wypowiem się jako posiadacz 1.4 tsi a nie tfsi. Są to jednak konstrukcje siostrzane (tylko moja bez kompresora)
Piasek80 napisał(a):
Ale za to 1.4TFSI to katastrofa na kołach. Silnik wokół którego buduje się taka "legenda" awaryjności jak w okół 2.0TDI. A to dopiero zaczyna się psuć...
Legendy piszą i tworzą ci co takim nigdy nie jechali.
Z poziomu właściciela 1.4 tsi 122 konie mogę powiedzieć, że jest bardzo optymalnym wyborem. 136 KW będzie pewnie jeszcze lepszym
Spalanie przy lekko dynamicznej jeździe (bez szaleństw) przy 50% miasto 50% trasa wychodzi mi na chwile obecną 7,7 litra.
Jak daje auto żonie to wykręca mi w dzień spalanie 6,2 a w nocy 5,2 (nie przekracza w niezabudowanym 80 km/h a w mieście 60 km/h)
Przy szaleństwie (wszystkie światła moje, ogień z klocków) pali 10-12 litrów.
Spalanie autostradowe:
120 km/h 6-6,5 litra
140 km/h 7-7,5 litra
200 km/h 12 litrów
ważne dla ekonomiki w tym silniku jest nieprzekraczanie 2 tyś obrotów (wtedy jest największy moment)
Wszystkie spalania przy obsadzie kierowca + pasażer
Silnikiem zrobiłem ponad 20 tysięcy kilometrów w lekko ponad pół roku i na chwile obecną przy przebiegu 38 tyś nie zauważam nic niepokojącego.
Zauważyłem, że rozgrzewa się dużo szybciej od diesla.
Jeździłem kilka dni zastępczym 1.6 tdi i rozgrzewał się dopiero po około 8-10 kilometrach wolnej jazdy (zaczynało spadać spalanie). w 1.4 tsi spalanie spada znacząco już po pięciu kilometrach od zapalenia (przy stałym tempie jazdy)
Jeżeli robisz krótkie przebiegi kup 1.4 tsi
Jeżeli długie trasy możesz zastanowić sie nad dieslem to ci spali w trasie z litr mniej (może)