Witam miałem sporo kłopotów z silnikiem (ciężkie odpalanie, szarpanie przerywanie,falowanie obrotów).
Nie wiedziałem jak sprawdzić 3 koło rozrządu bez ponownego rozbierania przodu. Po pół roku problemowego jeżdżenia doczytałem się, że można sprawdzić na kole zamachowym w okienku koło aparatu zapłonowego. Problem jest taki że "0" w okienku pokazuje się po przestawieniu na kole pasowym o jeden ząb poza pokrycie znaku. Gdy znaki na kole pasowym i wałku rozrządu pokrywają się to nie ma "0" w okienku na kole zamachowym. Mechanik mówił że to koło napędza tylko aparat zapłonowy i można to wyregulować ustawiając zapłon. Próbował mi to zrobić ale nie wiedział, że trzeba VAGiem włączyć nastawy podstawowe i kręcąc aparatem i widząc, że nic się nie zmienia zostawił tak jak było.
Jako, że on nie potrafi, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce.
Posiadam laptopa z interfejsem diagnostycznym, lampę stroboskopową z regulowanym kątem.
Proszę o pomoc jak mam ustawić ten zapłon i jaki kąt mam ustawić na lampie stroboskopowej .
Będę podświetlał znaki na kole pasowym mimo tego że w "Sam naprawiam" pisze by podświetlać znak na kole zamachowym w okienku ale jeśli zapłon jest przestawiony to nie moge ustawiać wg. niego.
Takie wartości pokazuje Autodata:
Wiem, że na VAG trzeba właczyć nastawy podstawowe a na lampie stroboskopowej ile ustawić ?
Oczywiście jest jeszcze problem że ciężko tam rękę wsadzić by tym aparatem pokręcić
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.