.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 07:09:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C3 2.2 Automat 86r.] Problemy z biegiem "P"
PostNapisane: 29.sie.2010 19:04:52 
Użytkownik

Witam,

Mam pewien problem, który coraz bardziej się nasila. W pewnym momencie zaczęły się problemy z biegiem parkingowym. Po włączeniu na "P" i puszczeniu hamulca oraz dodaniu gazu samochód ruszał na kilkanaście centymetrów do przodu lub do tyłu (zależnie w którą stronę się jechało) i później zaskakiwał na przełożenie parkingowe. Po za tym skrzynia pięknie przerzuca i redukuje biegi, olej jest czyściutki i nie śmierdzi. Jeden z mechaników (nie mający do czynienia z automatami) coś regulował przy dźwigni i w tej chwili nie da się w ogóle przełączyć na bieg parkingowy (jak uda się przestawić dźwignię na "P" to i tak cały czas jest wsteczny). Czasami też blokuję się dźwignia i trzeba trochę się namęczyć, aby ją przełączyć.
Z tego co mi wiadomo to są dwie linki do sterowania pracy skrzynią - jedna coś związana z przepustnicą, druga przy wybieraku. Dodam, że była naprawiana głowica i wszystko było rozłączane od przepustnicy. Może to kwestia wyregulowania tych linek?

Co to może być, gdyż chciałbym to naprawić, a ewentualny koszt naprawy skrzyni to minimum 1500 PLN, a nie jestem pewny, czy wymaga remontu.

Samochód naprawdę jest w dobrym stanie, oryginalnie ma przejechane 247 tys. km. Może macie jakiegoś fachowca, który by na to zerknął? Najlepiej w Warszawie lub okolicach...

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. POMÓŻCIE...

P.S. Mam możliwość kupienia tanio 3-biegowej skrzyni od 2-litrowego turbodiesla, ale nie wiem czy wszystko będzie pasować. Dajcie wskazówki

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2010 00:03:02 
Użytkownik

Jedz do www.autojozefow.pl...

Diagnoza i będzie wiadomo co grane.... Tak to sobie można pi..lic w kredens...

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2010 08:28:12 
Użytkownik

Zadzwoniłem i telefonicznie mi powiedzieli, że nie jest to wina skrzyni tylko wybieraka. Wybieraków nie naprawiają, ani nie mają - zajmują się tylko wnętrzami skrzyń.

Czy ktoś z was się orientuje czy ten wybierak można rozebrać i wyczyścić? Co w takim wybieraku się znajduje?

A może ktoś ma taki wybierak na sprzedaż?

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2010 09:40:32 
Użytkownik

Wybierak jest to manetka zmiany biegów i to co się pod nią znajduje. Linka, która idzie do przepustnicy jest to kick-down, nie ma nic wspólnego ze zmianą biegów. Wejdź pod autko i sprawdź czy linka zmiany biegów nie "zagina się" w trakcie zmiany biegów. Jeżeli jest wszystko w porządku to skup się właśnie na wybieraku (manetce). Rozbierz ją od góry i posprawdzaj elementy wybieraka czy się nie zacinają. Regulacja linki odbywa się właśnie w wybieraku. Poluzować zacisk linki (śrubka) zmiany biegów, wejść pod autko i ustawić dźwignię przy skrzyni biegów na parking (popchnąć autem aby zapadka zaskoczyła i wyczujesz blokadę). Następnie manetkę ustawić na "P" i zabezpieczyć zacisk linki śrubką.

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2010 17:09:06 
Użytkownik

Jutro spróbuję tak zrobić jak kolega mówi. Na razie dziękuję i dam znać czy coś się udało zrobić.
.......
No i okazało się, że wszystkiemu była winna linka - bardzo ciasno chodziła. Po wyczyszczeniu i nasmarowaniu chodzi wszystko jak nowe.

Dzięki bardzo!!!

Strefa czasowa: UTC + 1