.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 15:23:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8L W12] Porysowany lakier
PostNapisane: 11.sty.2011 19:00:22 
Użytkownik

Kupiłem ostatnio samochód: Audi A8L W12 z 2008 roku. Auto wyglądało pięknie do momentu kiedy nie umyto mi go po raz pierwszy pod Wrocławiem. Okazało się, że ktoś "odpicował" auto do sprzedaży. Wiem, że nic nie było lakierowane (no pewności mieć nie mogę tylko co do zderzaków) ponieważ mierzyłem samochód miernikiem lakieru do aluminium.

Ale w czym problem?
Auto ma na sobie dziesiątki rys, które "wyszły" po umyciu. Na początku myślałem, że to myjnia porysowała samochód, ale pracownicy w sumie przekonali mnie, że to nie jest jednorazowe porysowanie, tylko najprawdopodobniej wpływ szczotek z myjni automatycznych.

No i tutaj nasuwa się pytanie, gdzie oddać samochód? W Krakowie podobno są firmy, które wykonują porządną polerkę. Możecie coś polecić? Sam także się będę rozglądał. Dla informacji dodam tylko, że mieszkam tutaj od 2 tygodni :) więc słabo znam warsztaty.

tak to wygląda:
Obrazek

-----------------------------------
Obecnie: A8W12

Ostatnio edytowano 13.sty.2011 12:10:27 przez malyrydz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Porysowany lakier
PostNapisane: 11.sty.2011 19:47:56 
Użytkownik

malyrydz napisał(a):
Kupiłem ostatnio samochód: Audi A8L W12 z 2008 roku. Auto wyglądało pięknie do momentu kiedy nie umyto mi go po raz pierwszy pod Wrocławiem. Okazało się, że ktoś "odpicował" auto do sprzedaży. Wiem, że nic nie było lakierowane (no pewności mieć nie mogę tylko co do zderzaków) ponieważ mierzyłem samochód miernikiem lakieru do aluminium.

Ale w czym problem?
Auto ma na sobie dziesiątki rys, które "wyszły" po umyciu. Na początku myślałem, że to myjnia porysowała samochód, ale pracownicy w sumie przekonali mnie, że to nie jest jednorazowe porysowanie, tylko najprawdopodobniej wpływ szczotek z myjni automatycznych.

No i tutaj nasuwa się pytanie, gdzie oddać samochód? W Krakowie podobno są firmy, które wykonują porządną polerkę. Możecie coś polecić? Sam także się będę rozglądał. Dla informacji dodam tylko, że mieszkam tutaj od 2 tygodni :) więc słabo znam warsztaty.

tak to wygląda:
Obrazek

Jeśli masz trochę wprawy i chęci, to polecam na wiosnę zestaw Autoglym : Super Resin Polish a następnie Extra Gloss Protection. Wytrzyma długo, mimo kilkunastu myć na myjniach mechanicznych. Na pewno zamaskuje ryski, jeśli chcesz definitywnie pozbyć się ich to tylko polerka mechaniczna + zabezpieczenie lakieru- firm w Kraku jest kilka - może krakusy coś podpowiedzą ;) , dobra lekturka i porady na:
http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php
Pozdrawiam :peace:

Nicht schlecht E39 ...B44,LSD + Koni Sport - verkauft
S /// M ERFETKA S38B38 :)
...Schnee Konig - B3 3A q - crashtest ***
Ziemlich gut Papa Auto - E60 530iA
Lecker Wurst S65B40 Auf einem Stock- Na jaa :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2011 19:52:37 
Użytkownik

malyrydz -> PW

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2011 14:47:22 
Użytkownik

Wybrałem www.studiopolysku.pl z polecenia :) zobaczymy co zdziałają. Dam znać jak będę po usłudze.

-----------------------------------
Obecnie: A8W12

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2011 01:55:02 
Użytkownik

Pewnie mnie ktos zjedzie za ten post ale na codzien poleruje autka i wszystkie te firmy które zajmuja sie polerkami dosc mocno naciagaja klientow,zwlaszcza gdy zobacza ich w drozszych furach,lakier samochodzowy z wiekiem płowieje,matowieje a rysy moga powstac z roznych przyczyn.
Jesli chcemy pozbyc sie ich na dlugo to niestety ale trzeba uzyc past wysokosciernych takich jak farecla G3.
Orginalnego i fabrycznego lakieru jest na tyle grubo ze smialo mozna polerowac go nawet co 5 lat z wczesniejszym uzyciem papieru wodnego o bardzo wysokiej gramaturze.
Wszystkie inne polerki tylko nablyszczaja lakier srodkami na bazie woskow i silikonow.Efekt wizualny na pierwszy rzut oka jest super ale autko ktore czesto stoii na dworze i jest normanie urzytkowane na codzien przez cały sezon wliczajac w to ciezkie zimowe warunki,po paru miesiacach znowu nadaje sie do polerowanie a wszystkie wyzej wymienione srodki sluza raczej do ochrony lakieru niz do jego odnowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2011 06:52:48 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Ja bym poszukał sobie innego problemu.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2011 11:22:34 
Klubowicz

tomek83f napisał(a):
Pewnie mnie ktos zjedzie za ten post ale na codzien poleruje autka i wszystkie te firmy które zajmuja sie polerkami dosc mocno naciagaja klientow,zwlaszcza gdy zobacza ich w drozszych furach,lakier samochodzowy z wiekiem płowieje,matowieje a rysy moga powstac z roznych przyczyn.
Jesli chcemy pozbyc sie ich na dlugo to niestety ale trzeba uzyc past wysokosciernych takich jak farecla G3.
Orginalnego i fabrycznego lakieru jest na tyle grubo ze smialo mozna polerowac go nawet co 5 lat z wczesniejszym uzyciem papieru wodnego o bardzo wysokiej gramaturze.
Wszystkie inne polerki tylko nablyszczaja lakier srodkami na bazie woskow i silikonow.Efekt wizualny na pierwszy rzut oka jest super ale autko ktore czesto stoii na dworze i jest normanie urzytkowane na codzien przez cały sezon wliczajac w to ciezkie zimowe warunki,po paru miesiacach znowu nadaje sie do polerowanie a wszystkie wyzej wymienione srodki sluza raczej do ochrony lakieru niz do jego odnowienia.

Nie obraź się, ale prezentujesz typowe przekonanie "lakiernika" ;) , który detailing utożsamia z amerykańską propagandą :D

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2011 12:42:34 
Użytkownik

BiLu napisał(a):
tomek83f napisał(a):

Nie obraź się, ale prezentujesz typowe przekonanie "lakiernika" ;) , który detailing utożsamia z amerykańską propagandą :D

Nie obrażam się ale chyba nie masz pojęcia jak działa taki rynek.
Po1 kazdy jak uslyszy o pastach sciernych to sie obuża.
Po2 w niewiedzy klienta wiekszosc firm stosuje pasty G3.
Po3 chciałem tylko uzmysłowic ze nie warto płacić kilka stów za wypolerowanie auta.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2011 12:53:21 
Użytkownik

Nie wiem Kolego z kim miałeś styczność i jak kto kogo roluje, ale akurat firmę z linka znam dość dobrze i w przypadku ich usługi te "kilka stów" to dobrze wydane pieniądze. Szczególnie że usługa nie kończy się (ani tez i nie zaczyna) tylko na polerowaniu

Strefa czasowa: UTC + 1