zegar napisał(a):
wiec tak, co do naciagu to zgadza sie, chodzi o to ze z przodu musi byc 225/35 by nic nie obcieralo, zeby opona byla prosta czyli jakies 235/35 to ponoc nie da rady bo w skrajnych przypadkach o cos przytrze.
Pewnie dlatego że dosyć mocno obniżony.
zegar napisał(a):
nie wiem tego na 100% - to sa slowa osoby z ktora kiedys rozmiawialem.
z przodu mial 225 z tylu zas 235.
wiec zostalbym w razie czego przy oponach 225/35 a "naciag" mi nie przeszkadza.
Rozumiem że 225 z przodu i z tyłu... bo nie polecam stosowania różnych rozmiarów na przód o tył dla napędu Q bo mogą (choć oczywiście wcale nie muszą) wariować napęd i systemy bezpieczeństwa (ABS/TC/ESP).
zegar napisał(a):
co do et45 w tym aucie mysle ze juz sie nie zmisci poniewaz na rozmiarze 8 cali i et35 jest tyle miejsca od wachacza ze nie wejdzie nawet palec.
wiec dystans potrzebny!
co do szerokosci na piascie, to powiem Ci ze napewno nie jest to 12 mm jak w przypadku a8/s8, nie miezylem nigdy, ale jest on malutki (max 5mm na oko) a napewno jest taki maly bo zawsze przy zmianie kol mam problem z jego zamocowaniem bo ledwo sie na tym pierscieniu trzyma trzeba sobie jedna sruba pomoc.
Jeżeli szerokość pierścienia centrującego na piaście masz np. 5mm to możesz zastosować dystanse 10mm ale żeby były z własnym pierścieniem centrującym - przy tym rozmiarze dystansów będziesz miał dokładnie takie samo ET co przy felgach obecnych (35)... wyglad może być troche inny ale będzie to spowodowane "naciągiem" opon... noi ubedzie Ci trochę komfortu - po pierwsze dlatego że wkładasz felgę o rozmiar większą a po drugie właśnie dlatego że będzie "naciąg".
hubos21 napisał(a):
kumpel miał w C5 Avusy z S8 8x18 Et48 opony 225/45/18 i nic nie przycierło, tu masz troche mniejsze ET ale ciut szersza fele więc te 235/35 spokojnie tam można wsadzić
Na ori zawieszeniu pewnie byłoby można ale skoro kolega ma obniżone -40 przód i tyl to jest prawdopodobne że u niego już się tam nic szerszego nie mieści... chyba że założyć szersze dystanse (zmaleje ET) to może coś szerszego wejdzie ale ciekawe jak bardzo będzie to wychodzić na zewnątrz.
W moim A8 jeden sezon letni jeździłem na trochę szerszych oponach niż ori (265 a ori rozmiary to 245/255) i od razu po założeniu kół musiałem zastosować dystanse bo bez nich z przodu na włos obcierało o zawias.
Oczywiście zastosowanie dystansów jakoś bardzo mi nie przeszkadzało bo na dalszym etapie i tak jeszcze to modyfikowałem
![n :):](./images/smilies/052.gif)