.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 19:00:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 AAH] Wysoka temperatura silnika i cieczy...
PostNapisane: 27.lis.2009 18:52:57 
Użytkownik

Witam,
jakis czas temu (ub. zima)był wymieniany termostat, bo stary otwierał,ale nie zamykal się szczelnie. I nawiew byl letni. Wstawiony został jakiś Gates...
Od tamtego czasu jest ciepło, ale na desce(z początku nie wierzyłem, gdyż czujnik był wymieniany na Meyle, bo w cześniej miałem 120st C :-p) ok 100-105 st. C)
Ale ktoregos razu podpiąłem Vaga i wyszla na jaw temperatura gorącego silnika: 100 st. C -/+ 3 st. w zalezności od wentylatorów. Wymieniłem włącznik wentylatorów, co nie zmienilo ich trybu pracy-właczaja się z tą samą częstotliwością.. Na krótko oba biegi działają. rury miękkie, układ odpowietrzony, male różnice w poziomie płynu zimny/ciepły (1cm-2cm na zbiorniczku). Płyn nie ucieka.
No i teraz czy to możliwe,żeby czujniki się myliły? Oba? Czy termostat jest jakiś lewy?? Może być na 97 st. C? No jak w mordę obecnie otwiera gdy na blacie ponad setka pęknie, w trasie pokazuje ok 95 st.C.
Zbieram siły na ustawianie rozrządu i wymianę pompy wody, termostat też wywalić?
Wszędzie czytałem (elitetech, vivid) że silnik ma miec ok 90st C a, tu stówa...
Co radzicie, ma ktoś taki motyw? Odrazu brać nowy termostat? W sumie i tak musze zwalic pokrywę żeby pompę wyjąć.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2009 20:23:50 
Użytkownik

Ja w moim ABC mam jeszcze inny problem w zeszłym roku wymieniłem termostat ale temperatura spadała mi na blacie mocno poniżej 90 stwierdziłem ,że jest wadliwy. Kupiłem 2 i znowu było to samo. Sąsiad mój ma termometr do 120 stopni sprawdziłem pierwszy termostat otwiera i zamyka się w granicach temperatur podanych na termostacie więc temat odpuściłem. Przy wymianie termostatu wymieniłem też termowłacznik na chłodnicy bo stary załaczał powyżej 100- później kupiłem jeszcze 3. Zime przejeżdziłem bo było zimno . Potem wiosna lato jesień na klimie ale cierpliwość moja się kończy niewiem czy to wina termowłaczników czy to diabeł siedzi w moim AUDI.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2009 21:41:17 
Moderator

Auto: 4x Audi
wymienialiście na ori termostaty ?

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2009 22:21:58 
Użytkownik

Gustav napisał(a):
wymienialiście na ori termostaty ?
Jeszcze nie, myślę o termometrze... Z tym,że mojej się NIC nie dzieje, nic sie nie gotuje, tylko ta temperatura dziwna... Olej ma temperaturę 90st. standardowo.

EDIT:
Zamieniłem przewody wentylatorów-teraz włączają odrazu na drugi bieg i temperatura nie przekracza 103st C. pracują kilka sekund i stop.

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2010 19:24:19 
Użytkownik

też mam taką sytuację ale wychodzi na to, że przekłamanie jest na zegarach, wymieniłem pół auta i nic

Strefa czasowa: UTC + 1