mariuszj0808 napisał(a):
a to sugeruję
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ght=grzeje jak nie ma się do czego przyczepić w ukladzie chlodzenia
Sprubuje: Zobacze. Czy między masami jest jakiś potencjał.
Ale moge powiedzieć co po wczorajszych testach po wyciągnięciu termostatu:
Rano 15st: trasa - 55st, miasto - 65, postój - ok 80
Wczorajsze popołudnie 25st: trasa - 88st, miasto - 90st, postój - 93st.
Nie może to być przekłamanie zegarów. Czy raczej brak masy. Sprawdzałem termometrem profesjonalnym temperaturę płynu. Z termostatem kiedy miałem na blacie 103st, temperatura płynu 98st.
Wczoraj kupiłem termostat od silnika 4,2 z temepraturą otwarcia 82 st. Sprawdzilem w wodzie otwiera się wczesniej niż termostat co ma byc w tym silniku.
Jeszcze jedno. Jak wygląda pierwszy bieg wentylatorów: powinny się kręcić szybko czy wolno? Bo miałem tak że kręcą się od razu szybko, jak przełącznik bimetaliczny chłodnicy zewrze na I biegu. Kiedy zamienię kable I z II biegiem przy I biegu wentylatory kręcą się wolniej. A jak powinno być?
Dla mnie logiczne: I wolne II szybkie - chyba że się mylę. Bo gdy jest na odwrót to od razu są szybkie i wolnych nie ma wogóle. Bo czujnik bimetaliczny pierwszego biegu nadal jest zwarty. Biorę pod uwage że zostały zamienione kable na rezystorze wentylatorów. Bo we wtyczce się nie da
PS. Spróbuje twojej sugestii