.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 18:00:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Felgi A8 MONOBLOCK
PostNapisane: 25.lut.2010 12:00:27 
Użytkownik

Ostatnie przeglądałem felgi do A8. Zakupiłem już model AVUS II 18”, jednak bardzo spodobał mi się model od A8 MONOBLOCK- polerowane (nie wiem dokładnie czy nazwa tego modelu to tylko MONOBLOCK czy nazywają się jeszcze w inny sposób.) Szukam tego modelu od jakiegoś czasu, jednak na próżno... Zdjęcia zamieszczam niżej, żeby każdy wiedział o jakie felgi mi chodzi.

Obrazek
Obrazek

Pytanie do WAS. Czy ktoś miał styczność z takimi felgami? Ewentualnie, może jakieś pomysły gdzie można takie kupić? Czy może ktoś spotkał się z takim ogłoszeniem i pamięta orientacyjną cenę?
Wyczytałem, ze firma TSW produkuje model Holsten który jest kopią felg audi. Wyglądają nieźle, jednak używane znaleźć chyba trudniej niż oryginalne. Nowe wiadomo kupić można, jednak to wyjdzie prawie połowa wartości mojego auta :P niżej zamieszczam zdjęcia tych TSW

Obrazek

Audi S8 D2 FL 4,2 AQH quattro AT - przyjemność z jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2010 13:12:03 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
Felgi z A8 D2 W12. Przewijały się przez allegro, w cenie ~2 tyś zł.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2010 14:03:52 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
dice111 napisał(a):

nawet ostatnio je widziałem na aledrogo :)

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2010 14:19:42 
Użytkownik

stawsz napisał(a):
dice111 napisał(a):

nawet ostatnio je widziałem na aledrogo :)

nie mogę w zakończonych znaleźć, więc zapewne sprzedający nie wiedział jak się nazywają. trzeba szukać :D

no i są, w fajny stanie, jednak nie tanie... http://moto.allegro.pl/item922777901_cu ... rh_rs.html

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2010 22:46:48 
Użytkownik

Jest to fabryczna felga z A8 W12. Prawidłowa nazwa brzmi "Gullideckel" i tak można ją znaleźć (podobnie jak felgi porsche itp.)

Ogólnie koło pancerne - nie do pogięcia, zniszczenia itp, a do tego na prawdę bardzo lekkie. Jeśli się uda znaleźć w dobrych pieniądzach, to można śmiało brać.
Jednak nie do A8. Jeśli masz obniżony zawias, to jeszcze ujdzie, ale do fabrycznego przy prawidłowej oponie 245/45/18 to wyglądają kiepsko. Najlepiej prezentują się w golfach, passatach, A3, A4 itp. z oponką 225/40/18 i mniejszą...

http://picasaweb.google.pl/wiejskidokto ... PoPolerce#

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2010 23:26:35 
Użytkownik

Potwierdzam słowa Heveliusza.
Bardzo lekkie, pancerne.
Na A8 świetne jako zimówka, ale wygląd... :):

8J 245/45 Dunlop M3.

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/mAkM6vhrIFWCK8ujYG5msQ?feat=directlink

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 09:41:56 
Użytkownik

Dzięki za informacje. Pytanie jeszcze, czy ten model występował w większym rozmiarze czy tylko 18''? Mówicie, że średnio wygląda, na pewno każda felga lepiej wygląda jak jest auto z glebą, jednak na nasze drogi (w szczególności dziury podlaskie) to 18" i tak są trochę przesadne. Oczywiście nie jeden kierowca jeździ na jeszcze większych felgach i jakoś daje rade, każdy ma swoją granicę. Mój ojciec zawsze jeździł na balonach, bo niby wygodnie. Przejechał się na oponie 45 i zmienił zdanie, balony pozostały tylko na zimówkach :D

Wracając do tematu, wydaje mi się, że A8 na tych felgach nie będzie gorzej wyglądać niż na innych modelach 18''. Zresztą, taki zakup można potraktować jako dobre ulokowanie pieniędzy :P z A8 na zawsze się nie wiążę, w kolejce jest albo A6 z 2,7 albo S8 tak więc felgi przydadzą się :)

Poczytałem trochę o tym modelu, zaniepokoiły mnie opinie użytkowników polerowanych felg. Mianowicie, wspominają, że trudno jest utrzymać taką felgę w należytym stanie. Polerowanego aluminium nie można polakierować, widać mocno zacieki wody, psuje to efekt. Ponoć rozwiązaniem jest konserwacja felg raz w tygodniu jakimiś środkami. Trochę mnie to zniechęca... Nie to, że nie lubię dbać o czystość auta, wręcz przeciwnie. Jednak miło jest do czasu, gdy świeci słońce, jest wolna sobota i człowiek ma czas, gorzej robi się gdy czasu zaczyna brakować i nadchodzą deszczowe dni... Ale chce się mieć coś ładnego to trzeba się poświęcić ;) Jak coś się trafi w dobrej cenie to zapewne przygarnę.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 10:12:56 
Użytkownik

sebos17 napisał(a):
Dzięki za informacje. Pytanie jeszcze, czy ten model występował w większym rozmiarze czy tylko 18''? Mówicie, że średnio wygląda, na pewno każda felga lepiej wygląda jak jest auto z glebą, jednak na nasze drogi (w szczególności dziury podlaskie) to 18" i tak są trochę przesadne. Oczywiście nie jeden kierowca jeździ na jeszcze większych felgach i jakoś daje rade, każdy ma swoją granicę. Mój ojciec zawsze jeździł na balonach, bo niby wygodnie. Przejechał się na oponie 45 i zmienił zdanie, balony pozostały tylko na zimówkach :D

Wracając do tematu, wydaje mi się, że A8 na tych felgach nie będzie gorzej wyglądać niż na innych modelach 18''. Zresztą, taki zakup można potraktować jako dobre ulokowanie pieniędzy :P z A8 na zawsze się nie wiążę, w kolejce jest albo A6 z 2,7 albo S8 tak więc felgi przydadzą się :)

Poczytałem trochę o tym modelu, zaniepokoiły mnie opinie użytkowników polerowanych felg. Mianowicie, wspominają, że trudno jest utrzymać taką felgę w należytym stanie. Polerowanego aluminium nie można polakierować, widać mocno zacieki wody, psuje to efekt. Ponoć rozwiązaniem jest konserwacja felg raz w tygodniu jakimiś środkami. Trochę mnie to zniechęca... Nie to, że nie lubię dbać o czystość auta, wręcz przeciwnie. Jednak miło jest do czasu, gdy świeci słońce, jest wolna sobota i człowiek ma czas, gorzej robi się gdy czasu zaczyna brakować i nadchodzą deszczowe dni... Ale chce się mieć coś ładnego to trzeba się poświęcić ;) Jak coś się trafi w dobrej cenie to zapewne przygarnę.

Te felgi nie są fabrycznie polerowane. One są toczone i potem polakierowane bezbarwnym lakierem, także żeby miały błysk to musisz je niestety wypolerować...
Jak się mają błyszczeć to trzeba o nie dbać i tyle...

Ps. a jak nie ma ciepłej soboty, przychodzą deszczowe dni to się nazywa jesień/zima i wtedy zmieniamy koła :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 10:17:22 
Klubowicz

Dlatego większość użytkowników, w tym niżej podpisany, na polerownym aluminium przejeździ jeden sezon i później opchnie to badziewie następnemu naiwnemu.

Sorry, ale auto jest do jeżdżenia. Jak ktoś ma czas kilka razy w tygodniu pieścić koła to zazdroszczę, ale ja na taką zabawę drugi raz się nie zdecyduję.

Komplet błyszczących kół na zlot czy sobotni lans jest fajny, ale żeby jechać na takich kołach w dłuższą trasę wiosną lub jesienią, kiedy pogoda rzadko bywa nienaganna, to juz porażka.

Chyba, że na każdym przystanku butelka z wodą + gąbka + szmatka i wycieranie do sucha. :diabel:

Jak to się mówi, są różne priorytety. Ja jak widzę słowo "polerowane" w odniesieniu do kół, to omijam z daleka. ;)

PS. Gulli bardzo ładne, lubię takie koła.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2010 18:44:01 
Użytkownik

Auto: buduje się
Nie chce zaczynać nowego tematu a ten chyba dopowiedziany do końca więc zapytam tutaj.

Pacjent to mój trabi ale to niewazne.

Felgi : http://moto.allegro.pl/item931949975_70 ... ugeot.html

Teraz trzeba dobrać do nich opony o jak najniższym profilu i na tyle wąskie zeby ładnie naciągnęły się na felgę. Kwota nie gra roli, chodzi mi tylko o rozmiary. Standardowo jest 145/80/13 o ile dobrze pamiętam. Jak to ugryźć ?

Fiat 126p
Iveco Daily

Było:
Trabant 154.5 KM i 194 NM
A8 D2 4.2 quattro
Audi 100 C3 2.0D
Audi 200 C3 2.1T quattro
Peugeot 406
Trabant 1.1
Golf III TDi
Golf II "na glebie"
VW Passat 1Z Variant
Honda VFR 750F
Fiat 126p BIS
Peugeot Partner 1.9D
Audi 80 B2 1.6D
Trabant 1.1 91'

Będzie:
Coś AWD i Turbo

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2010 20:07:12 
Użytkownik

Poczytałem więcej o tych felgach polerownych i dam sobie spokój. Jak będzie stać na drugie auto na weekendy do szaleństwa to nad takimi się zastanowię. Na co dzień ma być praktycznie i estetycznie. Na ten sezon na pewno pozostanie AVUS II :D

dziękuję za wszystkie porady :piwo:

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2011 12:16:38 
Użytkownik

odgrzewam kotleta.

Jak widzicie taką felgę 17" gulli w V8 D11?

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... h:1&itbs=1

Zanabyłem je wczoraj z braku rozsądnej alternatywy - lato idzie, a ori 17" S-Line wykończyłem na wrocławskich dziurach i nie kalkuluje mi się ich prostować, lakierować, piaskować.

:edit - egzemplarze ze zdjęcia to nie moje, moje są identyczne tylko lekko zapuszczone.

Strefa czasowa: UTC + 1