hendel napisał(a):
Witam. Problem z hamulcami mam już od 3 lat. 2 lata temu wymieniałem tarcze (komplet)
od tego czasu klocki hamulcowe wymieniałem już 3 razy i to nie z powodu starcia lecz z tego jak widać na zdjęciu poniżej.Klocek hamuje jedynie połową swojej powierzchni. Robi się to na obu przednich kołach. Klocki które mam obecnie, mają może pół roku i są marki TRW. Dodam że gdy zakładał mi je mechanik to przeszlifował tarcze tak że były równe, lecz klocki były założone pod kątem ( nie przylegały całą powierzchnią do tarczy ) po pół roku eksploatacji widok tarcz jest taki jak widać na zdjęciu poniżej. Skutki są takie że nawet na suchym asfalcie przy gwałtownych hamowaniu włącza się abs
Według zdjęcia tarcze wyglądają jakby zostały przegrzane + kontakt z wodą przy wysokiej temperaturze + tarcze prawdopodobnie są pokrzywione, założę się że masz też bicia przy hamowaniu, dlatego trzeba dać je do toczenia a nie do jakiegoś "szlifowania" ,liczy się precyzja ,(jeśli się jeszcze nadają) z uwzględnieniem że mają bicia. Musisz się skontaktować z jakimś tokarzem on będzie wiedział co robić. Taka operacja myślę że nie powinna kosztować więcej jak 50 zł za 2 tarcze. Po tej operacji oczywiście klocki nowe.
U mnie z takimi tarczami nie przeszedłbyś przeglądu
Nie grzały Ci się nigdy felgi ?
Sprawdzić tłoczki + osłony gumowe, prowadzenia nasmarować i sprawdzić osłony gumowe prowadzeń, jeśli uszkodzone wymienić bo dostaje się tam wtedy woda i po zawodach, nasmarować smarem grafitowym i zrobić test
.
To że było Ci ciężko zdjąć felgi to może świadczyć o przegrzaniu
Jeśli tarcze faktycznie zostały przegrzane to niestety ich skuteczność będzie mniejsza oraz będą Ci rdzewiały.