.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 09:30:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: zmiana automatu na manual a4 b5 1.8T 2000r AWN
PostNapisane: 08.sty.2011 12:43:46 
Użytkownik

Witam chcialbym sie zapytac o wymiane skrzyni biegow z automatu tiptronic na manual w modelu audi avant a4 b5 1.8T (koncowka roku 2000) oznaczenie mojego silnika to AWN (samochod z USA) jaka skrzynke moge wlozyc do silnika z tym oznaczeniem zeby nie robic za duzej rewolucji w podwoziu (czytalem ze trzeba przespawac lapy skrzyni do 5-cio biegowego manuala, podobno do 6-cio biegowego nie trzeba ale czy jest skrzynia 6-cio biegowa do benzyny?) do tego jakie jeszcze czesci bym musial dokupic do takowej zmiany?

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2011 23:27:08 
Użytkownik

Uwielbiam takie pomysly jak Twoj ale nie bede ich bojkotowal bo to Twoje auto :)

Zmiana z automatu na manual , ale taga prawdziwa bez spawania bo to juz hardcore ciezki wymaga.

Zmiany belki zawieszenia
Wymiany polosi napedowych
Zmiany lap i poduszek skrzyni biegow
Sprzeglo i kolo zamachowe
Podstawa pedalow , pedal sprzegla , hamulca
Potencjometr gazu jesli system nie jest na linke
Byc moze katalizator z rura wydechowa ;)
Wysprzeglik , pompe sprzegla , rurke sprzegla
Dzwignie zmiany biegow
W niektorych przypadkach rozrusznik
Wal napedowy jesli mowimy o napedzie quattro

Jak sobie cos przypomnebto jeszcze napisze , ale nie wiemnczy nie wolalbym naprawic automatu na Twoim miejscu. Poza tym wszystko tonco wymienilem musi pasowac do roku modelowego. Najlepiej zebys kupil z jednego auta bo inaczej bedziesz kupowal w nieskonczonosc.

Co do wyboru skrzyni to nie chce mi sie analizowac , ale jesli nie odwiodlem Cie od tego pomyslu to sprawdze jaka skrzyia bedzie sie nadawac.

Aaaaaaa to dlaczego nie powinienes spawac lap skrzyni , co jest totalnym odjazdem. Pospawane lapy cokowliek to znaczy :) wiaze sie ze zlym osadzeniu skrzyni a konsekwencji: drgaia , wibracja , uszkodzenie przegubow w krotkim czasie inw ogole totalna masakra.

To jak wymieniasz :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2011 01:29:07 
Użytkownik

no wlasnie!!!

latwo powiedziec, ale pozniej wiedza poraza.

jak przy kazdej zamianie- zrezygnuj.
albo napraw, albo sprzedaj auto i kup nowe, spelniajace twoje oczekiwania odnosnie wyposazenia!

VW Caddy 1.9 TDI
Fiat Brava 1.9 JTD
Fiat Marea Weekend 1.6 16V
BMW 540i Touring
Fiat Seicento 900
Audi A4 1.9 TDI Avant
Audi Coupe 2.0 16V
Audi 80 2.0 E
Audi 80 1.8 S
Fiat Tipo 1.4
Skoda Favorit
Fiat 126p

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2011 10:39:00 
Użytkownik

w tamtym tygodniu robilem taką przekładke , zmiescilem sie w 2 klockach , wszytsko jest ok i jezdzi jak fabryka
za te kase automata nie naprawisz , a po przekladce masz pelnowartosciowe auto ktore potem w razie nawet odsperzedazy nie ma spadku wartosci z ego powodu ze jest automnaem
do listy czesci trzeba dodac jeszcze lozyko igielkowe na wał

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2011 11:58:18 
Użytkownik

audimen_elk napisał(a):
w tamtym tygodniu robilem taką przekładke , zmiescilem sie w 2 klockach , wszytsko jest ok i jezdzi jak fabryka
za te kase automata nie naprawisz , a po przekladce masz pelnowartosciowe auto ktore potem w razie nawet odsperzedazy nie ma spadku wartosci z ego powodu ze jest automnaem
do listy czesci trzeba dodac jeszcze lozyko igielkowe na wał

no dobra dobra . tylko powiedz jeszcze koledze ze rozebrałes pol auta i wszystko wykonales sam , a koszt 2000 to same części jak podejrzewam. za sama zbieznosc trzeba zaplacic przynajmniej 100 zl po rozebraniu zawieszenia , a gdzie wyjecie skrzyni , ponowne zamontowanie , rozebranie calego zawieszenia itd..

nie wiem czy powinnismy zakladac ze on ma ochote na taka prace we wlasnym zakresie

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2011 13:58:55 
Użytkownik

po co rozbierac pol auta ? niewiem jak ty bys wymianiał skrzynie ale ja nie wyciagałem nic przez szyperdach

Tytuł:
PostNapisane: 13.sty.2011 14:24:52 
Użytkownik

Daj już spokój , proszę Cię. Jeśli chcesz pomóc koledze przedstaw mu rzetelnie koszty części i usługi w związku z taką pracą i na tym poprzestaniemy. On zaś sam oceni czy chce się pakować w taką inwestycje , czy też nie :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2011 21:12:13 
Użytkownik

skrzynke mam 100% sprawna problem w tym ze w zime nie pojezdze i spalanie jest tak olbrzymie (mowiie tu o jezdzie po miescie 18l/100). nie mam wlacznika asr bo nie bylo go fabrycznie (wiecie moze czy jest fabrycznie wiazka pod asr?) i po sniegu tym sie nie da jezdzic a w manualu jest inna bajka czasem czlowiek sie zakopie ale to czasem a nie 30 razy na dzien (bo przeciez w starachowicach jak pada snieg to nikt nie pomysli zeby wyppuscic piaskarki dopiero jak bedzie na ulicy dobre 15cm ubitego sniegu to wyjada... z drugiej strony jest to jakis sposob na dziury w drogach bo teoretycznie sie nawierzchnia wyrownuje ale nie o tym mialem mowic) kolega ktory robil taka przekladke to 2klocki wyszly Cie czesci a ile robocizna?

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2011 21:14:23 
Użytkownik

i jeszcze mam pytanie bo spalanie na takim poziomie jak moje raczej nie jest normalne tak z dnia na dzien zaczal zrec jak smok moze sa jakies sterowniki do komputera silnika albo da sie jakos to zredukowac ?

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2011 21:33:11 
Użytkownik

robiłem sam ,z pomocnikiem ktoremu odpaliłem dzialke
tylko ze ja na co dzien grzebie w samochodach ... mysle ze od kogos nie wziol bym wiecej jak max 500 , ale to juz zalerzy jaki teren świata

co do spalania , to diagnostyka to podstawa

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2011 23:43:26 
Użytkownik

rysiek2005 napisał(a):
skrzynke mam 100% sprawna problem w tym ze w zime nie pojezdze i spalanie jest tak olbrzymie (mowiie tu o jezdzie po miescie 18l/100).

Ze spalaniem to faktycznie masz lipę. Moja A6 1.8T avant tiptronic pali "po mieście" do 14,5L ale gazu. ASR nie mam i nie mam też problemów na ośnieżonych ulicach. Faktycznie jak koledzy radzą podjedź gdzieś na sprawdzenie VAGiem bo wg mnie spalanie masz nienormalne.

Pzdr
Jankes

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2011 23:49:40 
Użytkownik

A4 1.8TQ w mieście 12-13, więc 5 litrow przepału, to już po katalizatorze :(

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2011 15:27:31 
Użytkownik

nie znam sie na tym ale jesli mi dobrze wiadomo to katalizator dopala mieszanke poprzez wysoka temperature w nim. Przy okazji mam wlozonego sportowego kata ma niecaly rok wiec nie sadze zeby byl uszkodzony. moze lambda ktoras odpowiada za to ? jest jakis sposob zeby sprawdzic czy obie dzialaja poprawnie? (czesto mi wyrzuca bledy silnika np. zly pomiar paliwa lub ze losowo nie pala cylindry 1, 2, i 3) moze ma to cos do rzeczy. i powracajac do pytania o wiazke do ASR wie ktos czy moze jest takowa fabrycznie (bo np. pod elektryczne fotele jest montowana fabrycznie)

Strefa czasowa: UTC + 1