.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:58:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 2000r AVF] EGR
PostNapisane: 14.lis.2012 20:40:32 
Użytkownik

Przepraszam że zakładam nowy wątek ale przeczytałem już tyle tu postów i nic konkretnego nie wyszukałem. Przejedzmy do problemu mianowicie zauważyłem że EGR cieknie, konkretnie z tych 2 dziurek po obu stronach. teraz mam pytanie ponieważ rożne tu padały opinie ale zawsze były jakieś oprócz tego objawy a u mnie nic auto nie kopci nie muli nie gubi obrotów wszystko jest oki na razie. Przeczytałem tu ze egr nie powinien mieć oleju bo to jest układ dolotowy i tam nie ma prawa być olej i ze to będzie problem z silnikiem i turbiną. Pisali że EGR jest nie rozbieralny a inne posty pokazują zdjęcia z jego czyszczenia i twierdza ze to pomaga cześć twierdzi ze tylko wymiana na nowy ale zaraz piszą ze to i tak nie pomoże bo to jest usuniecie objawów a nie przyczyny. Pytałem mechanika powiedział ze to standard i żebym się tym nie przejmował do puki tylko rosi ale czytam tu ze to może być niezdrowe dla silnika piszą tez coś o jego odłączeniu i usunięciu. Nie chce być nadgorliwy bo nie swędzi mnie 500/600zl na EGR ale jak potem ma się psuć więcej rzeczy to wole to ukrócić teraz. Sam nie wiem co z tym zrobić, a za krótko mam swoją audiczke i dopiero się poznajemy. z góry dzięki wszystkim za opinie

Tytuł: Re: [A4 B5 2000r AVF] EGR
PostNapisane: 15.lis.2012 08:33:17 
Użytkownik

Auto: Renata
Usterka mechaniczna samego EGR , chcesz sie pozbyc problemu kup nowy , w dolocie zawsze bedzie odrobina oleju i nie ma w tym nic zlego [podkreslam odrobina]

PostNapisane: 15.lis.2012 13:29:37 
Użytkownik

ciężko określić ile tam go cieknie ale wymieniałem olej 5mc temu to dolałem nie całe 100ML wiec nie jest to jakoś dużo. a wymienił bym sobie go już po zimie bo teraz nie mam za bardzo czasu i kasy ale jak mus to mus? dlatego tez miedzy innymi ten post ponieważ nie wiem czy jest to usterka którą lepiej zrobić jak najszybciej czy może zaczekać?

PostNapisane: 15.lis.2012 13:56:03 
Użytkownik

Auto: Renata
mozesz poczekać , choc w dluzszej perspektywie będzie sie brudził bardziej , olej wylatujący z EGR bedzie brudził rozrzusznik [co moze spowodować jego awarie] oraz zniszczy plecionkę między turbo a katalizatorem.

PostNapisane: 16.lis.2012 16:00:29 
Użytkownik

EGR-u sie nie na prawia!!! chcesz mieć nagar w komorze spalania i uszkodzić silnik? proszę bardzo! tylko jak się sępi kilka set złoty na zawór to później się ma kilka tysięcy mniej w portfelu....

PostNapisane: 16.lis.2012 22:24:41 
Użytkownik

Koledzy mam jeszcze pytanie. wyczytałem tu też ze można zaślepić EGR i że jest to z korzyścią dla silnika i mocy przybywa?? na allegro są nawet komplety zaślepek. Co o tym sądzicie?? i co sądzicie o EGR wahler?

Strefa czasowa: UTC + 1