.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 17:34:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI A4 1,8T Cisnienie Doladowania POmocy
PostNapisane: 30.lis.2010 23:46:20 
Użytkownik

Witam , jestem tu nowy , poniewaz mam malo stycznosci z forami (tzn lubie czytac gorzej z pisaniem) ale jestem zmuszony napisac :) Prosilbym wszystkich w temacie o wypowiedzenie sie , z gory dziekuje :)
Mianowice kupilem sobie Audi a4 1.8T z niemiec , wszystko ladnie itd po wciagnieciu auta na warsztat , mila niespodzianka o ktorej niemiec nie wspominal , pod maska zamontowany IC dosc spory , zderzak od S3 (chyba zeby sie zmiescil IC) po dodaniu gazu slyszymy ladne Psssss.... (mina usmiechnieta) zawor upustowy gdzies siedzi :D, w srodku mial juz zamontowany wsaznik doladowania , oczywiscie padlo przypuszczenie ze posiada inna mape w komputerze ( poczytalem okazalo sie ze seryjnie turbo dmucha 0,5 bar u mnie na wskazniku podawalo 0,8 bara ) hmmmm , to juz mialem pewnosc ze cos jest podkrecone ( dla pewnosci kupilem seryjny sterownik) podlaczylem , adaptacja imo i palimy , auto ladnie chodzi , wyjezdzamy na droge a tu auto jakby nie chcialo jechac na wskazniku 0,5 b jednym slowem mowiac tragedia , odrazu wrocilem i zmienilem na tamten , calkiem inne auto ... po przejechaniu paru tys km nadeszla pora na turbine ( przy kupnie sprawdzalem turbo i mialo juz luz na lozysku) po czasie zaczela rzucac olejem itd , zakupilem tubine regenerowana , ladna piekna (z wygladu) hehe ,nie miala zadnych luzow wiec jestem zadowolony , po wsadzeniu turbiny , wyjezdzam na ulice i tu znowu tragedia 0,5b na wskazniku :((( co teraz , czy trzeba krecic turbine (ta "nowa") na WG , (stara turbine posiadam ale wodziki od WG sa troszke inne , czy moze przyczyna jest co innego ? nie mam pojecia jak teraz wrocic na tamte ustawienie ,a fajniej sie jezdzilo jak dmuchala 0,8 :) prosze o rady Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 10:30:19 
Użytkownik

0,8bar ładuje w serii.
Skoro masz drugie turbo po regeneracji (zobaczymy jak długi pochodzi) to możliwe ze WG jest źle wyregulowany, ewentualnie sterowanie źle podpięte.

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 10:50:36 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Kupiłeś takie samo turbo jak to, które zdjąłeś?

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 11:19:19 
Użytkownik

Tak dokladnie takie samo turbo :) Do poprzedniego kolegi , nie jest to 0,8 w seri bo tyle nikt nie ustawia poczytaj dobrze ....

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 11:43:39 
Użytkownik

Panowie tylko tyle ? komputer ma napewno przerobiony bo ostatnio (raz sprobowalem) wycisnelem 3 bieg do odciecia wiem ze to katorga dla silnika ale wkurzylo mnie te brak duzego cisnienia :(((( na trojce wycisnelem 185 km/h :D

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 11:53:06 
Użytkownik

wowo , jestem swiadomy tego iz moj silnik przy doladowaniu 0,8 dostaje , hmmm niestety nie jest to zabawa dla ludu TDI (niestety tu trzeba liczyc sie z kosztami typu 1000-2000 do wlozenia co 4 miesiace) nie pali 5 litrow na sto !!! i nie jezdzi jak TDI niestety , co prawda od poczatku uzytkowania wymienilem juz chyba wszystko tj Pompa oleju + czujniki wszystkie + rozrzad , napinacz i nowy lancuszek (na walki rozrzadu) ostatnio szklaneczki kompletne no i teraz turbina :) co prawda wsadzilem z robocizna 4000 zl ale wiem co mam i jezdze :P prosilbym o porade jak wrocic do cisnienia 0,8 bara ???

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 12:04:37 
Użytkownik

uczyl Cie ktos kiedys edytowac posty? Wowo napisal co masz sprawdzic.

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/V6TDI swap na R4 TDI/1.8PB/HDI

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 12:09:13 
Użytkownik

sorry panowie nikt mnie nigdy nie uczyl "edytowac posty" jestem laikiem w forach dlatego z gory przepraszam , co do podlaczenia sterowania ( to chodzi o wezyki ?) jak ma to byc podpiete ? (mysle ze chlopaki cos tam kumaja to dobrze podlaczyli bo jednak cisnienie 0,5 osiaga dobrze , plynnie , itd ( czyli cisnienie jest wytwarzane i sztanga WG jest poopychana ) :(

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 12:26:52 
Użytkownik

Dobrze wiem co jest zabawa, a co nie jesli chodzi o 1.8T :D
Skoro błędy w montażu sa wykluczone, to byc może samo turbo jest źle poskładane.
Na póbe możesz odłączyć przewód podcśnieniowy idacy z N75 to WG. Przy takim układzie powinieneś osiągnąc max doładowanie - tylko nie upalaj tak zbyt długo.

Dodatkowo możesz zlogowac bloki 002, 020, 031, 115, 118

Strefa czasowa: UTC + 1