylko tankować trzeba...
A2 Colour Storm 1,4 '03 - moje ulubione daily; wszędzie zaparkuje, zakupy się mieszczą, nawet czujniki parkowania nie są potrzebne.
928 '79 - ukochana zabawka: 4,5 litra, wolnossące V8 na mechanicznym wtrysku i bez katalizatora; pure driving experience; szaleństwa nim na Trasfogarskiej to najprzyjemniejsza rzecz, jaką robiłem w ubraniu.
928 '82 - na sprzedaż/ projekt w trakcie

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2009 08:16:35 
Użytkownik

O to, to.
W czwartek przejechalem się i Q7 i Cayenem.
Oba diesle.
Prosiakowi bliżej do X5, X6.
Q7 to wielka wanna. Takie wrażenia...

Prosię, dzięki dmuchanemu zawiasowi i reduktorom, bardziej uniwersalne. Trzymanie się drogi na zimówkach, trakcja, ścieżka dźwiękowa diesla, malyna... :d

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2009 16:17:52 
Użytkownik

czyli mogę zapisać sobie na swoje konto namówienie cię na cayennee :D on jest strasznie kochany więc jak kupisz to podeślij nam tu zdj :D

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2009 16:22:08 
Użytkownik

Przemysław napisał(a):
czyli mogę zapisać sobie na swoje konto namówienie cię na cayennee :D on jest strasznie kochany więc jak kupisz to podeślij nam tu zdj :D

Czas i budżet pokaże...

Strefa czasowa: UTC + 1