.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 12:45:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] Nowe żarniki - różna barwa swiatła
PostNapisane: 29.cze.2011 19:12:15 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T
Dziś padł mi żarnik w reflektorze i byłem zmuszony kupić nowy, a że podobno wymienia się parami to kupiłem dwa identyczne. W sklepie sprzedawca zapewniał, że są oryginalne Philips. Porównywałem ze starym przepalonym żarnikiem i wyglądają identycznie.

Po zamontowaniu ich żarniki świecą różną barwa światła. Czy to normalne? Dwa nowe żarniki i różnią się barwą? Jeden świeci bardziej na biało (nieco silniejszym światłem) a drugi świeci nieco bardziej na żółto.

Oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 16:09:27 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
A ta lewa lampa to chyba trochę bardziej zapuszczona brudem niż prawa, może tu tkwi przyczyna.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 16:22:39 
Klubowicz

To nie brud, wymień ten lewy palnik, bo jest do dupy.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 18:22:56 
Użytkownik

Lewa czyli od strony kierowcy?

Po jakimś czasie żarnik który świecił światłem żółtawym zmienił nieco kolor światła - świeci bardziej biało. Niestety - zdecydowanie nadal słabiej od drugiego żarnika.

Dziś zmieniłem żarniki miejscami, a także porównałem stary żarnik z nowym (tym lepiej świecącym).

Po zamianie miejscami okazało się, że żarnik lepiej świecący (31J818) świeci prawidłowo, natomiast żarnik gorzej świecący (J629) nadal gorzej. W ten sposób chyba wykluczyłem winę przetwornicy oraz układu elektrycznego samochodu.
Z ciekawości włożyłem stary żarnik który wyjąłem przy wymianie obu żarników. Stary żarnik przez kilka sekund świeci żółtawym światłem po czym świeci jasnym, białym światłem (bielszym niż nowy 31J818 oraz J629) - z tych trzech żarników ma on najbielsze światło. Różnica pomiędzy 31J818 a starym żarnikiem jest znacznie mniejsza niż pomiędzy 31J818 a J629.

Oznaczenia - napisy na obu nowych żarnikach są takie same z wyjątkiem ostatniego ciągu znaków. Lepiej świecący posiada ciąg znaków 31J818, a gorzej świecący J629. Stary żarnik posiada jeszcze inny ciąg znaków i dodatkowo nie posiada "+" po ciągu 85122. Aby nie było wątpliwości - stary żarnik posiada symbol 85122 natomiast oba nowe 85122+. Zauważcie że w jednym z żarników + jest bardziej oddalony numeru. Czy to normalne?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 19:28:09 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
Pewnikiem chińska podróba. Plusy podrabiaja na potege, kup z pewnego źródła 85122 CP, albo droższe OSRAMy ich jeszcze nie podrabiają.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 21:48:43 
Użytkownik

Oczywiście, że podróba...90% plusów to podróbki
świecą mniej na biało jak oryginał

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2011 14:51:55 
Użytkownik

Kupiłem w sklepie "fizycznym". Byłem dziś z reklamacją - szef nie przyjął reklamacji z powodu widocznych śladów wkładania oraz pękniętej izolacji (wzdłuż pręcika biegnącego na zewnątrz obok żarnika). Po powrocie do domu sprawdziłem na zdjęciu zrobionym ok. 45 min. po zakupie - pęknięcie jest widoczne choć trzeba się przyjrzeć. Po tym jak okazało się, ze żarniki świecą z różną siłą zrobiłem im zdjęcie. Wychodzi na to że sprzedawca taki żarnik mi sprzedał. Wg. posiadanych informacji pęknięcie to nie ma wpływu na działanie żarnika.
Pojechałem do elektryka aby sprawdzić czy żarnik nadal świeci. Okazało się, że świeci choć tak jak poprzednio słabszym światłem.
Porada prawna i znów w sklepie z żądaniem przyjęcia reklamacji. Złożyłem reklamację. Na małej karteczce (formularzu rachunku o wymiarach 10x7cm) sprzedawca napisał "... żarówka została zamontowana i uszkodzona". Zażądałem dopisania powodu reklamacji - sprzedawca odmówił twierdząc że to nie jest moja sprawa. Taką sama odpowiedź otrzymałem na pytanie do kogo będzie wysłana reklamacja. Żona nie dała za wygrana i w końcu sprzedawca dopisał "żarówka źle świeci". Z tego co mówił sprzedawca to żarówka zostanie wysłana wraz z protokołem który sporządzi. Czy nie powinien tego protokołu sporządzić w mojej obecności? Skąd mogę wiedzieć co napisze w protokole?

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2011 09:15:10 
Użytkownik

jednym slowem reklamacja to fikcja - za 2tyg opisze Ci ją ten sam sprzedawca jako uszk. mechaniczne :):

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2011 09:39:18 
Użytkownik

Słyszeliście kiedyś o gwarancji przy imporcie z chin??
To sprzedawca jest w tym przypadku sprzedawcą, rzeczoznawcą i kierownikiem hurtowni, więc oczywiste jest, że będzie robił wszystko, żeby nie dać nowego żarnika, bo będzie na tym w plecy...
A większość ludzi się podda i kupi kolejny żarnik gdzie indziej, albo co gorsza u niego :/

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2011 09:51:14 
Użytkownik

Identyczne kupiłem na alledrogo kierując się pozytywnymi komentarzami sprzedawcy.Błyskawiczna dostawa, lecz już opakowania w których przyszły żarniki budziły moje podejrzenia(cienkie kartoniki, druk nie wyraźny).Świecą oba identycznie, lecz wiązka światła jaką dają jest inna jak w oryginale...wygląda to tak z daleka jak bym nie miał soczewek, a xenon wsadzony w zwykłą lampę.Postanowiłem reklamować, lecz sprzedawca zaczął się wykręcać.W końcu udałem policmajstra...postraszyłem kolesia, pisząc iż żarniki zostały wysłane do firmy PHILIPS S.A. w celu sprawdzenia ich oryginalności.Koleś nasrał w pory odesłał kasę za żarniki+poniesione przeze mnie koszty i zamknął konto na allegro.Póki co żarniki świecą...jak są zimne świecą na biało, po chwili gdy się rozgrzeją przybierają żółtej barwy.
Wcześniej sprzedawca ten sprzedał 300 żarników i wszyscy wystawili pozytywy :D
W czasie kiedy kupowałem te żarniki, większość sprzedawców podawała lokalizację śląską

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2011 11:41:57 
Użytkownik

Jak cos jest bardzo konkurencyjne cenowo i najczesciej na allegro to 99% ze to podróba. Nie ma się co oszukiwać.

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2011 11:49:55 
Użytkownik

Aledrogo to wiadomo...ale problemem jest to, że podróbka coraz częściej występuje w sklepie, nawet sprzedawca nie wie o tym bo bierze z hurtowni...a klient płaci za nią normalną cenę

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2011 08:40:09 
Użytkownik

Panowie, a wy myślicie ze Philips to gdzie to klepie jak nie w Chinach.
Osram za to robi u naszych wschodnich sąsiadów ;)

Strefa czasowa: UTC + 1