.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 18:27:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2011 09:43:17 
Użytkownik

O tym właśnie mówiłem, gość kieruje autem prawą nogą :)
Tylko q...a gdzie u nas znaleźć takie rondo, w większości są to przebudowane skrzyżowania, z pasem ruchu o szerkości 2,5m :( a do takiej zabawy trzeba mieć trochę miejsca i brak sygnalizacji świetlnej.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2011 10:14:37 
Użytkownik

emge napisał(a):
Niestety do póki się nie złamiemy będzie wyjeżdżać przodem jak tu http://www.youtube.com/watch?v=I4gyfcScZaw

dla tego dla quattro w rondach są dwie opcje:
- wjeżdżamy na rondo bez szaleństw (jak inni użytkownicy) i auto jedzie normalnie tam gdzie chcemy
- wjeżdżając dodajemy dużo więcej gazu (ale też bez szaleństw), robimy lekką kontrę i auto jedzie też gdzie chcemy.
- trzecia opcja to jak punkt dwa tyle że gazu dużo dużo więcej, osobiście szkoda mi napędów, skrzyni i opon na taką zabawę.

No i przypomne jeszcze raz tym co mają esp dwie ostatnie opcje odpadają :), chyba że jest mokro.

Druga sprawa to promień ronda, jak jest to naprawdę jakieś mini rondo to przód może wynosić bo się długie auto w promieniu nie mieści

http://edroga.pl/images/stories/ir_brd/ ... zii/f3.jpg

Jak ktoś nie ma u siebie fajnych rond to zapraszam na występy gościnne do Wrocławia. Jest fajne rondo z 3ma pasami, a jak ktoś się uprze z 4rema w drodze na lotnisko.
Można poćwiczyć nad i podsterowność.

Tytuł: Re: [ all quattro ] wynoszenie przodu do zewnątrz
PostNapisane: 16.mar.2011 18:46:42 
Użytkownik

mariuszj0808 napisał(a):
piszę tu bo nie bardzo jest gdzie to wsadzić , o ile moje q dobrze się prowadzi jak się bawię ,to czasami zdarza mi się taka sytuacja ,że jak skręcam czy jadę po rondzie wolno na śliskim auto ucieka przodem do zewnętrznej robi się coś jak w tylno napędówce ,jak by przód nie ciągnoł wcale nadając kierunek jazdy tylko przednie koła były zblokowane i pomimo że są skręcone jadą do przodu ,jest to na tyle denerwujące bo człowiek jadąc spokojnie nie spodziewa się takiego zachowania auta ,jak na razie jedynym rozwiązaniem jest pokonywanie rond bokiem ,ale ludzie patrzą na ciebie jak na wariata, czy jest jeszcze jakiś sposób na takie zachowanie auta poza jazdą bokiem lub naprawdę wolnym pokonywaniem skrętu

Trochę ciężko zrozumieć co chcesz przekazać, bo bardzo słabo piszesz po polsku. Twój problem polega prawdopodobnie na tym, że wchodząc w ciasny zakręt puszczasz gaz i samochód zaczyna być podsterowny. Takie zachowanie jest właśnie odmienne od samochodów tylnonapędowych, gdzie dużo łatwiej jest zarzucić tyłem (chociaż po odjęciu gazu w zakręcie zachowują się podobnie). Dodatkowo sprawę komplikuje masa samochodu i jej rozkład, szczególnie fatalny w samochodach z silnikiem Diesla.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1