.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 22:44:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skrzynia basowa do samochodu.
PostNapisane: 29.maja.2011 18:35:39 
Użytkownik

Witam, chciałbym zakupić jakąś porządną skrzynie basową do audi.
Na taki wydatek posiadam 500zł
Chodzi mi o skrzynie połączoną ze wzmacniaczem.
Na allegro jest tak dużo takich skrzyń, że nie wiem, którą wybrać, dlatego liczę na pomoc jakiejś osoby, która ogarnia temat.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2011 19:39:55 
Klubowicz

Auto: AUDI
Jakie auto? Sedan, avant, coupe? Jest to ważne. Najlepiej zrobić coś pod siebie, indywidualną zabudowę dobrego, markowego głośnika.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2011 20:47:26 
Użytkownik

Najpierw lepiej zrobić przód, panele + dobre głośniki i wzmak do tego, wygłuszyć drzwi i będziesz lepiej zadowolony niż z tuby :D
Później tył podobnie, a na końcu tuba, takie jest moje zdanie.

Było:
Audi A6 C4 Avant 2.5 TDI AEL K24 7000, 0.230, MAP 3 bar, EGR OUT, KAT OUT, 2xx KM
Audi B4 2.0 16V 6A
Audi B4 1,9 TDI 1z

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2011 21:49:50 
Użytkownik

Witam, potrzebuję do sedana A4 2008r.
Patrzałem na skrzynie aktywną, ale strasznie mają małą moc. Więc będę musiał kupić skrzynie + wzmak. Myśle, że 500 RMS będzie dość:D Co myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2011 21:56:25 
Użytkownik

Auto: Passat Variant AVF 130 KM
trochę od tyłu się bierzesz do tego. Cóz z ci z tego że będziesz miał dużej mocy skrzynie basową skoro przy głośniejszym słuchaniu będziesz słyszał tylko jej buczenie... :/ proponuję wygłuszenie i wzmocnienie przodu a później dużej mocy skrzynia. Ewentualnie słabszej mocy skrzynia ok. 200 w rms dobrej firmy.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 06:24:28 
Użytkownik

skrzynie mozesz kupic uzywana (kupilem JBLa za chyba 120pln) - jak efekt nie bedzie to przynajmniej nie poplyniesz
Poza skrzynia bedziesz potrzebowal
- przeciagniecie zasialania dla wzmacniacza bezposrednio z aku (plus)
- pociagniecie sygnalowek (sygnalowki jednego kanalu - czesto wzmacniacze grajace w mostku jednokanalowo wykorzystuja jeden kanal)

Wg wlasnych obserwacji zrobiony przod to 95% efektu a skrzynia 5% (moze sie okazac ze aktywny przod, dobre glosniki w przygotowanych drzwiach zaspokoja Twoj glod na basy)
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 06:41:44 
Użytkownik

Słuchanie zaczyna się od zrobienia przodu. Obowiązkowo dobre rozmieszczenie wysokotonowych bo to one kształtują scenę. No i przednie głośniki też podpięte przez wzmak. Jakiej muzyki słuchasz??

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 07:28:21 
Użytkownik

Witajcie :)
Co do muzyki jakiej słucham to 50% rock, 30 % hip hop, 20% techno.
Czyli powinienem kupić 2x głośniki wysoko tonowe do drzwi? Później dopiero tube, lecz słabszą? bo efekt lepszy dają głośniki tak? Tylko teraz problem w tym, jakie mam te głośniki, bo na allegro jest tych rodzajów dużo... ktoś wie? :>

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 08:24:54 
Użytkownik

jestes widze jeszcze w malinach z tematem...
zrobienie drzwi to cos takiego
http://www.audiobas.pl/wytlumienie_drzwi_seat_exeo.html

do tego hasla jak
- doprowadzenie zasilania do wzmaka
- doprowadzenie sygnalowek do wzmacniacza jak i kabli glosnikowych od wzmaka do glosnikow
- wzmacniacz moze byc 4 kanalowy "zmostkowany" na 2 + 1 (przod + subwoofer)
- glosniki na przod (zestaw odseparowany: wysokotonowe i sredniotonowe)
Google i namierzysz info, ktorego potrzebujesz
Budzet na same drzwi z glosnikami (czesci bez wzmacniacza i jego zasialania) to od 500pln (wytlumianie "dekarka" i raczej glosniki bez szalenstw) do 1000pln (cos juz sensowniejszeg).
Wzmacniacz od niecalych 300 do 700
Kable i zasilanie wzmacniacza - ze 200?
mozna sprobowac wywalic seryjne radio i kupic wydajniejsze i sprobowac zasialc glosniki z radia moze (nie wiem, nie probowalem)
Robota to minimum 2 dni (jak tego nie robiles to licz 4dni)
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 08:53:07 
Użytkownik

insolintje napisał(a):
Witajcie :)
Co do muzyki jakiej słucham to 50% rock, 30 % hip hop, 20% techno.
Czyli powinienem kupić 2x głośniki wysoko tonowe do drzwi? Później dopiero tube, lecz słabszą? bo efekt lepszy dają głośniki tak? Tylko teraz problem w tym, jakie mam te głośniki, bo na allegro jest tych rodzajów dużo... ktoś wie? :>

Do takiej muzy to tylko skrzynia zamknięta z MDF`u. Jeśli chodzi o system przedni to podstawa to głośniki wysokotonowe na wysokościu uszu, i dobrze wygłuszone drzwi. Podstawowe głośniki to np. Helix Dark Blue. Polecane głośniki masz tu:

http://www.audiophile.pl/Forum_Car_audi ... a1c16d.htm

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 08:58:03 
Użytkownik

Sądziłem, że zwykła wymiana głośników i dobry sprzęt z tyłu coś da, bo nie mam zamiaru rozbierać całych drzwi, w samochodzie za 80tyś... Nie jestem profesjonalistą w tych sprawach i nie chcę czegoś zepsuć.Czy jeżeli wymienię te głośniki z seryjnych na coś lepszego i wstawię wzmak z tubą będzie dobry efekt?
Te rzeczy które podałeś to koszt 1500zł, a ja tyle nie mam. Posiadam max 600zł.
Więc jeśli możecie to doradzccie mi co mam kupić, żeby muzyka grała dobrze.
Sądze, że jeżeli kupie 2 głosniki do drzwi, +wzmak+tuba będzie git.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 09:31:26 
Użytkownik

insolintje napisał(a):
Sądziłem, że zwykła wymiana głośników i dobry sprzęt z tyłu coś da, bo nie mam zamiaru rozbierać całych drzwi, w samochodzie za 80tyś.

moj katalogowo kosztuje prawie 100 kola i byla walka z obklejaniem.... nie ma znaczenia czy to syrena czy wozek za 80 tys... glosnik gra lepiej jak ma okreslone warunki pracy - zeby go wymienic musisz sciagnac tapicerke drzwi, przy tej operacja polamia sie na bank klipsy montazowe (ustal ile kosztuje w aso nowe) - jak drzwi sa rozebrane to grzech ich nie wytlumic, kable seryjne glosnikowe sa kiepskie pewnie wiec je wypada zmienic.. seryjnie ida do radia na przodzie a wzmacniacz bedzie na tyle wiec trzeba i tak je jakos powciskac pod progi itp
Cytuj:
jeżeli wymienię te głośniki z seryjnych na coś lepszego i wstawię wzmak z tubą będzie dobry efekt?

tak, bedzie efekt tyle, ze samo "obklejenie matami" blach nie jest wielka filozofia wiec grzech nie zrobic (do tego warto "podbudowac" wieksze otwory w blachach drzwi - ale naprawde ciagniecie kabli i sciaganie tapicerki jest na tyle pracochlonne, ze juz obklejenie drzwi "to pikus"
Mozesz dac to komus do zrobienia ale typuje, ze nikt sie nie przejmie polamanymi klipsami montazowymi drzwi
Wg moich obserwacji subwoofer nie jest istotny przy dobrze zrobionym przodzie (pewnie masz jakies g... glosniki zamontowane w "surowych" drzwiach, basow nie slyszysz i myslisz ze potrzebujesz subwoofera - ale lepsz glosniki w zrobionych drzwiach i brak basow juz nie boli. Kupile z ciekawosci subwoofer i sie zawiodlem bo efektu wielkiego do calosci juz nie ma (mam tempo morel 6 i "zrobione" drzwi)
Cytuj:
Te rzeczy które podałeś to koszt 1500zł, a ja tyle nie mam. Posiadam max 600zł.

pech :peace:
mysle, ze bez subwoofera z wlasna praca zmiescisz sie w okolo 900pln (na pocieszenie powiem Ci, ze bedzie to gralo lepiej niz bose) - mowa o zrobieniu drzwi + wzmacniacz 4 kanalowy zmostkowany na 2 kanaly z mozliwoscia w przyszlosci zmostkowania na 3 kanaly (przod + subwoofer)

Cytuj:
Więc jeśli możecie to doradzccie mi co mam kupić, żeby muzyka grała dobrze.
Sądze, że jeżeli kupie 2 głosniki do drzwi, +wzmak+tuba będzie git.

jeszcze kable + jakies maty wygluszajace na drzwi
Wzmacniacz nowy jvc 4 kanalowy z fvat to niecale 300zyla. Glosniki

http://allegro.pl/morel-tempo-6-junior- ... 38087.html (dobre glosniki + wzmacniacz - 1tys)

troche bardziej budzetowo ale ciagle dobre
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6 ... 75199.html
glosniki 350
wzmacniacz np jvc 4 kanalowy (mozliwosc mostkowania na 2 i 3 kanaly)
http://allegro.pl/jvc-ks-ax4504-4-kanal ... 06163.html - 270pln

czyli wychodzi 600zyla wzmak i glosniki (nowe, fvat)... poplyniesz minimu z 200zyla na kablach, dystansach, maty tanie ze 100zyla albo castorama i "dekarka" (ale grzech do auta za 80 tys)
Bedzie efekt lepszy niz w bose

Glosniki moze i lepiej graja na wysokosci uszu ale zeby to nie wygladalo jak d... zza krzaka to full roboty wiec moze glosniki montowac tam gdzie seryjnie byly (w aucie nie bedzie sladow grzebania)

Jeszcze fizyka
I = U/R
Moc = I*U

masz 4 ohmowe glosniki wiec I = 12/4=> jakies 3 Ampery

Moc = 12*3 = 36Wat... sprawnosc wzmacniacza to jakiesz 30% wiec wychodzi na glosnik okolo 12Wat - glosniki podlaczone do samego radia (bez przetwornicy podnoszacej napiecie) nigdy nie zagraja dobrze glosno (nawet jak producent napisze na radiu 4x50W - klamie!)
Musi byc wzmacniacz a ten potrzebuje okablowania i glosnikow i tak wychodzi budzet przy nowych rzeczach w okolicach 900pln (nie masz.... to nic nie rob)
Jest przy tym duzo pracy wiec traktuj to takze jako koszt (to wiele, wiele godzin w aucie)
Subwoofer to osobna historia.. albo skrzynia troche nieporeczna w bagazniku albo kupa wlasnej pracy by zbudowac subwoofer w boczku bagaznika czy kole zapasowym
Kiedys jak Ty troche myslalem "wymienie gloniki i bedzie git"... powiem Ci ze jak do zrobionego przodu podlaczylem oryginalny plastikowy subowoofer z A4B7 to go nie slyszalem... przod "zabija" po prostu takie byleco jak ori subwoofer wiec skonczylo sie w moim przypadku na 25cm JBLu a i tak uwazam, ze nie ma to wiekszego efektu dla calosci
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 09:46:49 
Użytkownik

Ale się rozpisałeś:DDD
Sry, ale za dużo roboty z tym będzie, a ja się na tym w ogóle nie znam :(.
Więc wymienię głośniki z przodu, dam wzmaka + jakąś skrzynie z RMS 300, i tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 09:53:29 
Użytkownik

insolintje napisał(a):
Ale się rozpisałeś:DDD
Sry, ale za dużo roboty z tym będzie, a ja się na tym w ogóle nie znam :(.
Więc wymienię głośniki z przodu, dam wzmaka + jakąś skrzynie z RMS 300, i tyle.

Krotto teraz bedzie:
a jak podlaczysz wzmak do zasilania, jak pociagniesz kable do wzmaka, jak przeciagniesz kable przez od drzwi do kabiny, jak pociagniesz kable sygnalowe do wzmacniacza, jak je podlaczysz do radia (prawdopodobnie radio ori nie ma "czinczy" do sygnalowek)?
Jak to szacujesz kosztowo i czasowo? (wymien elementy i strzel ceny jakich sie spodziewasz) :peace:
pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 10:31:04 
Użytkownik

Podłączyć wszystko, to dla mnie nie problem, bo kiedyś miałem tube ze wzmakiem ale bardzo słabą (100 RMS). Teraz kupię http://allegro.pl/skrzynia-basowa-aktyw ... 17749.html + http://allegro.pl/alpine-spg-17cs-165mm ... 82310.html
Co myślisz? :>

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 11:27:53 
Użytkownik

insolintje napisał(a):
Podłączyć wszystko, to dla mnie nie problem, bo kiedyś miałem tube ze wzmakiem ale bardzo słabą (100 RMS). Teraz kupię http://allegro.pl/skrzynia-basowa-aktyw ... 17749.html + http://allegro.pl/alpine-spg-17cs-165mm ... 82310.html
Co myślisz? :>

skrzynia 400zyla z wlasnym wzmacniaczlem + 250 glosniki to mamy juz 650PLN... do tego musisz doprowadzic kabel sygnalowy (40pln), kable do zasilania wzmacniacza, koncowki na te kable (cos pod 100zyla), dystanse na glosniki (prawd. oryginalnych plastikowych nie da sie wykorzystac) - jakies 30 pln i mamy
Budzet:
okolo 800pln
Efekt:
przecietne glosniki zasilane w g... radia ktore przy glosniejszym graniu beda pierdziec (radio takie znieksztalcenia na wbudowanym wzmacniaczu bedzie robilo) + kloc w bagazsniku, ktory w rytm muzyki bedzie Ci ruszal szybami - chcesz Ty sluchac muzyki czy zeby ludzie na ulicy slyszeli, ze sluchasz? :peace:
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
mialo byc max 600zyla a juz mamy +200 :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 12:26:26 
Użytkownik

To weź tu przyjedz, dam Ci kasę i mi to zrób, ok? :D:D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2011 12:46:23 
Użytkownik

insolintje napisał(a):
To weź tu przyjedz, dam Ci kasę i mi to zrób, ok? :D:D:D:D

za drogi jestem na auta za 80 kola :diabel:
Trzeba "rekawki zakasac" albo udawac, ze seryjne caraudio gra ladnie :peace:
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
mi robil to "caraudiowiec" a ja bylem "jego pomocnikiem"

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2011 09:08:33 
Użytkownik

Jak nie załatwie "caraudiowca" to tylko wymienie głośniki i tyle :D najwyżej będe słuchał muzyki z komórki <foch> :D

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2011 09:21:09 
Użytkownik

insolintje napisał(a):
Jak nie załatwie "caraudiowca" to tylko wymienie głośniki i tyle :D najwyżej będe słuchał muzyki z komórki <foch> :D

zrob najpierw eksperyment:
wez starego "kasprzaka" albo "jamnika", rozbierz i zamiast oryginalnego glosnika podlacz wypasiona kolumne - jak bedzie grac na zadowalajacym Ciebie poziomie to z moje strony masz zielone swiatlo "na projekt" (to nie zlosliwosc - to zobrazowanie tego co chcesz zrobic)
:peace:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1