Witam wszystkich!
Chciałbym się z Wami podzielić moimi doświadczeniami z oponami GoodYear Eagle F1 Asymmetric 2 235/45R17 94 MFS. Może pomogą one komuś ustrzec się przed błędem jaki ja popełniłem, czyli zakupem rzeczonych opon. Oczywiście, zakup był jak najbardziej świadomy, poparty przeprowadzonymi wcześniej opiniami internautów. Niestety, opony przejechały jedynie 8.000km.
Po sezonie zimowym, kiedy ponownie chciałem je założyć okazało się, że trzy z nich mają pęknięcia ściany bocznej. Oto zdjęcia:
Nie pozostało mi nic innego jak złożyć reklamację. Opony zostały zakupione w oponeo.pl, dlatego tam skierowałem pierwsze pismo. Muszę przyznać, że niezwłocznie poinformowali mnie o całej procedurze. Przygotowałem opony do wysyłki i następnego dnia zostały wysłane do producenta. Po 2 tygodniach oczekiwania postanowiłem przypomnieć o złożonej reklamacji i w odpowiedzi otrzymałem informację, że reklamacja trzech opon z pęknięciami na bokach została uznana, natomiast reklamacja czwartej opony została odrzucona. Co prawda nie było na niej pęknięć, ale biorąc pod uwagę nr DOT można z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że ona również ulegnie pęknięciu. Nie zamierzałem tego sprawdzać, dlatego próbowałem wyegzekwować wymianę opony. Niestety, GoodYear uparcie stał na swoim stanowisku, że opona jest dobra, a stopień jej zużycia zezwala na dalsze stosowanie z nowymi oponami. Przepychanki trwały 2 miesiące. W tym czasie musiałem jeździć na oponach zimowych (również GoodYear), które praktycznie są teraz do wyrzucenia. Ostatecznie musiałem kupić nową oponę. Nie muszę chyba pisać, że był to mój ostatni zakup opon firmy BadYear.
Pozdrawiam