insolintje napisał(a):
Sądziłem, że zwykła wymiana głośników i dobry sprzęt z tyłu coś da, bo nie mam zamiaru rozbierać całych drzwi, w samochodzie za 80tyś.
moj katalogowo kosztuje prawie 100 kola i byla walka z obklejaniem.... nie ma znaczenia czy to syrena czy wozek za 80 tys... glosnik gra lepiej jak ma okreslone warunki pracy - zeby go wymienic musisz sciagnac tapicerke drzwi, przy tej operacja polamia sie na bank klipsy montazowe (ustal ile kosztuje w aso nowe) - jak drzwi sa rozebrane to grzech ich nie wytlumic, kable seryjne glosnikowe sa kiepskie pewnie wiec je wypada zmienic.. seryjnie ida do radia na przodzie a wzmacniacz bedzie na tyle wiec trzeba i tak je jakos powciskac pod progi itp
Cytuj:
jeżeli wymienię te głośniki z seryjnych na coś lepszego i wstawię wzmak z tubą będzie dobry efekt?
tak, bedzie efekt tyle, ze samo "obklejenie matami" blach nie jest wielka filozofia wiec grzech nie zrobic (do tego warto "podbudowac" wieksze otwory w blachach drzwi - ale naprawde ciagniecie kabli i sciaganie tapicerki jest na tyle pracochlonne, ze juz obklejenie drzwi "to pikus"
Mozesz dac to komus do zrobienia ale typuje, ze nikt sie nie przejmie polamanymi klipsami montazowymi drzwi
Wg moich obserwacji subwoofer nie jest istotny przy dobrze zrobionym przodzie (pewnie masz jakies g... glosniki zamontowane w "surowych" drzwiach, basow nie slyszysz i myslisz ze potrzebujesz subwoofera - ale lepsz glosniki w zrobionych drzwiach i brak basow juz nie boli. Kupile z ciekawosci subwoofer i sie zawiodlem bo efektu wielkiego do calosci juz nie ma (mam tempo morel 6 i "zrobione" drzwi)
Cytuj:
Te rzeczy które podałeś to koszt 1500zł, a ja tyle nie mam. Posiadam max 600zł.
pech
mysle, ze bez subwoofera z wlasna praca zmiescisz sie w okolo 900pln (na pocieszenie powiem Ci, ze bedzie to gralo lepiej niz bose) - mowa o zrobieniu drzwi + wzmacniacz 4 kanalowy zmostkowany na 2 kanaly z mozliwoscia w przyszlosci zmostkowania na 3 kanaly (przod + subwoofer)
Cytuj:
Więc jeśli możecie to doradzccie mi co mam kupić, żeby muzyka grała dobrze.
Sądze, że jeżeli kupie 2 głosniki do drzwi, +wzmak+tuba będzie git.
jeszcze kable + jakies maty wygluszajace na drzwi
Wzmacniacz nowy jvc 4 kanalowy z fvat to niecale 300zyla. Glosniki
http://allegro.pl/morel-tempo-6-junior- ... 38087.html (dobre glosniki + wzmacniacz - 1tys)
troche bardziej budzetowo ale ciagle dobre
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6 ... 75199.html
glosniki 350
wzmacniacz np jvc 4 kanalowy (mozliwosc mostkowania na 2 i 3 kanaly)
http://allegro.pl/jvc-ks-ax4504-4-kanal ... 06163.html - 270pln
czyli wychodzi 600zyla wzmak i glosniki (nowe, fvat)... poplyniesz minimu z 200zyla na kablach, dystansach, maty tanie ze 100zyla albo castorama i "dekarka" (ale grzech do auta za 80 tys)
Bedzie efekt lepszy niz w bose
Glosniki moze i lepiej graja na wysokosci uszu ale zeby to nie wygladalo jak d... zza krzaka to full roboty wiec moze glosniki montowac tam gdzie seryjnie byly (w aucie nie bedzie sladow grzebania)
Jeszcze fizyka
I = U/R
Moc = I*U
masz 4 ohmowe glosniki wiec I = 12/4=> jakies 3 Ampery
Moc = 12*3 = 36Wat... sprawnosc wzmacniacza to jakiesz 30% wiec wychodzi na glosnik okolo 12Wat - glosniki podlaczone do samego radia (bez przetwornicy podnoszacej napiecie) nigdy nie zagraja dobrze glosno (nawet jak producent napisze na radiu 4x50W - klamie!)
Musi byc wzmacniacz a ten potrzebuje okablowania i glosnikow i tak wychodzi budzet przy nowych rzeczach w okolicach 900pln (nie masz.... to nic nie rob)
Jest przy tym duzo pracy wiec traktuj to takze jako koszt (to wiele, wiele godzin w aucie)
Subwoofer to osobna historia.. albo skrzynia troche nieporeczna w bagazniku albo kupa wlasnej pracy by zbudowac subwoofer w boczku bagaznika czy kole zapasowym
Kiedys jak Ty troche myslalem "wymienie gloniki i bedzie git"... powiem Ci ze jak do zrobionego przodu podlaczylem oryginalny plastikowy subowoofer z A4B7 to go nie slyszalem... przod "zabija" po prostu takie byleco jak ori subwoofer wiec skonczylo sie w moim przypadku na 25cm JBLu a i tak uwazam, ze nie ma to wiekszego efektu dla calosci
Przemek