.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 17:15:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 13:39:56 
Użytkownik

Auto: Totalnie Dymiąca Idea
Ładne to a8 szkoda ze nie po fejsie

Ostatnio edytowano 12.sty.2010 21:38:41 przez j@cek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 19:01:03 
Użytkownik

Byłem, widziałem, jeździłem, jest nieźle ;)

Ale nie idealnie, po kolei drobne sprawy:
- fabrycznie nie było xenonu i spryskiwaczy, sam zamontował lampy oryginalne z xenonami i zderzak ze spryskami, który został pomalowany pod kolor auta (stare elementy ma w domu).
- fabrycznie nie było dekorów drewnianych tylko jakieś czarne ozdoby, założył drewniane dekory (ma stare), jednak od wersji AT i coś tam przerabiał, niby nie widać na pierwszy rzut oka, jednak przy mieszku estetycznie nie jest
- czujniki cofania nie są fabryczne, montowane były jeszcze w DE, jest dosyć estetyczny wyświetlacz do nich.

sprawy mechaniczne:
- sprzęgło chodzi ciężko i bierze raczej pod koniec (może jestem przewrażliwiony bo w C4 dwa miesiące wstecz wymieniałem sprzęgło i mam maline ;) )
- na pierwszym biegu przy rozpędzaniu się słychać huczenie... Ciężko wyczuć skąd dokładnie wychodzi, kolega siedzący za kierowcą twierdził, że dźwięk ten jest z tyłu auta, ja prowadziłem i zdawało mi się, że z przodu. Warunki wiadomo jakie na drodze, opony zimowe i coś cały czas huczy. Jednak ten charakterystyczny dźwięk był tylko na pierwszym biegu, na kolejnych i przy różnych prędkościach nic nie dochodziło niepokojącego.
- świeci się kontrolka od klocków hamulcowych, które niedawno były wymieniane, niby coś z przewodem nie tak, bo zapala się czasem
- nie wiem dokładnie co to za instlka gazowa, chociaż chodzi ładnie. Z papierów wyczytałem tylko, że reduktor KME. komputer sterujący gdzieś schowany i jest tyłem ustawiony więc teraz nie wiem co to takiego.
- tylna roleta otwiera się ładnie, jednak jak się składa nie dochodzi do końca i brzęczy pod koniec aby po chwili zamilknąć, niby jakieś rolki

jutro będę miał rozkodowany VIN, jak wszystko będzie w porządku to pojadę do ASO na sprawdzenie samochodu.

Audi S8 D2 FL 4,2 AQH quattro AT - przyjemność z jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 20:01:53 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Troche duzo tych niby drobiazgow. A ile jeszce jest do odkrycia? W tej chwili jest taka sytuacja ze lepiej miec kase niz auto wiec mozesz przebierac. Poszukaj takiego w ktorym do niczego sie nie przyczepisz na wstepie a potem dopiero cos padnie ;)

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 20:18:44 
Użytkownik

Bilo napisał(a):
Troche duzo tych niby drobiazgow. A ile jeszce jest do odkrycia? W tej chwili jest taka sytuacja ze lepiej miec kase niz auto wiec mozesz przebierac. Poszukaj takiego w ktorym do niczego sie nie przyczepisz na wstepie a potem dopiero cos padnie ;)

przypomnę tylko... auto ma lat 15-cie! za tą kasę to chyba mało drobiazgów:
roletka,plasticzek to naprawdę pierdoła!
xenonki,zderzaczek,czujniczek to raczej na plus?!
tylko ta skrzynia... to trzeba zweryfikować w pierwszej kolejności a póżniej zbijać z ceny :peace:
co do gazu to stoisz w miejscu praktycznie nic nie wiemy,sprzedający nie wie co ma za instalację...dziwna sprawa :?:

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 20:54:36 
Użytkownik

amstafff napisał(a):
co do gazu to stoisz w miejscu praktycznie nic nie wiemy,sprzedający nie wie co ma za instalację...dziwna sprawa :?:

papiery na gaz są, tylko nie miał przy sobie, oczywiście gaz jest do zweryfikowania jeszcze. sprzedający ma ogólne pojęcie na temat motoryzacji, zaprowadził auto do gazownika i kazał założyć niby coś dobrego, zapłacił 3,5 tys zł niby po znajomości. nie wnikał co montowali bo nie znał się na tym - jego słowa. Założona dosyć schludnie.

oczywiście ten huk na pierwszym biegu zostanie wnikliwie zweryfikowany. Sądzicie, że to skrzynia? (jakieś łożysko może?) czy wał albo most? mówił, że jakiś czas temu wymieniał łożysko wiskotyczne na wale (o ile wiedział co mówi)

auto sprzedaje bo już ma zaklepane A8 4,0 TDI 2003 rok, ładna sztuka :D

dodatkowo ma na sprzedaż roczne felgi takie jak tutaj z rocznymi oponami chyba dunlop:
http://moto.allegro.pl/item872868607_58 ... tanio.html

ile Waszym zdaniem mogą być warte?

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 21:10:49 
Użytkownik

Dziwna gadka... "zaprowadził i niech włożą coś dobrego..."oby nie było "...wsadźcie byle co bo auto chce sprzedać"
nawet jakiej firmy nic?? sekwencja za 3.5tys nie wróży nic dobrego raczej :(
proponuję również podbić do jakiś dobrych "hitlerowców" niech obejrzą cóż to za instalka bo póżniej jak coś nie "hallo" to truno się poprawia po kimś i chyba lepiej jakby nie było jej wcale i założyć samemu.

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 21:19:30 
Użytkownik

amstafff napisał(a):
Dziwna gadka... "zaprowadził i niech włożą coś dobrego..."oby nie było "...wsadźcie byle co bo auto chce sprzedać"
nawet jakiej firmy nic?? sekwencja za 3.5tys nie wróży nic dobrego raczej :(
proponuję również podbić do jakiś dobrych "hitlerowców" niech obejrzą cóż to za instalka bo póżniej jak coś nie "hallo" to truno się poprawia po kimś i chyba lepiej jakby nie było jej wcale i założyć samemu.

instalacja założona w 2006 roku więc trochę już nalatał na niej, mówił coś, że bardzo dobry znajomy tam pracuje i dobierał co trzeba...

Czasami niektórym trzeba chyba prawko za brać za brak wiedzy o swoich samochodach :D

A tak serio, nie wiem co robić, czy ładować się w AAH, czy czekać w nieskończoność na ACK w MT z quattro. Ogłoszenia lukam już chyba pól roku :559:

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 22:30:35 
Użytkownik

powiem ci szczerze że ja chyba wolałbym dozbierać kasę kupić cos młodszego przynajmniej te trzy cztery lata tu już wybór jest większy i można coś już wybrać.(śledzę allegro codziennie :D ) wiem co to znaczy szukanie auta sam byłem kiedyś w takiej samej sytuacji...
ale jak uważasz jak nie sprawdzisz tego auta tak fest!! to się nie przekonasz...
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2010 22:56:59 
Moderator

Auto: S6 C4
Mnie to akurat nie dziwi, że koleś mógł nie wiedzieć co mu zakładali. Pierwszą sekwencję też zakładałem w 2006 roku i nie miałem pojęcia co mi tam pakują, miało śmigać i tyle :peace: Dzisiaj wydaje mi się, że mam już troszkę więcej pojęcia :):
Jest założony reduktor KME Gold, niezbyt udana konstrukcja i nawet trochę za mocny do tego silnika, KME Silver nieco słabszy ale ponoć bardziej udany i dałby radę w AAH. Wtryski wyglądają na Valtek/Rail type więc bez rewelacji niestety, co nie znaczy że nie będą działać. Sterownika nie widzę za bardzo. Wężyki dolotowe do wtrysków, trochę za długie, powinny być krótkie i jak najbliżej wtrysków benzynowych. Po więcej szczegółów zajrzyj na http://lpg-forum.pl/index.php
Zastanawiająca jest ta skrzynia, co do reszty to norma, oby tylko tyle.
To tyle ode mnie :peace:

+
CFFB

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2010 14:17:17 
Użytkownik

Jak to często bywa w tych rocznikach, po vinie nic nie dowiedziałem się... nie ma informacji na serwerze. Okazało się, że znam poprzedniego właściciela który sam sprowadzał osobiście ten samochód sobie, jeździł nim 2,5 roku i auto sprzedał dla szwagra, który teraz je sprzedaje ;)

może jutro do aso uda się podjechać aby sprawdzić co jest przyczyną tego huku na pierwszym biegu

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2010 16:41:31 
Użytkownik

A mnie zastanawiają wpisy w tej książce...
Chodzi mi o charakter pisma, niektórych cyferek z "serwisu" u nas i niby w niemcowni, są one łudząco podobne do siebie...
A może jestem zbyt wrażliwy i ktoś ma wprawniejsze oko... :peace:

A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2010 14:42:20 
Użytkownik

lucas3512 napisał(a):
A mnie zastanawiają wpisy w tej książce...
Chodzi mi o charakter pisma, niektórych cyferek z "serwisu" u nas i niby w niemcowni, są one łudząco podobne do siebie...
A może jestem zbyt wrażliwy i ktoś ma wprawniejsze oko... :peace:

na książkę za bardzo nie patrzę, jutro na 8:30 jestem umówiony w serwisie na sprawdzenie auta, na tym skupię się najbardziej.

Kolejna sprawa, może ktoś z forumowiczów miał problemy z tylną roletą szyby. W tym egzemplarzu terkocze przy składaniu, zastanawia mnie czy trzeba od razu wymieniać całość z półką, czy wystarczy rozebrać tamto i coś wymienić czy np przesmarować?

Chodzą mi jeszcze po głowie te felgi, jak zdecyduje się na auto to nie wiem czy brać o sprzedającego felgi których wzór podałem w linku wyżej. Zastanawiam się, czy 18 cali nie będą za duże na ten silnik ;) na tych co sprzedaje 16" wygląda tak skromnie...

Teraz sobie przypomniałem, mała sprawa, ale ciekawi mnie, xenony nie świecą jednakowo, zasugerowałem, że palniki są do wymiany, a sprzedający odpowiedział, że jeździ już tak ze dwa lata i nic się z tym nie dzieje! trochę mnie to zdziwiło, nie znam się dobrze na tym, ale czy to możliwe, że palniki są sprawne a przetwornica się zużywa i to jest powodem innej barwy świecenia?

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2010 22:10:11 
Klubowicz

Może się nic nie dziać. Palniki świecą inaczej, bo ktoś kiedyś wymienił jeden na nowy a drugi, stary zostawił. Przetwornica nie ma tu moim zdaniem nic do rzeczy - jakby padała to raczej żarnik by mrugał/gasł a nie świecił inną barwą.

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2010 22:32:41 
Użytkownik

jestem po przeglądzie w ASO, do wymiany:

- wahacz dolny tylny lewy
- wahacz dolny tylny prawy
- końcówki drążka kierowniczego lewa i prawa
- łączniki stabilizatora przód lewy prawy
- drążek tylny wleczony lewy (taką nazwę napisali na kartce, nie wiem czy poprawnie to się tak nazywa)
- wyciek oleju między skrzynią a silnikiem ?
- huk ze skrzyni biegów na pierwszym przełożeniu (sugerowana wymiana całej skrzyni)
- błąd sondy lambda, prawdopodobnie do wymiany
- tarcze przednie już po przetaczaniu więc pewnie zaraz do wymiany
- wątpliwa instalacja gazowa, trzeba by założyć nowe wtryski, reduktor i komp

reszta wygląda ładnie ;) auto poszanowane, nie znaleźliśmy oznak dzwona, czy jakiegoś malowania. Zaproponuję swoją cenę dla sprzedającego, jak się zgodzi to kupuje, jak nie to niech szuka kogoś kto się nie zna, choć wątpię, bo to nie golf, że przyjedzie stary dziadek i w ciemno kupi, każdy kto kupuje A8 raczej będzie starał się sprawdzić auto, a skrzynia czy stuki w zawieszeniu słychać wyraźnie, więc w takim stanie nie będzie mu łatwo sprzedać to auto.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2010 22:43:36 
Moderator

Auto: V70
No i tak to jest kupować od kogoś kto ci powie "auto jest bezawaryjne, nic nie robiłem przez dwa lata"
No nic, wiesz co w trawie piszczy, jak zdrowa buda resztę doprowadzisz, tylko cena musi być na odpowiednim poziomie :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2010 10:22:05 
Klubowicz

emge napisał(a):
No i tak to jest kupować od kogoś kto ci powie "auto jest bezawaryjne, nic nie robiłem przez dwa lata"
No nic, wiesz co w trawie piszczy, jak zdrowa buda resztę doprowadzisz, tylko cena musi być na odpowiednim poziomie :)

Ej no bez przesady ;) Poza tą skrzynią ( i LPG ) to rzeczy eksploatacyjne, które zużywają się w każdym, nawet 3 letnim aucie, więc bym nie panikował. Wyjaśnić sprawę skrzynia/silnik ( poza ASO ) i brać jak nie bite. Skalkulować ile będą kosztowały wszystkie wymiany, odjąć tyle z ceny i hajda :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2010 13:06:15 
Użytkownik

designer napisał(a):
Ej no bez przesady ;) Poza tą skrzynią ( i LPG ) to rzeczy eksploatacyjne, które zużywają się w każdym, nawet 3 letnim aucie, więc bym nie panikował. Wyjaśnić sprawę skrzynia/silnik ( poza ASO ) i brać jak nie bite. Skalkulować ile będą kosztowały wszystkie wymiany, odjąć tyle z ceny i hajda :peace:

koszty części eksploatacyjnych to około 3,5 - 4 tys zł. Koszt skrzyni używanej z założeniem minimum 2 tys zł. Koszty robocizny spraw eksploatacyjnych około 1,5 tys zł. Więc minimum razem 7 tys zł. Koszt przerobienia instalacji gazowej 2 tys zł. Jak by nie patrzeć wychodzi prawie 10 tys zł :D koleś się przestraszył jak mu wyliczyłem :): Powiedział, że nie sprzeda taniej niż 16 tys zł. o mniejszej kwocie nawet rozmawiać nie chce. Nie wiem co robić, gdyby nie skrzynia biegów to byłbym spokojny i kupował w ciemno.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2010 14:03:57 
Klubowicz

sebos17 napisał(a):
designer napisał(a):

koszty części eksploatacyjnych to około 3,5 - 4 tys zł. Koszt skrzyni używanej z założeniem minimum 2 tys zł. Koszty robocizny spraw eksploatacyjnych około 1,5 tys zł. Więc minimum razem 7 tys zł. Koszt przerobienia instalacji gazowej 2 tys zł. Jak by nie patrzeć wychodzi prawie 10 tys zł :D koleś się przestraszył jak mu wyliczyłem :): Powiedział, że nie sprzeda taniej niż 16 tys zł. o mniejszej kwocie nawet rozmawiać nie chce. Nie wiem co robić, gdyby nie skrzynia biegów to byłbym spokojny i kupował w ciemno.

Rozumiem Cię, ale wybacz -> jeszcze tego by brakowało żeby kupować A8 za 9k czy 10k.... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2010 14:11:05 
Użytkownik

designer napisał(a):
Rozumiem Cię, ale wybacz -> jeszcze tego by brakowało żeby kupować A8 za 9k czy 10k.... ;)

wyliczenia przestraszyły sprzedającego, jednak nie liczyłem ani przez moment na zakup tego egzemplarza poniżej 15 tys. sam zaproponowałem 14,5 tys aby troszkę postraszyć, zostało przy 16 tys. Jutro jadę i kupuję, bo jak zacznę się rozwodzić to nic nigdy nie kupię. :D

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2010 20:42:31 
Moderator

Auto: S6 C4
Powiem tak, czego byś nie kupił, i tak będziesz musiał coś dołożyć. W tym przypadku masz argument do zbicia nieco z ceny, jeśli się uda, to jesteś do przodu ;) Jeśli buda jest prosta i silnik cyka jak należy to warto się zatrzymać przy tym egzemplarzu. Skrzynia jeśli narazie przerzuca biegi i nie jest strasznie uciążliwa, to zostaw ją w spokoju. Będziesz się martwił jak padnie. Warto sprawdzić czy stan oleju jest odpowiedni, bo bez niego wiadomo, nie pojeździsz. Może uda się ją naprawić, a nie od razu wymieniać. Zawiechę jak zrobisz, to będziesz wiedział na czym jeździsz i na jakiś czas będzie spokój. Co do LPG, też uważam, że póki jako tako to śmiga, to nie ma czego się czepiać. Dobrze jakbyś pojechał do kumatego gazownika (a ilu ich jest w ogóle :/ ) i zweryfikował stan instalki, ustawienia, mapy, adaptacje itp.

+
CFFB

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1