BMW zupełnie inna charakterystyka jazdy. Jeden z lepszych diesli (czytaj mało awaryjny) w swojej klasie. Spalanie na poziomie 6.5 l/100km. Według mnie wizualnie bardziej wpadający w oko niż A3 czy A4. Musisz brać po uwagę, że to tylni napęd, w zimę trochę męczący. DPF występuje, ale w naszym pięknym kraju za 800 zł pozbywasz się go na zawsze, nie tracąc nic, poza większym zatruwaniem środowiska. E90 w środku ilością miejsca przypomina A4 także tu możesz wybierać.
Co do A4, autko fajne tylko trochę przestarzałe w środku, bez emocji

od 2001 roku praktycznie środek nie zmieniony

wiem wiem zaraz wiele osób zacznie się kłócić, że to czy tamto jest zmienione, ale generalnie zamysł i zarys deski rozdzielczej i całego środka pozostał bez zmian. Co do silnika 2.0 TDI, nie jest to najtrwalsza jednostka w grupie VW ale nie wieszajmy na nim psów. Wiadomo, że nie może dorównywać 1.9 TDI ale jest i nie można się go bać. Po prostu trzeba szukać zadbanego egzemplarza. Ja postawiłbym na 1.9 TDI 105 KM i zczipował. Takiego wyboru dokonałem kupując siostrze VW Golfa V w salonie, zrezygnowałem z silnika 2.0 TDI na rzecz 1.9 TDI i kilku bardzo przydatnych pakietów wyposażenia. Auto po przejechaniu około 3000 km pojechało do VTG na "czipa"

i do dzisiaj siostra śmiga i jest OK.
Jeśli A3 to tylko w SPORTBACKu. Ale jakoś ten samochód do mnie nie przemawia... Nawet 2 lata temu kupując tego GOLFa zastanawiałem się, czy by nie dołożyć parę PLN i kupić A3 ale była by to wersja bardzo podstawowa:) samochód nie wart wg mnie tych pieniędzy.
Piszesz o różnicy w osiągach... Między 105 KM a 170 KM jest przepaść:) to chyba jasne. Tutaj nie ma co mówić co jest fajniejsze

bo to chyba jasne, tym bardziej, że spalanie jest na bardzo podobnym poziomie. Zczipowany GOLF 1.9 TDI pali mojej siostrze około 6 l / 100 km w mieście. Podobne spalanie ma VW Passat 140 KM mojego kolegi ale już na CR.
Co do benzyny to nie jestem przekonany do tej formy zasilania samochodu

Jeśli benzyna to najlepiej V8 albo od biedy V6, przynajmniej wiesz za co płacisz ciężkie pieniądze za benzyne

cisza, spokój, zero klekotu. Mam w swoim garażu jeszcze jedno niemieckie autko z silnikie 3.5 V6 Mercedesa i powiem szczerze, że spalanie w trasie ma bardzo podobne do Q7, którym jeżdżę codziennie 11 l / 100 km . Niestety w mieście przegrywa z Q7, które spala około 13 l / 100 km a Mercedes około 15 - 16 l / 100 km. Ale frajda z jazdy i przede wszystkim dźwięk silnika V6 czy V8 jest nie do zastąpienia żadnym dieslem

dlatego na małe pojemności w benzynie nawet bym nie patrzył, szkoda zdrowia i portfela....
Kończąc ja osobiście wybrałbym E90 z 2.0d 163 KM... Wiem, że to forum Audi, sam też jeżdżę tą marką, ale to autko jest bardzo przyjemne. A4 tak jak napisałem wyżej trochę podstarzałe, A3 chore ceny a dostajemy VW GOLFa.
Ale wybór i tak pozostawiam Tobie. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem w tym wyborze