Cytuj:
Byłem dziś wymieniać olej w skrzyni i silniku + filtr-y.
Chłopaki troche sie podśmiewywali ze wlewam 5w40, bo jak to powiedzieli, troche ma już nalatane i olej jest za rzadki.
Zgory przepraszam mechanikow ktorza sa kumaci i aktywnie i zglowa udzielaja sie na forach ale przecietna wyglada moim zdaniem tak
Znam mechanikow z wyksztalceniem wyzszym ale przecietny mechanik co naprawia auta (maly rodzinny warsztat lub etatowy pracownik) po angielsku zna 5 slow, skonczyl szkole zawodowa lub ewentualnie wieczorowo szkole srednia, internetem posluguje sie mniej sprawnie niz przecietne dziecko w szkole podstawowej i wie wszystko najlepiej wiec nie bedzie czasu tracil na rozwoj - gdy trafisz do takiego lepiej nie zostawiac za duzo rzeczy niedopowiedzianych (kiedys wlano mi 15W40 to celici 2.0 gti gdzie producent wskazal wyraznie w instrukcji obslugi lepkosc oleju 10w40 - uzasadnienie: "bo do starych aut wlewa sie mineralny bo inne sa za rzadkie".. na kartce napisalem nawet jaki ma wlac.. on wiedzial lepiej)
Cytuj:
silinik jest mokry przy jednym wtryskiwaczu i pewnie wycieka ropa, wiec nic dziwnego, że Pali mi teraz w trasie 11l (o ok 3-4L więcej) nie mówiąc już o mieście.
jadac okolo 145 km/h wg tacho (jakies 135 wg GPSa co jest w granicach tolerancji fotoradarow przy ograniczeniu do 130km/h)na tempomacie zuzycie oscyluje okolo 8.5 (wg fisa), jadac ciagle stala predkoscia 180 pewnie w 20l bym sie nie zmiescil, jadac w kolumnie tirow 70km/h zmieszcze sie w 7l/100km ale potrafie jechac jak ostatnia lajza ze zuzyciem 5.5L - jak widzisz ile stylow jazdy tyle roznych odnotowanych zuzyc
na trasie.
Co do wycieku obstawiam ze to ma niewielki wplyw na zuzycie. To moze byc tez olej czesto wyciekajacy w miejscu przenikania sie wtrysku z pokrywa zaworow (ta gumka jest czescia pokrywy a ta kosztuje troche wiec polecam "uszczelki w plynie" do 300stopni/kilka pln "rainolz" czy jakos tak/, oczysc i bez sciagania pokryw uszczelnij delikatnie wciskajac mase pomiedzy wtrysk na gumke, poza tym moze weze przelewowe syfia)
Wg instrukcji germanskiej do naszym szmelcwagenow passat 2.5v6tdi 150ps w automacie pali w miescie 11.7, poza miastem (pewnie przy 90) 6.4 a w cyklu mieszanym 8.3
Cytuj:
Ponaddto bryka kopci na wolnych obrotkach po odpaleniu, albo jak stoje w korku, gość powiedział, że pali olej najprawdopodobniej TURBO bo smierdzi spalonym olejem a nie ropą.
jezeli na przestrzeni 10 tys km nie dolewasz to nie olej... jak dolewasz co max 1000km to pewnie olej (proste) Jezeli przeplywka zawyzalaby przeplyw powietrza to ECU "otworzy" EGR by spalin dopodoac i uzyskac rownowage pomiedzy zadanym a faktycznym przeplywem (przygladnij sie logowi 003S przeplyw + wysterowanie EGRa)
Cytuj:
Przy wymianie oleju w skrzyni podpieli pod kompa, ale to nie VAG-com, to jakiś kombajn był, ogólnie jakieś urządzenie i wypluło błąd:
Kod błedu 01318 - Jednostka Kontrolna pompy wtrysku - J399 Status Brak łączności (mam to na wydruku takim jak paragon)
prawdopodobnie
01318 - Control Module for Injection Pump (J399)
poczytaj sobie
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ight=01318jezeli to blad sporadyczny to moze wtyczkologia a jezeli ciagly to dziwne ze auto odpalic mozesz:) (blad ma status!)
Cytuj:
Od czego zacząć bo sie pogubiłem, kupić oryginalną przepływkę bosha, czy zostawić zamiennik na razie i ustalić jakiś inny "priorytet".
mozesz ja zrobic sobie z wikliny nawet.. ma dzialac prawidlowo i tyle - oddajac stara w boschu i vw/audi mozesz dostac (taniej niz nowa) "regenerowana" - ta ich regeneracja jest z tego co wiem raczej g..a ale masz "gwarancje" (czy jak wolisz odpowiedzialnosc sprzedawcy za... tralala) - wiec jak szlag ja trafi wymieniasz/oddajesz (chyba w taka droge bym poszedl)
Pisales o koszcie wymiany oleju w tipie - ponizej 400 zyla nie wszedlbys nawet jakbys sam kupil olej, filtr i sam latal do mechanika tlumaczac mu jak to zrobic (roboczogodzina u mechanika jest tansza niz w serwisie ASB) - 500 zyla we Wroclawiu w serwisie ASB raczej jest nieosiagalne (obstawial okolice 600 netto)
Pytanie czy ustalili poziom oleju przy temp oleju 30-35 (mozna to kabelkiem przeczytac) - jezeli nie zostawiles im auta tylko przyjechales na usluge "tak z drogi" to pewnie to zlali (ale nie przejmuj sie - standard /niestety/)
Pozdrawiam,
Przemek