adiaudi napisał(a):
"Z kim" podpisze umowę to już kwestia dogadania...Zgodnie z prawem akcyzę opłaca ten, kto przeprowadzi auto przez granicę państwa, co oznacza że nie zawsze jest to ten który idzie je zarejestrować.

Jaka kwestia dogadania? Takimi podpowiedziami tylko można komuś przysporzyć kłopotów! Jeśli kolega
Peszko opłacił akcyzę, to jak może sprzedać auto komuś innemu w zależności od tego jak się dogada? Jak nowy kupujący zrobi sobie umowę z Niemcem, to jest lipa, bo wtedy też musi opłacić VAT 24 i akcyzę i ciekawy jestem co zrobi Urząd Skarbowy lub Urząd Celny jak wychwycą, że na ten sam samochód opłacono 2 razy akcyzę / VAT 24 na podstawie dwóch różnych umów kupna-sprzedaży z Niemcem?
Kolego
Peszko jeżeli sprzedasz to auto przed 1 rejestracją w PL w aktualnym stanie prawnym (zapłacona akcyza, VAT 24), to będziesz musiał ponownie zapłacić akcyzę - takie są przepisy i z tego co się orientuję nic nie zmieniło się w tej kwestii. Sam miałem podobną sytuację w 2008r i musiałem szybko zarejestrować auto na siebie aby uniknąć opłacanie drugiej akcyzy od pojemności 2.8 i sprzedałem zarejestrowane.
http://www.podatki.egospodarka.pl/33092 ... ,65,1.html