.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 23:32:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2,5 TDI BDH] grzeje się motor
PostNapisane: 05.lip.2012 19:19:51 
korki,klima,upał; temperatura z podręcznikowych 90 stopni powoli idzie do góry:( wyłączę klime spada, wyjadę na autostrade z klimą czy bez też ok.

poziom płynu odpowiedni, went od klimy kręci i wisko też podobno działa....termostat???

powiedziano mi, że do wyjęcia termostatu trzeba wykonać praktycznie taką samą robotę jak przy rozrządzie bo on tam gdzieś jest schowany??? prawda to czy chcą mnie skroić?? (warsztat w obcym mieście więc im średnio ufam)

pozdrawiam

Tytuł: Re: [A6 C5 2,5 TDI BDH] grzeje się motor
PostNapisane: 05.lip.2012 20:04:51 
Użytkownik

Są magicy którzy potrafią wymienić termostat bez demontażu przodu ale czy zrobią to dokładnie po omacku ?
Niestety najlepiej jest rozebrać tak jak do wymiany rozrządu czyli mówią prawdę . Wtedy jest wszystko na wierchu i można zrobić to dokładnie. Twój wybór . Ja miałem trzy takie silniki i we wszystkich dla pewności rozbierałem przodek. A to wszystko dlatego że termostat znajduje się pod paskiem a silnik jest wzdłużnie . Jest tylko jedno ale co do którego się nie zgódź. Jeśli masz sprawną i nabitą klimę nie pozwól na rozpinanie węży gdyż jest możliwość odchylenia chłodnicy od klimy bez jej rozpinania. Pozdrawiam

Obrazek

PostNapisane: 05.lip.2012 21:16:02 
chłodnice klimy mam nową (od trzech miesięcy) więc i nabita jest i w ogóle..., a co chodzi z tym,żeby jej nie rozpinać???

PostNapisane: 05.lip.2012 22:48:17 
Użytkownik

generalnie to moze byc tez czujnik temperatury.... tez w zamienniku kosztuje okolo 25zyla...

PostNapisane: 06.lip.2012 13:36:55 
Użytkownik

tomeksopot napisał(a):
chłodnice klimy mam nową (od trzech miesięcy) więc i nabita jest i w ogóle..., a co chodzi z tym,żeby jej nie rozpinać???

O kase Panie o kase. Mechanicy (nie wszyscy ) nie patrzą czy kasa klientowi przychodzi łatwo czy musi on oddawać ostatnie pienądze na naprawę auta . Mają to gdzieś. I zabierając się do takiej operacji ściągają cały pas wraz ze wspomnianą chłodnicą. Rozpinając węże od klimy ucieknie Ci gaz który nie dawno nabijałeś płacąć jakieś pieniążki a który po złożeniu auta znowu będziesz musiał nabić i znowu płacić . Oczywiście jeśli będziesz chciał mieć przyjemnie w aucie w taką pogodę. A wystarczy odchylić ją na bok bez rozpinania i podwiesić zaoszczędzając złotóweczki. Myślę że wszystko jasne. NIe mniej jednak najpierw zrób jak przemekk74 Ci napisał bo po co się ładować w koszty. Jeśli chcesz wymieniać termostat to musisz być pewny jego awarii bo napewno za robotę Cię skasują odpowiednio. Przy czym sam koszt termostatu nawet oryginału ( polecam ) jest śmieszny w porównaniu z ceną jego wymiany. Pozdro

Obrazek

PostNapisane: 06.lip.2012 13:40:03 
Klubowicz

A może leży drugi bieg w wentylatorze elektrycznym od klimy i kręci luźno na pierwszym ?

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 06.lip.2012 16:23:36 
Użytkownik

co do termostatu to nie wiem dokładnie jak jest usytuowany w 2.5 tdi, ale w 2.6 i 2.8 jest to wykonalne bez rozbierania przodu i rozpinania rozrządu.
ja mam tą operację opanowaną do perfekcji ;)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 06.lip.2012 16:58:25 
wentylator od klimy wymieniałem dwa sezony temu więc teoretycznie powinien jeszcze trochę pokręcić,ale kto wie...

Strefa czasowa: UTC + 1