.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 15:37:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2011 19:18:49 
Użytkownik

Auto: AUDI 100LS
witam panowie mam ten sam problem w passacie v6 AKN po swapie nie wchodzi na obroty maks. 2500 moze to pompa wtryskowa ma byc od manula jak sie wam udało to podzielcie sie wiedzą. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2011 00:04:43 
Użytkownik

Adam Adam,s napisał(a):
witam panowie mam ten sam problem w passacie v6 AKN po swapie nie wchodzi na obroty maks. 2500 moze to pompa wtryskowa ma byc od manula jak sie wam udało to podzielcie sie wiedzą. pozdrawiam

problemem jest niewłaściwy program sterujący silnikiem - należy go zmienić na program od wersji ze skrzynią manualną. w przeciwnym razie nie będzie prawidłowo pracować.

wszystko znajdziesz w ETCE.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2011 13:08:05 
Użytkownik

A może trzeba skalibrować sterownik pompy pod skrzynię manualną

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2011 19:25:24 
Użytkownik

meszrum moze znasz kogos kto by mi to ogarnął z tego co wyczytałem to aligator sie tym zajmuje ale pewnie immo bede musiał adaptowac najlepiej jakby ktos w trojmiescie miby to zrobił.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 09:06:38 
Użytkownik

krzysztof dobrze myslisz bo jak mu ładuje kod maualny to bzyczy sterownik pompy i nie chce odpalic czyli trzeba kąt zmienic na manualny powinno tylko jak tak bzyczy czy go nie zjaram.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 09:33:32 
Użytkownik

pompę zostaw w spokoju.

należy zmienić sam program pozostawiając sterownik [odpadnie kodowanie immo]. zrobi to każdy przyzwoity tuner - w Trójmieście masz kolegę Rob555.

problem w tym wątku został właśnie w ten sposób rozwiązany.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 10:22:27 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
należy zmienić sam program pozostawiając sterownik [odpadnie kodowanie immo]. zrobi to każdy przyzwoity tuner - w Trójmieście masz kolegę Rob555.

to znaczy o co chodzi.... by dopasowac ecu do zmoty mechanicznej jaka jest auto po swapie skrzyni czy o zmiane ecu na taki od manuala (to znaczy: alternatywa jest po prostu kupno uzywanego ecu z manuala?) - immo chyba do 2000r w pompach nie jest sprawdzane o ile mi wiadomo...

Prosba do kolegow po udanym swapie by poswiecili 15 min i opisali dokldanie jak wyglada taka akcja bez bladzenia *)- z doswiadczenia wiem (niestety), ze naprawa tipa jest droga (bo w tipach/ przynajmniej 5hp19/ jest wada pt zacierajaca sie "panewka pompy" na szyjce konwertera) i gdyby nie czas (tipa naprawiali w 2 dni a swapem nikt nie chchial sie zajac) i brak noł chał poszedlbym w swap (potomni beda mieli wieksze pole manewru)
Pozdrawiam,
Przemek
*) czyli ze trzeba np wymienic "kolyske" a nie trzeba polosiek itp itd....

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 10:39:16 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
meszrum napisał(a):

to znaczy o co chodzi.... by dopasowac ecu do zmoty mechanicznej jaka jest auto po swapie skrzyni czy o zmiane ecu na taki od manuala (to znaczy: alternatywa jest po prostu kupno uzywanego ecu z manuala?) - immo chyba do 2000r w pompach nie jest sprawdzane o ile mi wiadomo...

Prosba do kolegow po udanym swapie by poswiecili 15 min i opisali dokldanie jak wyglada taka akcja bez bladzenia *)- z doswiadczenia wiem (niestety), ze naprawa tipa jest droga (bo w tipach/ przynajmniej 5hp19/ jest wada pt zacierajaca sie "panewka pompy" na szyjce konwertera) i gdyby nie czas (tipa naprawiali w 2 dni a swapem nikt nie chchial sie zajac) i brak noł chał poszedlbym w swap (potomni beda mieli wieksze pole manewru)
Pozdrawiam,
Przemek
*) czyli ze trzeba np wymienic "kolyske" a nie trzeba polosiek itp itd....

cześć,

tak, chodzi o to by zmienić sam program [ECU zostaje, gdyż jest dopasowane do reszty bebechów]. program silnika ze skrzynią automatyczną jest inny, aniżeli program silnika ze skrzynią manualną, gdyż m.in. wymaga danych ze sterownika skrzyni automatycznej oraz czujników, które są inne dla wersji manualnej. ponadto, mapy są również nieco inne.
z tych przyczyn po swapie samej mechaniki silnik nie ma prawa pracować prawidłowo.

w tym wątku pisałem już wcześniej, że trzeba sfleszować ECU programem z manuala [względnie lutować].
z tego co wiem, kolega Nosb zmienił [trzeba było lutować] program na taki, który pochodził z manuala i to rozwiązało problem.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 11:05:43 
Użytkownik

Meszrumie....
pytanie bylo takie:
czy ecu z ebuya/alegro do manual bedzie dzialalo bez zadnego przelutowywania/fleszowania.... czy nie ma takiej sytuacji, ze "czujniczek" od wersji tip pracuje inaczej niz od wersji manual i zmieniajac fizycznie ecu na manualowe nie powodujemy, ze ecu z manuala nie widzi poprawnie czujnika od wersji tip i dlatego jakas zmota?

w ecu do tipa tez sa mapy do manuala (i odwrotnie) i przelaczyc je mozna "kabelkiem vagcom" a poniewaz to nie zadzialalo to zastanawia mnie czy aby napewno podmiana fizycznie ecu bez fleszolutowania czegokolwiek rozwiaze problem
pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 11:22:59 
Użytkownik

ok, teraz załapałem.

tak, jeżeli na e-buy'u kupisz ECU od wersji manualnej, to będzie ono działać po swapie pod warunkiem, że:
1. pochodzi z tego samego modelu rocznikowego [szukamy po VINie - ma być dokładnie ta sama generacja silnika - lmm, wtryskiwacze etc.] co samochód, w którym został zrobiony swap skrzyni;
2. pochodzi z modelu o takim samym wyposażeniu [np. ESP albo ASR] jakie ma samochód, w którym został zrobiony swap skrzyni.

...choć osobiście chyba bym wolał lutowanie, gdyż znalezienie używanego ECU o konkretnych numerach czasami graniczy z cudem.

razem ze swapem skrzyni wymienia się również ten czujnik, gdyż nie jest on uniwersalny i nie będzie działać zarówno w skrzyni manualnej, jak i automatycznej.
:)

nie jestem pewien, czy tutorial kodowania sterowników z openobd jest dobry. ostatnio kodowałem ESP i procedura oraz wartości były zupełnie inne w ELSIE, aniżeli na openobd. procedura z ELSY działała poprawnie.
zobaczę czy jest cokolwiek zawarte w ELSIE na temat kodowania sterowników silnika, choć zakładam, że nie ma nic.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2011 19:59:47 
Użytkownik

Meszrum masz rację .Dzwoniłem dziś do serwisu gdzie regenerowałem VP 44. Pan od elektroniki powiedział że coś podpowie oczywiście dopiero w środę.Trzeba by tylko dane sterowników .Dadzwonię zapytam zobaczymy co wyjdzie.

Tytuł: Re: [A4 2,5 TDI AFB] Problem po zmianie z tiptronica na manu
PostNapisane: 07.gru.2014 22:26:41 
Użytkownik

Auto: A6 C5 AVANT 2.5 v6
ten temat rozwiąże wasze problemy

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 9#14201609

:mikolaj: na mikołaja prezent

Tytuł: Re: [A4 2,5 TDI AFB] Problem po zmianie z tiptronica na manu
PostNapisane: 09.gru.2014 21:02:35 
Użytkownik

w tych rocznikach nie ma mozliwosci przekodowania na manual czy automat musisz miec ster od manuala z literka d lub g na koncu
2 sprawa czujnik jest inny musi byc do manuala
immo sie nie przejmuj mozna dograc lub prosciej przelutowac kosc immo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1