Witam wszystkich na wstępie i ostrzegam będzie długo.
Podobnie jak wielu użytkowników zarejestrowałem się żeby zadać podobne pytanie - co kupić. W odróżnieniu od wielu staram się odrabiać pracę domową. Przeczytałem już całą masę wątków nie ma jednak na forum czegoś zbiorczego co mogło by podsumować temat.
Interesuje mnie kombi do 18-20k zł. Główna trasa praca - dom. Rocznie jakieś 12k km. W tym momencie mam Astrę 1.6+gaz z '94r więc będzie to dla mnie przeskok technologiczny

i zwiększenie mocy ( na ten moment może ~70KM). Ojciec od 2 lat ma Audi A4 b5 z '98r. (kombi - nie do końca orientuje się która wersja - sprzęt grający BOSE w środku) dlatego też zastanawiam się nad tym autem. Przejechałem się Volvo V40 po lifcie i nie przypadło mi do gustu. Jechałem Skodą Octavią i generalnie było spoko ale jakoś bardziej ciągnie mnie do Audi.
Podsumowując - nie wiem ilu z was poszukiwało kiedyś sprzętu komputerowego - na forach można znaleźć wątki - co kupić do (tu wstaw cenę) i można znaleźć sprzęt z wymienionymi wadami/zaletami i ostrzeżeniami. Było by zajefajnie gdyby taki temat się pojawił tutaj na forum.
Wydaje się że nie było by dużo ciężej było by zorganizować coś takiego w przypadku samochodów (różne rodzaje silników itd). Pozwolę sobie podsumować to co znalazłem dotychczas.
Główny wątek który dał mi pojęcie to ten
A6 C5 czy A4 B6 - dylematy związane ze zmianą auta Podsumowując tamtą dyskusję pozwolę sobie zacytować parę osób.
A6 C5 (porównywane do A4 B5)
+ więcej miejsca
+ bardziej komfortowe
+ pasuje bardziej na rodzinne autko
- z zewnątrz i w środku trąci mychą
- 3 gwiazdki euro ncap (kładzie po całości test uderzenia bocznego)
- 110 koni będzie gorsze niż 130 w B6
inne
+ jeśli głównie na trasy to => C5 2,8+LPG. Ewentualnie 2,4.
A4 B6
+ przytulniejsze wnętrze (kwestia gustu)
+ zawias lepiej dopracowany niż w C5 (tył)
+ 5 gwiazdek euro ncap
+ lepsze zawieszenie niż w C5
+ mniejsze spalanie
+ quattro w 1.9
+ nowsze jeśli chodzi o "design"
inne
+ zazwyczaj mniej skatowane niż a6
I tak dla kwoty 25k można by powiedzieć że polecane jest B6.
Coś o silnikach:
[A4 B5] który silnik w A4 B5 oszczędny nieawaryjny[B4 quattro] jaki silnik wybrac ??SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWYMała podpowiedź przed dalszą częścią:
AFN - Diesel 1.9 TDI 110KM
1Z - Diesel 1.9 TDI 90KM
NG - Benzyna 2.3 136KM
7A - Benzyna 2.3 20V 170KM
ABC - Benzyna 2.6 V6 150KM
AAH - Benzyna 2.8 V6 174KM
ACK - Benzyna 2.8 V6 30V 193KM
- Brak niestety oznaczeń AWX/AVF i 1.8T
I tak polecane jest:
A4 B6 Limo lub Avant. 1.9 Tdi AWX/AVF - Zalecane quattro - duży moment, spalanie, niskie obroty podczas jazdy
A4 B6 z silnikiem 1.8T. PB+LPG
Z tego co czytałem to polecanymi jednostkami są też 2.8 ACK (dużo użytkowników nie widzi sensu brać mniejszych)
Negatywne opinie o 2.2T
" W 2.2 będzie zabawia z podciśnieniami, trubiną, zaworkami, nieszczelnościami, padami głowicy, spalaniem stukowym i co tam jeszcze możesz sobie wyobrazić w zajeżdżonym turbodoładowanym starociu.
W moje ocenie palić będą podobnie (chyba, że w 2.2 będziesz stosował PSJ), a koszty utrzymania silnika będą nieporównywalne.
Znajomy ma 2.2 i auto od święta jedzie tak jak powinno, a resztę czasu jak N/A, mimo że cały czas coś przy nim dłubie i usprawnia."
Tu pada moje pytania
- gdzie szukać oznaczeń tych silników w samochodzie bo często nie są wymienione w treści ogłoszenia?
- różnice pomiędzy AWX/AVF.
- co z 2.5 TDI ? W skrócie czemu nie jest polecane bo pełno tego widać na znanym portalu. Jest mowa o jednostkach 2.8, 3.0, 4.2 ale o 2.5 cisza a ja nie mam czasu już dzisiaj o tym szukać być może ktoś się wypowie w 2 zdaniach.
Co ze skrzyniami.
Czytałem o automatach - generalnie TIPTRONIC jest skrzynią o której słyszy się więcej dobrego niż złego.
Jeśli się nie mylę MULTITRONIC należy omijać (oczywiście jest to opinia użytkowników i nie trzeba sobie tego brać do serca

).
Tym sposobem już wiem co nieco o samochodzie który chcę kupić. 25k jest jednak dla mnie za wysoką kwotą, mam zamiar przeznaczyć 18k + 2k na naprawy (potomek w drodze więc muszę zostawić kasę na wózek).
Widzę już po lekturze że chciał bym B6 jednak znalezienie auta takiej jak w opisach jak powyżej jest chyba niemożliwe. Pytanie w takim razie co wybrać (być może coś starszego - B5).
Następne pytania
- Czy są osoby które w ramach forum zajmują się sprowadzaniem aut? Ktoś polecany?
- Czy ktoś z okolic Krakowa lub Kielc był by chętny pomóc w zakupie? Jak widzę wasze komentarze w stylu tu brak znaczka tu coś od innego modelu to naprawdę podziwiam wiedzę i myślę sobie że oglądanie samochodu przez laika sprowadza się do - jedzie prosto i nie stuka.
Za to w środku jest padlina.
Był bym bardzo wdzięczny za pomoc.