Panowie temat przerabiany już... Chodzi o to żem przymierzam się do zmiany auta. Zachorowałem na quattro w a4b6 lub nawet a6c5... Pozakładałem wiele wątków, działałem ludziom na nerwy, rozważałem skrajnie różne opcje silnikowe itd
W końcu mnie olśniło bo problemy z decyzją nie tkwiły tyle w samym silniku lecz chyba w skrzyni biegów...
O co chodzi, obecnie jeżdżę dłubniętym a4b5 1.9 na 175 ps w skrzyni 5 biegowej... Chciałbym mieć dokładnie minimum te same osiągi i tą samą elastyczność w nowym aucie i w dodatku z Q... Jedynym na razie spełniającym moje wymagania autem jest a6 27bT... Jednak to trochę za dużo tej mocy jak dla mnie... Klekoty z kolei nawet te dłubnięte oglądając np na you tube jakoś tak nijak jadą pomimo że mają sporo koni czy to 2.5 180 ps czy 1.9 na okolice 170 ps...
Mam wrażenie że wszystkiemu jest chyba winna skrzynia biegów, wydaje mi się że po prostu te biegi są strasznie krótkie dla tego tak jak dla mnie to kiblowato jedzie nie ma tego szerokiego wachlarza jak u mnie...
Mam teraz pytanie jak to jest ze skrzyniami 5 biegów vs 6 biegów?
Wychodzi na to że 6 bieg to nie jest nadbieg i po prostu w tej skrzyni są krótkie biegi w porównaniu do 5 biegowej? Czy skrzynia 6 biegowa w ośce jest dokładnie taka sama jak 6 biegowa w quattro?
Z góry dziękuje za jakieś wskazówki...