.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.kwi.2025 21:05:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co wybrać A3 czy A4 2007-2008
PostNapisane: 06.sty.2011 12:24:29 
Użytkownik

Witam serdecznie. Chciałem kupić Audi 2lit bo optymalnie niby 140KM, ale po przeczytaniu wielu postów na tym forum widze, że odpadają silniki 2lit. Intersuje mnie Audi rocznik 2007-2008 diesel do ok 55 tyś . Latam teraz VW Bora w tdi . Jak tak czytam i czytam i trawie wszystko , to wychodzi na to , że robią teraz papierowe autka. Kupujesz młodą furkę 2 letnią i patrzysz kiedy się rozsypie. Moja bora lata na wszystkim i do dziś nic sie poważnego nie stało , ale rok 99 i czas na zmianę.

Proszę o poradę ludzi , którzy mają do czynienia z Marką AUDI.

Zastanwiałem sie nad VW BMW lub Audi .

A3 np cos takiego lub A4 jakie różnice oprócz wielkości autka i pewnie serwis też droższy czy podobny?

http://allegro.pl/audi-a3-model-2009r-1 ... 17370.html

Chciałem 140 konną lub 170, ale jak tak czytam, to 140 konna raczej odpada, bo starch że się sypnie. A 170 KM ? Jak z awaryjnością ? Koszt części dużo większy czy nie ma różnicy pomiędzy 105km a 170km ? Czy róznica w mocy znaczna?

Doradzcie, żeby nie zrobić wtopy i żeby autko pochodziło jak stare VW i Audi :) chyba że już takich nie ma :(

Jeżeli chodzi o moje oczekiwania moc może być ale nie musi. Latam także na motocyklach, wiec tam się wyszaleje :) Mam borę z wirusem na 120 kucy, automat i jest ok. Na pewno przed zakupem przejadę się takim autkiem po okolicy i sam odczuję czy warto, ale w co brnąć a w co nie , czy warto 105 kucy brać pod uwagę czy od razu 170kucy, a może odpuścić sobie oba . I czas przejść na benzynę bo spalanie podobne i ceny też .

Dziękuje i pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2011 12:55:29 
Użytkownik

Auto: C7
Jak a3/a4 to tylko 1.9TDI lub 2.0TFSI.
Ale najlepsze z tego będzie BMW E90 motory wszystkie mają ok,oprócz 2.0i 170KM :):

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2011 13:01:45 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
rafala6 napisał(a):
Jak a3/a4 to tylko 1.9TDI lub 2.0TFSI.
Ale najlepsze z tego będzie BMW E90 motory wszystkie mają ok,oprócz 2.0i 170KM :):

faktycznie E90 alternatywa dla A3 :D

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2011 17:07:19 
Użytkownik

A co sądzicie o tym ?

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=2

I jak wygląda sprawa z benzyniakami w Audi też są awaryjne ? czy wszystkie ok ? bo patrząc na ceny paliw to są prawie takie same i jakie benzynki godne polecenia w audi ?

I co z tymi filtrami DPF problem czy ok ? bo różnie mówia i czy w każdym tdi po 2007 roku montowane były?

BMW powiadasz serio lepsze czy tylko się droczysz :) i mniej awaryjne silniki tdi.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2011 21:43:02 
Użytkownik

BMW zupełnie inna charakterystyka jazdy. Jeden z lepszych diesli (czytaj mało awaryjny) w swojej klasie. Spalanie na poziomie 6.5 l/100km. Według mnie wizualnie bardziej wpadający w oko niż A3 czy A4. Musisz brać po uwagę, że to tylni napęd, w zimę trochę męczący. DPF występuje, ale w naszym pięknym kraju za 800 zł pozbywasz się go na zawsze, nie tracąc nic, poza większym zatruwaniem środowiska. E90 w środku ilością miejsca przypomina A4 także tu możesz wybierać.

Co do A4, autko fajne tylko trochę przestarzałe w środku, bez emocji :) od 2001 roku praktycznie środek nie zmieniony :) wiem wiem zaraz wiele osób zacznie się kłócić, że to czy tamto jest zmienione, ale generalnie zamysł i zarys deski rozdzielczej i całego środka pozostał bez zmian. Co do silnika 2.0 TDI, nie jest to najtrwalsza jednostka w grupie VW ale nie wieszajmy na nim psów. Wiadomo, że nie może dorównywać 1.9 TDI ale jest i nie można się go bać. Po prostu trzeba szukać zadbanego egzemplarza. Ja postawiłbym na 1.9 TDI 105 KM i zczipował. Takiego wyboru dokonałem kupując siostrze VW Golfa V w salonie, zrezygnowałem z silnika 2.0 TDI na rzecz 1.9 TDI i kilku bardzo przydatnych pakietów wyposażenia. Auto po przejechaniu około 3000 km pojechało do VTG na "czipa" :) i do dzisiaj siostra śmiga i jest OK.

Jeśli A3 to tylko w SPORTBACKu. Ale jakoś ten samochód do mnie nie przemawia... Nawet 2 lata temu kupując tego GOLFa zastanawiałem się, czy by nie dołożyć parę PLN i kupić A3 ale była by to wersja bardzo podstawowa:) samochód nie wart wg mnie tych pieniędzy.

Piszesz o różnicy w osiągach... Między 105 KM a 170 KM jest przepaść:) to chyba jasne. Tutaj nie ma co mówić co jest fajniejsze :D bo to chyba jasne, tym bardziej, że spalanie jest na bardzo podobnym poziomie. Zczipowany GOLF 1.9 TDI pali mojej siostrze około 6 l / 100 km w mieście. Podobne spalanie ma VW Passat 140 KM mojego kolegi ale już na CR.

Co do benzyny to nie jestem przekonany do tej formy zasilania samochodu :) Jeśli benzyna to najlepiej V8 albo od biedy V6, przynajmniej wiesz za co płacisz ciężkie pieniądze za benzyne :) cisza, spokój, zero klekotu. Mam w swoim garażu jeszcze jedno niemieckie autko z silnikie 3.5 V6 Mercedesa i powiem szczerze, że spalanie w trasie ma bardzo podobne do Q7, którym jeżdżę codziennie 11 l / 100 km . Niestety w mieście przegrywa z Q7, które spala około 13 l / 100 km a Mercedes około 15 - 16 l / 100 km. Ale frajda z jazdy i przede wszystkim dźwięk silnika V6 czy V8 jest nie do zastąpienia żadnym dieslem :D dlatego na małe pojemności w benzynie nawet bym nie patrzył, szkoda zdrowia i portfela....

Kończąc ja osobiście wybrałbym E90 z 2.0d 163 KM... Wiem, że to forum Audi, sam też jeżdżę tą marką, ale to autko jest bardzo przyjemne. A4 tak jak napisałem wyżej trochę podstarzałe, A3 chore ceny a dostajemy VW GOLFa.

Ale wybór i tak pozostawiam Tobie. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem w tym wyborze :)

Q7 3.0 TDI FULL S-LINE, 21" :)

Strefa czasowa: UTC + 1