.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.maja.2025 21:35:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 13:14:59 
Użytkownik

Chciałbym poruszyć jedną kwestię bo wydaje mi się, że nie wszyscy rozumieją.
Utrzymanie auta w stanie tip-top, wymiana na bieżąco części eksploatacyjnych, odświeżanie lakieru, nawet naprawy główne silnika NIE POWODUJĄ iż auto jest warte więcej niż cena rynkowa.
Natomiast odwrotny przypadek - nie wymienianie oleju, karmienie wszechobecnej korozji, brak napraw zawieszenie, drutowanie, szpachlowanie powoduje iż auto jest warte wiele wiele mniej niż cena rynkowa.
Ja osobiście zostałem dokładnie w tym temacie uświadomiony kilkanaście lat temu (wrócony na ziemię z bujania w obłokach) przez rzeczoznawców PZMOT.
Każdy jednak się musi na własnym przykładzie nauczyć.

Cene rynkową kształtuje popyt na dany towar, a jej odzwierciedlenie mamy w Eurotaxie, infoexpercie, etc.

Jeżeli ktoś uważa że rozsądnie jest zapłacić 20 tyś za auto które w razie jakiejkolwiek kolizji zostanie wg. eurotaxu wycenione na ok. 10 tyś to droga wolna.

Druga sprawa że wariackie ceny paliwa prawie całkowice zatrzymały/zatrzymają popyt na takie auta.

Jeżeli jednak uważacie że włożone w auto pieniądze powinno się odebrać z nawiązką przy sprzedaży to ja we wrześniu swoją vke (która nie była kupiona bynajmniej w stanie agonalnym, a wszelkie naprawy były przeprowadzane w celu wrócenia aucie blasku) wystawiam za 25-30 tyś ;)

BTW
merytorycznie nie mam czerownej c4 nic do zarzucenia i życzę osiągnięcia jak najwyższej ceny

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 13:15:17 
Użytkownik

Auto: 80b4
Te ostatnie zdanie to bardzo dobre podsumowanie.

Wg mnie za dobry egzemplarz warto zaplacic wiecej. Gdybym mial w tej chwili taką gotówkę wolną, to juz jechał bym po tego czerwonego pięknego rodzynka

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 13:27:49 
Użytkownik

każdy kto nie ma kasy mówi ze jak by miał to by już jechał i kupował :)

prawda prawda nikt tego nie oglądał i nie wie jaki to "rodzyn"

każdy towar ma kupca i chyba nie trzeba bić piany 2 stron na forum :)

20 000 + 4500 lpg = 25 000 i pewnie jeszcze coś bo to auto nowe nie jest :)

decyzja się sama nasuwa czy kupować czy nie :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 13:31:27 
Użytkownik

Auto: Totalnie Dymiąca Idea
zioolko napisał(a):
Chciałbym poruszyć jedną kwestię bo wydaje mi się, że nie wszyscy rozumieją.
Utrzymanie auta w stanie tip-top, wymiana na bieżąco części eksploatacyjnych, odświeżanie lakieru, nawet naprawy główne silnika NIE POWODUJĄ iż auto jest warte więcej niż cena rynkowa.
Natomiast odwrotny przypadek - nie wymienianie oleju, karmienie wszechobecnej korozji, brak napraw zawieszenie, drutowanie, szpachlowanie powoduje iż auto jest warte wiele wiele mniej niż cena rynkowa.
Ja osobiście zostałem dokładnie w tym temacie uświadomiony kilkanaście lat temu (wrócony na ziemię z bujania w obłokach) przez rzeczoznawców PZMOT.
Każdy jednak się musi na własnym przykładzie nauczyć.

Cene rynkową kształtuje popyt na dany towar, a jej odzwierciedlenie mamy w Eurotaxie, infoexpercie, etc.

Jeżeli ktoś uważa że rozsądnie jest zapłacić 20 tyś za auto które w razie jakiejkolwiek kolizji zostanie wg. eurotaxu wycenione na ok. 10 tyś to droga wolna.

Druga sprawa że wariackie ceny paliwa prawie całkowice zatrzymały/zatrzymają popyt na takie auta.

Jeżeli jednak uważacie że włożone w auto pieniądze powinno się odebrać z nawiązką przy sprzedaży to ja we wrześniu swoją vke (która nie była kupiona bynajmniej w stanie agonalnym, a wszelkie naprawy były przeprowadzane w celu wrócenia aucie blasku) wystawiam za 25-30 tyś ;)

BTW
merytorycznie nie mam czerownej c4 nic do zarzucenia i życzę osiągnięcia jak najwyższej ceny

:we2:

Pełna Zgoda - 1000 % racji [real Master] :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 13:39:27 
Użytkownik

yooo25 napisał(a):

To robi się cena jak za S6/C5 bez LPG z pierwszych lat produkcji.
ps. Ale ten kto kupi to Auto- musi szukać własnie modelu C4 i pewnie jako drugie w domu :!:

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 13:41:25 
Użytkownik

zioolko napisał(a):

To nie są zadne ceny rynkowe. Spróbuj za te cenę którą oni majakupic dobre zadbane auto. I to jakiejkolwiek marki, nie mówie ze Audi.

Wg eurotaxu BMW e60 530d z 2003 roku kosztują poniżej 40 tys zł!!! Tylko tak sie sklada ze poniżej 50 tys zł to są same ulepy z 3 krotnie zanizonym przebiegiem. A dobre auta potrafia kosztowac 60 tys zł.

Prawda jest taka że te chore ceny z eurotaxu strasznie biją po kieszeni przy kradziezy czy szdzkodzie całkowitej pojazdu. Po prostu u nas w kraju niewarto kupowac ani miec zadbanego, idealnego pojazdu. Najlepiej jezdzic jakims zlomikiem za 2 tys zł, albo A6c5 kupionym za 10 tys zł. :) bo wtedy nei tracimy tak duzo, jak mając idealne zadbane auto.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 14:10:48 
Użytkownik

j@cek napisał(a):
yooo25 napisał(a):

ps. Ale ten kto kupi to Auto- musi szukać własnie modelu C4 i pewnie jako drugie w domu :!:

No tak cena zbliza sie do S6/C5. ale czy te c5 jest o tyle lepsze od c4? Zdaniem wielu osób, ktore miały i takie i takie eSki, C5 wcale lepsze nie jest.
Zreszta S6/C5 w tej cenie nie bedzie na pewno rodzynkiem, raczej zajeżdzonym truposzem.

Jedyny plus C5 jaki widze to nieco nowszy wygląd, co moze zapewniac pewną dozę "Prestizu" choc chyba tylko na zapadłej i ubogiej wsi.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 14:22:17 
Użytkownik

Frolik napisał(a):
j@cek napisał(a):
yooo25 napisał(a):

No tak cena zbliza sie do S6/C5. ale czy te c5 jest o tyle lepsze od c4? Zdaniem wielu osób, ktore miały i takie i takie eSki, C5 wcale lepsze nie jest.
Zreszta S6/C5 w tej cenie nie bedzie na pewno rodzynkiem, raczej zajeżdzonym truposzem.

Jedyny plus C5 jaki widze to nieco nowszy wygląd, co moze zapewniac pewną dozę "Prestizu" choc chyba tylko na zapadłej i ubogiej wsi.

Na pewno nie podejmę polemiki czy lepsze jest S6/C5 czy S6/C4 - punkt widzenia zależy (jest wprost proporcjonalny) od punktu siedzenia. :/
Ps. Frolik,
A jak Cię denewrwuje "taktowanie" w/g Eurotax'u to kup E-60 za 89 900 z roku 2003, od 1989 r. mamy gospodarkę wolnorynkową.

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 16:17:38 
Użytkownik

shit, szkoda to czytac, myslalem, ze sa na tym forum zapalency i milosnicy Audi, a widze tylko chlodne kalkulacje i co "warto/nie warto" :/
Mnie osobicie cieszy, jak widze takie zadbane sztuki, a dyskusje o cenie uwazam za niesmaczne. Kolegom od eurotaxu itp polecam jakis taxi forum :):

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 17:38:49 
Użytkownik

mniej więcej dla tego moja Bestia większość czasu spędza w garażu
bo jak potem wytłumaczyć matołowi że to nie stara setka tylko nazwijmy to "rodzyneczek"
Nawet nie chcę się zastanawiać co by było gdyby ...

a co do C4 to jeśli opis zgodny z realem to cena dla POSZUKUJĄCEGO do przyjęcia. Pytanie kiedy się znajdzie. Ja swojej Bestii szukałem 1,5 roku i każdy kto ma lub miał podobne auto wie ile kosztuje doprowadzenie do zadowalającego stanu

OT
moje lubliny wisiały na allegro w zeszłym sezonie sporo czasu. Oczywiście się nie sprzedały, więc zamarzły sobie kulturalnie na całą zimę.
Aż nagle pod koniec lutego sprzedały się na pniu jeden za drugim i to za kasę jaką chciałem choć problemem było wyciągnięcie ich z zaspy hehehehehe :)

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 18:34:56 
Użytkownik

Auto: A8 D3
Ja popieram kolegę xxlobo że takie samochody są dla ludzi co je kochają, a nie dla tych co patrzą żeby jak najmniej stracić przy odsprzedaży.Jak ktoś bardzo chce mieć fajny i zadbany wózek to nie będzie patrzył że według eurotaxu jest on za drogi,to są samochody dla pasjonatów audi i takie osoby są w stanie zapłacić znacznie więcej niż przeciętny zjadacz chleba ,nikomu nie ujmując.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2011 18:38:57 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
Taki samochód pewnie trzymałbym już do końca. Kto wie, może i ósemka doczeka sie żółtych blach :D

PS - "kolega" w welmie pracuje ?

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2011 07:29:55 
Użytkownik

Auto: A8 D3
dice111 nie wiem czy ten PS. to do mnie czy nie,ale jak do mnie to nie pracuję tam gdzie pytasz,po prosty wydaję mi się że jak ktoś bardzo czegoś pragnie i bardzo mu się podoba to jest wstanie wydać znacznie więcej na takie wymarzone autko.Generalnie kupienie tak dużego silnika przy dzisiejszych cenach paliw już mówi samo za siebie,że mamy do czynienia z kimś kto naprawdę kocha takie samochody albo po prostu jest go stać na utrzymanie takiego samochodu.Jak by nie takie świry jak niektórzy z nas to wszyscy by jeździli 1,9 TDI.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2011 08:34:11 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
zapodajesz gaz i jezdzisz za cene 1.9 tdi :) :peace:

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2011 10:36:23 
Klubowicz

Ktoś oglądał to audi, czy tylko ze zdjęć taka igła ??

Dla mnie zwykłe S4 z białymi felgami,

.." Co ciekawsze łatwiej na ulicy zobaczyć Galardo niż audi S4 C4 V8."...

za to wysublimowany język pisany mnie powala :diabel:

Poczekamy, poczekam i doczekamy się podatku ekologicznego (czy tam innego) tak jak teraz w ciężarówkach będzie, i idę o zakład, że nie minie 2-3lata i taki się pojawi. Wtedy się okaże kto jest pasjonatem jak mu wsadzą z 2-3 tys opłaty rocznej i dobrze :peace: co nam będą zatruwać środowisko ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2011 10:46:33 
Wulkanizator

.... powiedział poszukiwacz S6 C5 :P:P....

co do tematu: auto ma taką wartość jaką położy nabywca. i nic tu nie ma do rzeczy urotax, fanaberie sprzedawcy czy unikatowość modelu. Wartburg też już jest powoli unikatowy...

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2011 22:57:09 
Użytkownik

Ja też...

... jak bym miał taką kasę to już bym jechał
... jak bym miał bliżej to bym jechał
... jak by kwiatki pod blokiem były czerwone też bym jechał
... jak (...) to bym jechał...

Wszyscy jedźmy ale nikt nie kupi :peace:

Dajcie spokój. Auto stoi wystawione, cena jest podana. Kto chce, niech rozważa zakup. Jeśli go stać, chce dać za nie taką kasę, niech jedzie i kładzie kasę na stół i pisze umowę. Kto nie chce, niech nie jedzie i nie gada, że gdyby rybki, to by pojechał, i w ogóle och i ach.

Pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2011 05:49:41 
Użytkownik

Mnie nie stać na to auto i cholera wie czy kiedykolwiek będzie mnie stać w tym chorym kraju ale jaram się za każdym razem kiedy oglądam to auto
Nie ma co gdybać że, jakbym miał pieniądze albo jak bym wygrał w totolotka itp. to bym kupił tak samo jak nie na miejscu są dyskusje co do ceny
Właściciel wie co ma i wycenił uczciwie nie tak żeby pozbyć się jak najszybciej ale tak jak myśli że jest warta, podejrzewam że każdy z nas ma auto o które dba i wkłada w nie wiele serca i pieniędzy i cieszyłby się gdyby przy sprzedaży otrzymał kwotę która by to uwzględniła, a i żeby jeszcze kupujący to docenił.
Ale tak jak pisali przedmówcy, u nas trzeba mieć TDI z trzykrotnie cofanym licznikiem żeby dobrze zarobić na aucie
Podsumowując ta eSka jest fantastyczna moim skromnym zdaniem i dalej będę się ją zachwycał a sprzedającemu życzę normalnego i znającego się na rzeczy kupca bo cwaniaków to bym psami szczuł
Pozdrawiam

Audi 80 b2 1.6+LPG - było
Audi 100 c3 2.3 NF+ LPG - było
Audi 100 c4 2.3 AAR+LPG - było
Cygaro jeszcze będzie :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2011 14:53:31 
Moderator

Auto: S6 C4
Ja co prawda nie kupuję, bo już kupiłem :): Cena uważam, że adekwatna do stanu i kolega nie powinien absolutnie jej opuszczać :!: Każdy kto kupi takie auto, niech sobie ogarnie w ciągu pierwszych kilku miesięcy i podliczy wydatki - o ile stan ma być przynajmniej zadowalający. Jestem świadom, że jak skończę to, co założyłem zrobić przy aucie, nie odbiorę kasy którą włożyłem, dlatego moim cichym marzeniem jest by trzymać takie auto na dożywocie. Czy tak będzie....czas pokaże. Jestem świadom, że mało kto dzisiaj kupuje takiego smoka, musi to być zagorzały wielbiciel i pasjonat. Nawet na tym forum, takich jest coraz mniej :/ Czy to opłacalny interes, to sprawa drugorzędna. Takie auto kupuje się sercem, nie rozumem. Z drugiej strony solidnych aut z duszą (jakim dla jest C4) już pewnie nie będzie i znajduje to odzwierciedlenie w cenach na zagranicznych portalach...

+
DLTA + CLHA

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2011 15:59:01 
Użytkownik

gitmar napisał(a):
Z drugiej strony solidnych aut z duszą (jakim dla jest C4) już pewnie nie będzie i znajduje to odzwierciedlenie w cenach na zagranicznych portalach...

Amen :peace:

gitmar napisał(a):
Takie auto kupuje się sercem, nie rozumem.

Zalatuje kryptoreklamą :peace:

Auto zacne, cena normalna, a kto narzeka i marudzi, ten zazdrości, że w życiu nie będzie w posiadaniu takiego rodzyna :D

A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1