.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 03:49:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A80 b3 16v 6a] system mocowania hamulców
PostNapisane: 21.gru.2012 18:44:09 
Użytkownik

Witam Kolegów :)

Zmierzam małymi kroczkami by wymieić u siebie hamulce z przodu i mam kilka pytań z tym związanych . Udało mi się już zakupić tarcze, mam upatrzone klocki ferodo - i tu pojawił się problem. Sprzedający poinformował mnie że jest kilka rodzaji mocowań klocków. Aczkolwiek ja niewiem jaki u mnie występuje . Wspomniał coś o mocowaiu typu Lucas-Girlig , typ Trw itp. Na zacisku mam napisane z tego pamiętam Girling - i niby by się tutaj sprawa wyjaśniała , ale nie jestem do końca pewny . Czy w vinie jest gdzieś zakodoway system mocowania kl. hamulcowych ?? Jak to rozpoznać ??
Druga sprawa, mam do kupienia zaciski z b3 o pojemności 1.6 - być może to diesel bo nie pamiętam aby benzyna wychodziła na takim motorze . Zaciski są praktycznie nowe stan jak z półki - czy takie by pasowały do mojej piasty ??
Zakładam też że będę musiał ewetualnie zakupić do siebie zestaw naprawczy do hamulców i też tutaj mam pytanie. Czy w zacisku na szczękach, prowadnicach pod gumkami są ukryte jakieś sprężynki które odpowiadały by za pomocnicze rozpręzanie tłoczków od tarczy jeżeli tak to gdzie takie mogę nabyć . Moje hamulce są że tak powiem już mocno zużyte , mają luz - i też mam pytanie : jaki luz jest dopuszczalny na prowadnicach

pozdrawiam Łukas

Tytuł: Re: [A80 b3 16v 6a] system mocowania hamulców
PostNapisane: 26.gru.2012 00:25:17 
Użytkownik

Luki147 napisał(a):
Witam Kolegów :)

Zmierzam małymi kroczkami by wymieić u siebie hamulce z przodu i mam kilka pytań z tym związanych . Udało mi się już zakupić tarcze, mam upatrzone klocki ferodo - i tu pojawił się problem. Sprzedający poinformował mnie że jest kilka rodzaji mocowań klocków. Aczkolwiek ja niewiem jaki u mnie występuje . Wspomniał coś o mocowaiu typu Lucas-Girlig , typ Trw itp. Na zacisku mam napisane z tego pamiętam Girling - i niby by się tutaj sprawa wyjaśniała , ale nie jestem do końca pewny . Czy w vinie jest gdzieś zakodoway system mocowania kl. hamulcowych ?? Jak to rozpoznać ??
Druga sprawa, mam do kupienia zaciski z b3 o pojemności 1.6 - być może to diesel bo nie pamiętam aby benzyna wychodziła na takim motorze . Zaciski są praktycznie nowe stan jak z półki - czy takie by pasowały do mojej piasty ??
Zakładam też że będę musiał ewetualnie zakupić do siebie zestaw naprawczy do hamulców i też tutaj mam pytanie. Czy w zacisku na szczękach, prowadnicach pod gumkami są ukryte jakieś sprężynki które odpowiadały by za pomocnicze rozpręzanie tłoczków od tarczy jeżeli tak to gdzie takie mogę nabyć . Moje hamulce są że tak powiem już mocno zużyte , mają luz - i też mam pytanie : jaki luz jest dopuszczalny na prowadnicach

pozdrawiam Łukas

Panowie jedno szybkie pytanie , pod tarcze Mikody wentylowane jakie klocki dobrać ?? Słyszałem że czasami tarcza z klockiem się "gryzie", i albo tarcza puchnie, albo klocek znika jak gumka do kredek . W zasięgu 100 zł jest do kupienia Bosch , Ferodo Premier, Delphi,Textar. Jaki zestaw byści mi proponowali?? Wspomnę tylko tyle, że mój styl jazdy jest spokojny . W przeciągu 6 lat tak jak mam Audi to może raptem ze 2 razy przygrzałem tarczę. Hamulce nie będą katowane na progu wytrzymałości, aczkolwiek jak już wcisnę pedał w sytuacji podbramkowej maxymalnie do oporu to chciałbym aby fura stanęła w przysłowiowym miejscu. Dodam też, że jestem bardziej nastawiony na klocki Ferodo Premier, ale nie wiem jakby to chodziło w tej konfiguracji.

pozdrawiam :)

PostNapisane: 26.gru.2012 11:12:43 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
chodzi Tobie o tarcze nawiercane czy wentylowane, powójne fabryczne

PostNapisane: 26.gru.2012 12:02:07 
Użytkownik

hubos21 napisał(a):
chodzi Tobie o tarcze nawiercane czy wentylowane, powójne fabryczne

Z tego co się zorienotowałem to fabrycznie była u mnie wstawiona tarcza Bosch - wentylowana- gładka i taką mam zamontowaną w aucie . Upatrzyłem i zakupiłem takie : Mikoda 0206 - wentylowane, gładkie
http://allegro.pl/show_item.php?item=2879156364

i odnośnik do strony producenta - 6 pozycja od dołu
http://www.mikoda.pl/sklep/produkty?mar ... A,%20B3%29

jakie klocki by się do tego nadały ??

PostNapisane: 26.gru.2012 12:25:55 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
weź textara albo ferodo jak masz możliwość, ja mam mikody w C4 i zwykłe klocki jakiejś firmy MAFF i w zupełności mi to wystarcza przy tym silniku i tej masie

Strefa czasowa: UTC + 1