.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lut.2025 12:42:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: a6 c5 2.4 ESP problem?
PostNapisane: 10.sie.2010 21:25:48 
Użytkownik

witam i proszę o pomoc w bardzo nietypowym jak dla mnie, zachowaniu samochodu. oto jak wygląda problem. podczas wjeżdżania pod górę na trawiastej nawierzchni straciłem delikatnie przyczepność - włączyło się ESP i wszystko było OK. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów, po ruszeniu spod świateł, przy prędkości 50 km(trzeci bieg)i rozpędzaniu samochodu, auto samo - bardzo agresywnie zahamowało, jednocześnie zjeżdżając na prawą stronę. Włączył się ABS. Wyłączyłem natychmiast silnik. Byłem pewien że spowodował takie zachowanie np zerwany rozrząd. Sprawdziłem koła, zapaliłem po chwili auto i wszystko grało. zapomniałem o nim na parę miesięcy. Wczoraj wracając z dłuższej trasy (600km) zauważyłem włączające sie ESP. Samochód na 2, 3 sekundy traci moc - następnie ESP gaśnie i wszystko wraca do normy. w czasie trasy nastąpiło to jakieś 3, 4 razy.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2010 23:46:14 
Użytkownik

sprawdź czy we wszystkich oponach masz takie samo ciśnienie.

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2010 02:32:54 
Użytkownik

Nie bardzo potrafię dokładnie zlokalizowac twój problem, ale tak może dziać się jak ESP/ABS odczytuje różne prędkości kól, czyli co najmniej jedno z kól ma inną prędkość - przynajmniej tak odczytuje to komputer. Przyczny mogą być różne. Znam bardzo trudny przypadek, gdzie w kole był zamontowany przez poprzedniego właściciela GPS na prąd zmienny, powodujący błędny oodczt prędkości (przy, np. 80 km/h jedno z kół miało 140 km/h) i w czasie jazdy ESP "wariował" i hamował. Ale nie wiem czy tak tez jest w twoim przypadku. Poczekaj na inne wypowiedzi.
pozdr.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12.sie.2010 09:39:30 
Użytkownik

Auto: A6 C6 2.0 TDI CAHA
Podłącz vag, w dziale ABS w grupach wartości możesz odczytać prędkość z jakim się obraca każde z kół (test można wykonać ze względów bezpieczeństwa do 20-30km/h). Sprawdź czy któraś z koronek od abs się nie poluzowała, u mnie mechanik w tylnym kole po zmianie tarcz źle ją nabił i po tym jak wjechałem w dziurę zaczęła sobie luźno się obracać przez co ABS zwariował.(ESP korzysta z tych samych czujników)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2010 14:31:09 
Użytkownik

gdzieś kiedyś czytałem że tą dziwną przypadłość rozwiązuje....wymiana żarówki STOP. u nie takowa się spaliła. Przy złym założeniu żarówki, świeciły się kontrolki ABS ESP - po prawidłowym założeniu żarówki - wszystko jak narazie działa OK, tzn samoczynne zapalanie się kontrolki ABS i hamowanie auta - ustało.

Strefa czasowa: UTC + 1