Witam.
Powoli rozważam zakup Audi. Jednak czym więcej myślę co kupić, tym bardziej robię się niezdecydowany co kupić.
Początkowo wybrałem sobie na cel Audi A6 C5 z silnikiem 2.5TDI. Słyszałem już wiele na temat tych silników, że są niebardzo itd. Ale znam kilka osób co mają np. w passatach i nie mogą złego słowa powiedzieć. Jeśli nie 2.5TDI to jaki inny? 1.9 nie jedzie pozostaje wybrać w benzynie. Nie miałem okazji spotkać kogoś z A6 w benzynie dlatego jakoś mi nie pasuje taki silnik w A6. 2.8 kojarzy mi się z czasami b4-ki (nie wiem dlaczego).
Następnym typem okazało się Audi A8 D2 z silnikiem 3.2TDI (bo 4.2 w PB obawiam się spalania). Jakoś szybko mi przeszło i od jakiegoś czasu naszło mnie dosyć poważnie na S4 B5. A konkretnie z silnikiem 2.7 biT. Naczytałem się trochę na forum o tych silnikach i zgłupiałem. Jedno co przeraża mnie w S4 to koszt eksploatacji - części i spalanie. Ale nie orientuję się jak to wygląda. Prośba do Was żebyście mi doradzili co wybrać i wybili mi z głowy głupie myśli
Lubię dynamiczną jazdę. Wolno raczej nie jeżdżę i pozwolę sobie nie raz pokazać komuś gdzie jego miejsce gdy podpuszcza mnie np. ze świateł.
Autem codziennie pokonuję około 20km (80% to trasa). Ale bywa i czasami trochę miasta. Spalanie rzędu 12-14l w cyklu mieszanym jest do przyjęcia.
Auto prawdopodobnie będzie jako moje drugie.
Jak widzicie różne auta, różne silniki. Kasa do przeznaczenia to około 30tyś.
Jakie macie propozycje i uwagi.