.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 18:50:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: zakup audi a8 d3 4.2 2002
PostNapisane: 06.kwi.2011 22:12:11 
Użytkownik

witam. planuje zakup audi a8 d3 4.2 proszę o podpowiedz co warto sprawdzić w takim aucie czego można się czepiać a czego nie. i tak przy okazji może ktoś wie coś o tej a8 i co o niej sądzicie
http://otomoto.pl/audi-a8-4-2quattro-33 ... 40728.html
będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedz i opinię.

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 06:39:52 
Użytkownik

Wygląda b. ładnie, uwielbiam ten kolor w D3. Zastanów się czy nie chcesz jechać do De bo tam 2003r kupisz za 10-11tys eur (ostatnio znajomy wyrwał za 9tys z błotnikiem przednim do lakierowania - reszta ideał). Ja się na powaznie zastanawiam nad D3 i bede jechał do de.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 06:59:30 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
wygląda przyzwoicie na zdjęciach przebieg normalny nie kręcony raczej jedno co mi się nie podoba to gaz w tym aucie wolał bym kupić bez gazu i gaz sobie samemu zamontować na co patrzeć dosłownie na wszystko bo każde pierdólka kosztuje dużo nawet klocki przód ATE ponad 800 zł :): można i tańsze około 350 zł i tak pewnie na początek licz kilka tyś w odchwaszczenie z takim samochodem jak masz słabe pojęcie to najlepiej serwis

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 10:37:24 
Użytkownik

Auto: Łosiem 4.2V8
2rafal7 napisał(a):
Zastanów się czy nie chcesz jechać do De bo tam 2003r kupisz za 10-11tys eur (ostatnio znajomy wyrwał za 9tys z błotnikiem przednim do lakierowania - reszta ideał).

AUDI A8 D3 za 10kEU to może jest to okazja ale raczej w dużym cudzysłowiu... wystarczy spojrzeć na popularnych "mobilach" ile aut jest dostępnych w tej cenie i można to zrozumieć (zerknąłem dzisiaj na te które stoją w Niemczech z silnikiem 4.2V8MPI):
do 40kpln liczba D3 = 0 szt
od 40kpln do 45kpln = 2 szt
od 45kpln do 50kpln = 3szt

Nawet nie chcialo mi się czytać co one tam mają ani analizować ich stanu technicznego bo 2 sztuki do wyboru to właściwie jakby tego wyboru nie było wogóle a wiadomo że przyjeżdżając na miejsce można się nieźle zdziwić.

No chyba, że mówimy a autach które są do roboty to co innego ;)

Pozostaje jeszcze pytanie: kupujesz auto dla siebie czy na handel?

Jeżeli na handel to przy 5-ciu sztukach jest szansa że 1-nym z nich przyjedziesz bo nie jest istotna jego kolorystyka (nadwozie, wnętrze) oraz wyposażenie (D3 na wielu osobach robi wystarczające wrażenie samą sobą i wiele osób nei do końca jest świadomych jak bogate może być wyposażenie i jaką to później robi różnicę w użytkowaniu) ale cięzko liczyć że taki kupiony za 45kpln będzie w pełni sprawny no ale to na handel wiec nie musi być OK.

Jeżeli dla siebie a masz ciśnienie na D3 to znowuż powstaje pytanie: czy stać Cię na kupno droższego auta czy też budźet jest mocno ograniczony?
- jeżeli budżet jest mocno ograniczony to kupujesz jak najtaniej byle było D3 ale najczęściej idziesz na kompromis ze wszystkim... począwszy od kolorystyki i wyposażeniu a kończąc na stanie technicznym ale moim zdaniem to nie jest właściwa droga do kupna auta które ma nam potem dać zadowolenie z posiadania i uzytkowania
- jeżeli stać Cię na coś droższego to super bo masz możliwość dokonania w pełni świadomego wyboru (kolor nadwozia i wnętrza, wyposażenie, stan techniczny) ale wtedy polecam nie skupiać się na tych za 45kpln bo w tych większego wyboru nie ma a ich stan bywa raczej wątpliwy

W mojej ocenie D3 które stoją w PL w cenach 50-55kpln rzadko kiedy zostały sprowadzone jako całe i w pełni sprawne czyli w przeważającej większości nie są to egzemplarze jakoś szczególnie warte uwagi...
skoro już w zakupie najtańsze egzemplarze w DE kosztują 40-45kpln to któremu handlarzowi opłacałoby się sprzedawać takie auto za 50-55kpln - przecież 10kpln nie wystarczy na pokrycie kosztów sprowadzenia (podróz, celne tablice, tłumaczenie dokumentów, akcyza, Urząd Skarbowy, badanie techniczne, recykling, rejestracja PL, OC w PL).

Dlatego sporo jest ofert kuszących ceną ale "bez opłat" ale takie ogłoszenia radzę omijać z daleka - zakup samochodu w PL "na Niemca" czyli podpisując umowę bezpośrednio z wirtualnym "Niemcem" to prosta droga do narobienia sobie kłopotów (czasami bardzo dużych)...
trzeba być świadomym że sprzedawca w PL nie figuruje w żadnych dokumentach więc w razie jakichkolwiek problemów pociągnięcie go do jakiejkolwiek odpowiedzialności prawnej jest malo prawdopodobne.

Powyższe opisałem na podstawie swoich wieloletnich doświadczeń w sprzedaży aut oraz kilku wielomiesięcznych poszukiwań samochodów dla siebie (od poczatku roku szukalem dla siebie właśnie D3-ki i zanim kupiłem minęło tylko 2 miesiące ale swojego S8 szukałem aż 6 miesięcy bo nie było nic wartego swojej ceny) :(:

W całym tym powyższym wywodzie świadomie pominąłem samochody uszkodzone które oczywiscie mogą być w cenach bardziej okazyjnych - osobiście takich aut nie kupuję bo nie mam serca na kupno rozbitka i późniejsze jego naprawy.

FOSS motorsport
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 16:29:22 
Użytkownik

Kolego FOSS, mobile mało mnie interesuje bo tam ceny sa wysokie. Mam swoje dojścia gdzie D3 kupisz za 10tys bez problemu.

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 18:42:30 
Użytkownik

Auto: Łosiem 4.2V8
2rafal7 napisał(a):
Kolego FOSS, mobile mało mnie interesuje bo tam ceny sa wysokie. Mam swoje dojścia gdzie D3 kupisz za 10tys bez problemu.

Rozumiem że sa to np. aukcje z firm leasingowych i tym podobne... no owszem są takie możliwości ale...
czy aby kolega mirek_wot ma takie dojścia??...
pytam bo wydaje mi się, że raczej nie wszyscy takie dojścia mają...
no chyba, że takim poszukującym jak kolega powyżej proponujesz konkretną pomoc w tym zakresie i korzystając z tych dojść.

FOSS motorsport
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2011 19:06:23 
Klubowicz

wiadomo, że większość aut w PL to wtopa, ale wracając do tematu zaprezentowany model wygląda ( ze zdjęć) całkiem przyzwoicie.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 16:16:27 
Użytkownik

dzięki panowie za pomoc oglądałem już to audi i co się okazało to to że faktycznie ładna jak na zdjęciach jakieś mikro zadrapanie na drzwiach ( to by przeszło). czek się świeci co najlepsze zaklejony naklejką, przy 2tyś obr/min trzęsie całym autem, pneumatyka zawieszenia nie działa, siedzi na dynamik nie można jej podnieść. klapa tylna po zamknięciu pilotem z powrotem się otwiera, no i brak paru śrubek z przodu od grila. jak by ktoś wiedział o jakiejś ładnej d3 4.2 to proszę o info.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 16:31:54 
Użytkownik

Auto: C7
Po co tracic nerwy na kupno parcha w kraju.
Jedz do de i bedzie pan zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 16:58:36 
Moderator

Auto: S6 C4
W DE zapewne czekają funkiel nówki nie śmigane, wystarczy tylko pojechać :):

+
CFFB

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 17:17:09 
Użytkownik

gitmar napisał(a):
W DE zapewne czekają funkiel nówki nie śmigane, wystarczy tylko pojechać :):

Z pewnością lepsze niż te w pl.

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 18:12:09 
Moderator

Auto: S6 C4
Na myśli miałem to, że parchów tam również nie brakuje i można się rozczarować jadać w ciemno. Żeby nie było, jak szukam auta, też odpalam niemieckie/szwajcarskie strony i nie wykluczam wyjazdu po zakup...

+
CFFB

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2011 18:14:28 
Użytkownik

Auto: C7
gitmar napisał(a):
Na myśli miałem to, że parchów tam również nie brakuje i można się rozczarować jadać w ciemno. Żeby nie było, jak szukam auta, też odpalam niemieckie/szwajcarskie strony i nie wykluczam wyjazdu po zakup...

Jak się znasz na autach to napewno parcha tam nie kupisz.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2011 11:24:32 
Użytkownik

Auto: 80b4
mirek_wot napisał(a):
dzięki panowie za pomoc oglądałem już to audi i co się okazało to to że faktycznie ładna jak na zdjęciach jakieś mikro zadrapanie na drzwiach ( to by przeszło). czek się świeci co najlepsze zaklejony naklejką, przy 2tyś obr/min trzęsie całym autem, pneumatyka zawieszenia nie działa, siedzi na dynamik nie można jej podnieść. klapa tylna po zamknięciu pilotem z powrotem się otwiera, no i brak paru śrubek z przodu od grila. jak by ktoś wiedział o jakiejś ładnej d3 4.2 to proszę o info.

i jak kupiłes jakąś ładną d3 ? jak poszukiwania?

Strefa czasowa: UTC + 1