.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 10:35:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 c3 2.3 90']- luz na lewarku zmiany biegów
PostNapisane: 16.sie.2012 21:34:27 
Użytkownik

Auto: Audi A3 8L 1.6 '97
Od jakiegoś czasu mam spory luz na lewarku zmiany biegów. Do tej pory mi to nie przeszkadzało, ale dzisiaj luz tak bardzo się powiększył, że mam problemy z wrzucaniem biegów. Okazało się, że ta kostka, która powinna trzymać cały lewarek jest zupełnie luźna, tak jakby odkręciła się od podłogi. Może miał ktoś podobny problem, bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Próbowałem rozebrać to wszystko, ale nie mogę dojść jak odkręcić lewarek od tego drążka zmiany biegów- jest tam taka dziwna okrągła śruba i chyba nie jest to śruba imbusowa. Bardzo proszę o pomoc

Tytuł: Re: [100 c3 2.3 90']- luz na lewarku zmiany biegów
PostNapisane: 17.sie.2012 16:22:47 
Użytkownik

obudowa mechanizmu zmiany biegów jest zgrzewana z podłogą. miałem to u siebie pare tygodni temu.
Pod spodem okazalo sie ze mam też zerwaną gumę w gnieździe kulistym do wybieraka dźwigni zmiany biegów, ale to nie to bylo powodem owego luzu. Profilaktycznie kupilem uzywany w bdb stanie lewarek wraz z gniazdem od C4.
Masz 2 wyjscia: spawanie obudowy do podłogi, albo przykręcenie do podłogi wkrętami. Ja mam Q, wiec pospawalem.
Zeby sie tam dostac musisz w zasadzie wyjąć, albo miec 'luzna' konsole srodkowa, ja zdjalem linki od ogrzewania i wyjalem calkiem dla wygody, dopiero wtedy masz podejscie do dalszych manewrów.
Zeby odkrecic caly lewarek od dzwigni, odkrecasz dwie nakretki z ciezarkami z gory, oraz wlasnie ten imbusik, uwazaj bo siedzi w srodku w tulejce, mozna latwo zgubic. I wtedy masz juz zdjety lewarek

Tytuł: Re: [100 c3 2.3 90']- luz na lewarku zmiany biegów
PostNapisane: 18.sie.2012 12:04:58 
Użytkownik

Auto: Audi A3 8L 1.6 '97
Rozwiązałem problem w nieco prowizoryczny sposób ale skuteczny. Od góry przykręciłem dwie blaszki które trzymają cały korpus i jest ok.

Strefa czasowa: UTC + 1