.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 21:57:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Audi100 C4] Dziwnie zachowanie ABS'u - Brak Pomysłów
PostNapisane: 07.gru.2009 20:24:51 
Użytkownik

Witam Kolegów.

Po krótkich perypetiach mojego auta i ważniejszych naprawach postanowiłem wkońcu wziąć sie za ABS. Już podczas kupna kontrolka świeciła ale właściciel stwierdził że działa tylko bardzo czuły jest i on jeździ bez. Faktycznie, po dwóch kliknięciach guzika ABS kontrolka na blacie gaśnie i z dużej prędkości jak strzele w hamulec abs normalnie działa, odblokowuje koła i auto jest sterowne podczas hamowania.

Jaja zaczynają się w momencie gdy sie zatrzymujemy, przy ok. 30-25km/h przyciskając lekko hamulec (np. przy dotaczaniu sie do świateł, do skręty itp...) Pedał zaczyna odbijać mimo że koła kręcą się normalnie (czuć drgania z dużą częstotliwością) kiedy auto zwolni poniżej 20km/h pedał wpada ok. centymetr niżej i auto już normalnie hamuje.

Podłaczenie pod komputer sie nie udało, po zabiegach które doradzono mi na forum połaczyłem sie z silnikiem, z ABSem natomiast nie można sie dogadać... Byłem dziś u Pana, który zajmuje sie VW i AUDI, bardzo polecany szpec od cofania blatów i napraw elektroniki. Próbował i niestety nie udało sie nawiązać komunikacji z ABSem..

Moje pytanie może zbyt śmiałe, ale możliwe że ktoś z Was spotkał sie z taką sytuacją, Gdzie szukać przyczyn? Z mojego doświadczenia wiem, że jeżeli wadliwy jest czujnik lub kratownica z której czujnik odczytuje dane to niezależnie od obrotów koła ABS nie działa i nie da się go uruchomić. a tutaj co?

Po odpaleniu kontrolka normalnie gaśnie i po przejechaniu kilkunastu metrów sie zapala... (przy określonej prędkości). Czasem nie zapala się wogóle i ABS mam aktywny cały czas, jednak anomalia z pedałem hamulca są zawsze. Kiedy kontrolka świeci i ABS nie działa auto hamuje normalnie, blokuje wszystkie 4 koła.

Proszę o pomoc w tym temacie, bo nie mam żadnego twórczego pomysłu, a wyszukiwarka nie powiedziała nic konkretnego... Pozdrawiam, Mariusz M.

Jest Audi 100 C4 92' 2.5TDI AAT

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2009 23:23:53 
Użytkownik

Prawdopodobnie masz gdzieś przełamany przewód któregoś czujnika i czasem nie łączy... objawy będą takie jak masz. Niestety bez połączenia się ze sterownikiem będzie problem z konkretną identyfikacją. Proponuję więc oodkręcić tylną kanapę i pooglądać sterownik, połączenia i złącze... może coś się odpięło lub zaśniedziało.

A100 C4 Q AVANT
2.8 AAH automat

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2009 08:42:12 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Ja obstawiam na 99% właśnie czujniki przy kołach. Do sprawdzenia i oczyszczenia wszystkie. A co do VAGa i ABS - nie wiem, czy komukolwiek udało się takie połączenie w 100 C4 :diabel: U mnie nie działało :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2009 12:02:10 
Użytkownik

krisker napisał(a):
Ja obstawiam na 99% właśnie czujniki przy kołach. Do sprawdzenia i oczyszczenia wszystkie. A co do VAGa i ABS - nie wiem, czy komukolwiek udało się takie połączenie w 100 C4 :diabel: U mnie nie działało :peace:

Nie wiem czemu wszyscy mają taki problem z łączeniem się w C4.Już gdzieś pisałem że w Vag-com, opcje zaznaczamy protokół "KWP-1281" i program zaczyna wymuszać ten tryb zamiast się motać a co za tym idzie łączy się z tak wolnymi modułami w samochodzie.

A100 C4 Q AVANT
2.8 AAH automat

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2009 12:41:52 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Wyobraź sobie, że i to ustawienie sprawdzałem, z wiadomym efektem :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2009 15:49:36 
Użytkownik

Zaglądałem pod kanapę na samym początku (gdzieś na forum wyczytałem że tam jest sterownik) czystość jak w sali szpitalnej, żadnych śladów po pożarach kabli, żadnych uszkodzeń przewodów itp... Tak myślałem, że brak możliwości dogadania sie ze sterownikiem będzie sporym problemem w diagnozie, ale napisałem tego posta po to, ażeby sie dowiedzieć czy ktoś z Was nie miał podobnego przypadku...

Zwarcie kabla od czujnika odrzucam, bo wtedy sterownik łapie błąd i ABS nie działa, a tutaj działa jedynie coś mu sie knosi przy jednej ustalonej prędkości. Hamowałem z prawie 170km/h do zera i pedał zaczyna drgać dopiero przy 30km/h a kiedy auto już prawie stoi przestaje.

Jest Audi 100 C4 92' 2.5TDI AAT

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2009 16:06:48 
Użytkownik

mialem cos takiego, jakas koronka byla peknieta, czy cuś...niestety juz nie pamietam :/ ale koledzy wyzej dobrze gadaja, wszystke czujniki do wyczyszczenia i obadania.

nagie blondynki okazują się wcale nie takie głupie...

frustra vivit qui nemini prodest

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2009 20:24:06 
Użytkownik

Nie radziłbym w 100 lub A6 C4 wyjmować czujek, bo skończy się to ich wymianą. Skoro nie możesz się połączyć i zdiagnozować, który podaje zły sygnał, to metodą "kolejne" musisz każdy z nich dobić młotkiem uderzając w czujnik przez kawałek drewna. operację przeprowadzamy bez ryzyka - jeśli dobijesz za mocno i tak się "dotrze". powodem reakcji jak u Ciebie jest zwiększenie odległości czujnika od zębów impulsatora np. przez korozję tychże zębów.powodzenia!
miałem te same objawy i już ich nie mam

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2009 04:02:26 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
1. rozepnij wtyczke abs'u weź miernik w ręke i sprawdzaj na niej rezystancje 4 czujników ma być od ok. 900 do 1200ohm. Piny musisz sobie poszukać sam nie mam rozpiski.

2. Opcja z pękniętą, krzywą, skorodowaną koronką bardzo prawdopodobna.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2009 07:00:38 
Klubowicz

Lokalizacja: Bielsko-Biała Chip(sy) to to, co tygryski lubią najbardziej! ;)
Auto: A6 C4 Quattro
Mauzer napisał(a):
1. rozepnij wtyczke abs'u weź miernik w ręke i sprawdzaj na niej rezystancje 4 czujników ma być od ok. 900 do 1200ohm. Piny musisz sobie poszukać sam nie mam rozpiski.

2. Opcja z pękniętą, krzywą, skorodowaną koronką bardzo prawdopodobna.

Popieram kolegę !

Dodatkowo sugerowałbym sprawdzenie amortyzatorów - u kolegi tak było że wcale nie trzymały i wtedy ABS wariował bo zawsze jakieś koło mu blokowało właśnie głównie przy prędkościach około 30km/h (objaw zbyt czułej reakcji ABS) - a wystarczy jeden padnięty amorek żeby ABS działał dziwnie na tym właśnie kole. Jednakże nie powodowało by to zapalenia się kontrolki po przejechaniu odcinka - to raczej któryś czujnik przy kole lub... Spotkałem też przypadek założenia centralki ABS z innego auta i błąd wynikał tylko wyłącznie z błędnego kodowania sterownika (nie wiem jak w C4).

Powodzenia!

80 B4 quattro 2,8E 128kW AAH '91 sekwencyjny LPG od 2005 do 2006
Passat B5 AFN '96 od 2000 do 2011 chip by "dr inż" ;)
Passat 1,6 TD intercooler 59kW RA '89 od 1996 do 2000
Zastava 750 '67 18kW 100D od 1991 do 1996

Strefa czasowa: UTC + 1