sertoja napisał(a):
przemekk74 napisał(a):
dawka do rozruchu uzalezniona jest od temperatury - zimny dostanie duzo a cieply malo i dodatkowo uzalezniona jest od obrotow.... czyli cieply wolno krecacy rozrusznik i bedzie klopot z zapalaniem...
Pozdrawiam,
Przemek
Analizując to zdanie wnioskuje, że jakby moja małpka znałaby się na rzeczy, to by dostosowała mapę paliwa do prędkości kręcenia rozrusznika.
Tylko co by było jakby zmieniła dawkę, a ja zrobił rozrusznik?
Żeby to zrobić to musi wylutować kość, wstawić w układ do wgrywania, dograć mapkę i wlutować z powrotem w kompa?
jezeli ecu jest modyfikowalne przez vagcoma (od okolo roku modelowego 2001 tdi od vw+pociotki tak maja) to do wykonania trzeba kabelek ktory (klon) za 60zyla pewnie juz mozna kupic
Jezeli starsze (zakladam, ze Twoj przypadek) to:
1) wylutowac kosci
2) przeczytac zawartosc kosci czytnikiem (za okolo 100pln willem czy jakos tak o ile pamietam)
3) wlutowac podstawki w miejsce kosci
4) zmienic zawartosc ISTNIEJACEJ mapy w parti dla "wyzszej temperatury" by auto dawalo wiecej koksu do rozruchu - do tego wystarczy krakowana wersja winolsa co po sieci chodzi
5) zapisac zmodyfikowany wsad (tym samym czytnikiem) na 2 kosciach pamieci (kilka pln/sztuke)
6) wlozyc pamieci w podstawki
Wlutowywanie kosci jest bez sensu bo pozniejsze checi zmiany (czy tez przywrocenia oryginalu) wymuszaja lutowanie a jak sa podstawki to albo takimi obciazkami albo podwazajac igla mozesz kosci wyciagac z podstawek
Ja to robilem w warunkach "laboratoryjnych"
Tuner z wyzszej polki bedzie mial takie "kabeleczki" co maja wtyczki udajace kosci i dzieki temu jest nawet w stanie przetestowac rozne wsady bez fizycznego wkladania kosci - "małpka" czegos takiego miec nie bedzie
Jest to za trudne "dla malowanego tjunera" - a kazdy niemalowany o ile nie wypil litra wodki powinien wiedziec o co chodzi
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
mozna to zrobic i bez zmiany mapki - sa oszukiwacze odczytow czujnika temp ktore do momentu zapalenia silnika podaja zanizona temperature z czujnika temp i ecu daje wiecej wachy z automatu. jak wyciagniesz czujnik temp z weza z ciecza i wsadzisz go do zimnej wody to nawet jak auto jest rozgrzane nagle powinno zaczac dobrze palic - jezeli nie zacznie to modyfikacja mapki nie pomoze
Pozdrawiam,
Przemek