.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 16:41:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Koledzy co myślicie o tym samochodzie
PostNapisane: 22.sie.2013 11:35:02 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem na etapie zakupu Audi A6. Zwiedziłem już trochę Polski i niestety jak na razie wrażenia straszne. Większość samochodów malowanych.

http://otomoto.pl/show?id=C30319932 - wpadła mi w oko ta audiczka. Mam do klienta 200km gdyż jestem z Wrocławia. Opis jest wiarygodny. Sprawdziłem auto w bazie Audi i wychodzi że pod koniec lutego 2013 roku miał przebieg 146 tysięcy. Proszę doświadczonych użytkowników o pomoc ? co sądzicie o tym modelu ?

Tytuł: Re: Koledzy co myślicie o tym samochodzie
PostNapisane: 23.sie.2013 11:47:07 
Użytkownik

Auto: A6C6 2,7TDI CANB
To co wizualnie mnie zniechęca kiedy widzę takie samochody - jak mozna do A6 załozyć alufelgi 16"????
Ale to szczegół bo zawsze można zmienić, tylko że kilka tys. trzeba wydać.
Kupiłem jakieś 4 miesiace temu podobny samochód - tylko że rok starszy ale za to z silnikiem 2,7TDI i w wersji S-Line. Wnetrze tu jest bardzo podobne bo jest w pakiecie wstawek aluminiowych, w S-line sa dodatkowo listwy chromowane w progach, ciemna podsufitka, inne fotele oraz zawieszenie obniżone i bardziej twarde, alufelgi 18" i wtedy wizualnie to naprawdę wygląda.
Z silnikiem 2,0TDI samochód jest lżejszy (ten C7 blisko 100kg i moc 177) co sprawia - tak przynajmniej deklaruję producent - że do setki zbiera się podobnie jak ten z V6 190KM tylko że tym z V6 po rozbujaniu samochodu jak też na duzych predkosciach mozna nim naprawde mocno przyspieszyć czego nie potrafi 2,0TDI, który pali odrobine moze mniej ale jednak daleko mu do 2,7 jesli chodzi o elastyczność a tym bardziej do 3,0.
Ja też wolałbym z 3,0 i w quattro ale uwazam że ten 2,7 i tak daje mi dużo wiecej niż 2,0.
Jeżeli nie zależy Ci szczególnie na osiagach to ten samochód jest ładny (poza kołami) i w dobrej cenie - bo za taki z 3,0 musiałbyś dać 30 tys. wiecej.

Jeszcze dodam - znam wiele osób które uwazają, że do A6 najlepiej pasują wieksze silniki ze względu na wagę samochodu i prestiż - ale ja osobiscie wcale się nie dziwie ludziom, którzy swego czasu woleli kupić w polskim salonie w standardzie A6 C6 niż trochę tansze A4 B7 gdzie często nie ma nawet elektryki tylnych szyb i kierownic wielofunkcyjnych, że o komforcie A6 już nie wspomnę (szkoda tylko że te pierwsze 2,0 TDI PD okazały się takim niewypałem - stąd też najwiecej na rynku wtórnym samochodów z tym motorem plus jeszcze ta normalna akcyza. Przedtawiony przez Ciebie samochód jest już na szczescie z motorem na CR nie PD. Z PD to tylko 1,9TDI były dobre.

PostNapisane: 23.sie.2013 15:17:21 
Użytkownik

Auto: było
To jest zastanawiające - auto z fabryki wyjeżdża na aluskach, a po trzech latach siedzi na jakichś 16'' kupionych u Tadzia co oponami handluje...

PostNapisane: 23.sie.2013 17:09:11 
Użytkownik

smola2 napisał(a):
To jest zastanawiające - auto z fabryki wyjeżdża na aluskach, a po trzech latach siedzi na jakichś 16'' kupionych u Tadzia co oponami handluje...

to sa ori audi, na takich wychodziły podstawowe wersje c6.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 23.sie.2013 17:22:27 
Użytkownik

Witam kolegów ponownie

Na dynamice mi nie zależy gdyż z reguły wolno się poruszam za to cenię natomiast wycieszenie auta i komfort. I teraz pytanie czy te audi jest ciche a może lepiej BMW E60 ? Przydałby się automat ale w sumie na długich trasach Polska - Niemcy może jego braku tak nie odczuje. fAKT felgi 16 calowe trochę dziwnie wyglądają ale z drugiej strony nie odczuje tych dziur na drodze szczególnie w moich rejonach ;/

Nic spróbuje się tam wybrać i oglądnąć ten samochód jednak z tego co wiem to jest dopiero w drodzę do Polski gdyż został wylicytowany na aukcji. Samochód sprawdziłem sobie po VIN i wygląda dobrze tzn żadnych napraw oraz dziwnych braków pomiędzy poszczególnymi przeglądami. Dostałem również faksem pełną dokumentacje od Dekry która faktycznie robiła oględziny tego samochodu więc każdy element jest w oryginalnym lakierze. Samochód mi się podoba jedynie czego brak to tego automatu :(

PostNapisane: 23.sie.2013 17:36:24 
Użytkownik

Za te pieniądze dostaniesz już naprawdę solidne 530/535d i szczerze mówiąc jest to znacznie ciekawsza opcja nić C6 2.0 TDI

PostNapisane: 23.sie.2013 18:24:47 
Użytkownik

Niestety nic na allegro nie znalazłem a to co jest to niestety w podobnych pieniądzach to niestety przekręty :( ja raz w życiu naciąłem się na okazje, cieszyłem się z auta 5 miesięcy aż pewnego dnia dostałem wezwanie do urzędu skarbowego bo samochód który kupiłem okazał się z obciążeniem a dokładnie z okradzionym vatem za granicą a że urząd skarbowy w Polsce został obciążony tym faktem przez Urząd w Niemczech to podenerwowana skarbówka wystosowała mi pismo o zwrot należnego vatu + odsetki :). Niestety w Polsce jest chory system i US bierze się nie za tego gościa co sprzedaje samochód a za ostatniego właściciela pojazdu :) bo tak łatwiej zresztą jak się potem okazało szanowna firma która sprzedała mi taki właśnie samochód już nie istnieje a jak się okazało nie tylko mi zrobiła takiego psikusa a poszkodowanych było więcej.

Za 80 tysięcy nie jestem w stanie kupić nic konkretnego z tego rocznika :( chodź nie ukrywam że bmw się podoba ale patrząc realnie to mogę dostać jedynie rocznik 2008/2009 jeżeli ma być to auto pewne od dealera

PostNapisane: 23.sie.2013 18:42:53 
Moderator

Auto: V70
Wyciszenie, komfort i wykończenie auta na pewno Cię nie zawiedzie.

PostNapisane: 24.sie.2013 08:16:36 
Użytkownik

Auto: było
2rafal7 napisał(a):
smola2 napisał(a):

to sa ori audi, na takich wychodziły podstawowe wersje c6.

No ok, nie spieram się. Niemniej jednak ja na zdjęciu samych kół widzę kapselki "dezent" ;p

PostNapisane: 24.sie.2013 08:23:20 
Moderator

Auto: S6 C4
smola2 napisał(a):

Mój "Tadzio" od opon pare lat temu kupił sobie A6 C6 3.0TDI na 18calowych felgach i niemalże od razu (2 tygodnie jak mówi) zmienił na ori 16-tki z oponą 225/55/16 bo jak stwierdził "nie dało się na tym jeździć" :): Także akurat rozmiar kół to kiepski punkt zaczepienia ;)

+
CFFB

PostNapisane: 25.sie.2013 21:06:23 
Użytkownik

Auto: A6C6 2,7TDI CANB
emge napisał(a):
Wyciszenie, komfort i wykończenie auta na pewno Cię nie zawiedzie.

Z tym w pełni się zgadzam, ale nie będę porównywał z żadnym BMW bo nie znam tych samochodów. W A6 C6 jest jakieś potrójne uszczelnienie drzwi, szczelne pokrywy podsilnikowa i pod skrzynia biegów - tak więc wyciszenie jest na wysokim poziomie.
Jedyne czego obawiałbym się w tym względzie to głosny silnik 2,0TDI na wyzszych obrotach mimo tego że jest na CR zawsze to 4 cylindry - bo np. V6 TDI to bardzo kulturalnie pracują zwłaszcza te po 2008 roku. A najciszej jest podobno z silnikiem 2,4 benzyna, gdzie na postoju nic nie zdradza że silnik pracuję.
Ponieważ przesiadłem się z A3 która ma z tyłu belkę skrętną a z przodu Mcphersona to zawieszenie w A6 C6 nawet to w wersji S-Line twardsze i na kołach 18" uważam za superkomfortowe. Trzeba oczywiście uważać na gorszych nawierzchniach za to przyczepność i pewność w prowadzeniu jest znakomita (ja osobiscie nie cierpię kiedy samochód buja się na wyzszym profilu opon w szybkich łukach, albo kiedy kołysze się na miękkim zawieszeniu).
A co do skrzyni biegów to jest to kwestia gustu. Skrzynia automatyczna to na pewno duża wygoda - ale powiedz to tym, którzy wolą sami decydować o zmianie biegów. W manualu z silnikiem o duzym momencie obrotowym trzeba uważać, ale jeżeli robi się to umiejetnie i nie przeszkadza czeste wachlowanie biegami to nie ma nic bardziej ekscytujacego ;-)

PostNapisane: 26.sie.2013 06:41:05 
Użytkownik

http://allegro.pl/bmw-535d-jedyna-taka- ... 40956.html

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

PostNapisane: 26.sie.2013 09:10:20 
Użytkownik

no ten samochód to niedługo będzie miał 9 lat :) Nawet nie pytam o przebieg skoro Pan go w aukcji nie podaje. Jeżeli chodzi o kolor to jest dobry dla szybkich i wściekłych :)

PostNapisane: 26.sie.2013 11:10:31 
Użytkownik

A propos problemów kolegi z poprzednim samochodem - nie znam się na tych durnych przepisach ale obstawiam, że jeżeli kupuje się samochód już zarejestrowany w Polsce to jest się bezpiecznym, bo wtedy wszelkie urzędy skarbowe ścigają tego kto jako pierwszy zarejestrował. Czy dobrze mówię?

Felgi na samochodzie są oryginalne ze znaczkiem Audi natomiast widoczne na ostatnim zdjęciu: "W komplecie dodatkowe felgi aluminiowe z oponami zimowymi"
Rozmiar 16" jak najbardziej słuszny, domyślam się że profil 55? Zresztą to jest najmniej istotne przy kupowaniu samochodu. Felgi łatwo zmienić, kupić inne, stare sprzedać i wychodzi się prawie na zero.

PostNapisane: 26.sie.2013 15:09:42 
Użytkownik

nie ma znaczenia czy auto jest zarejestrowane czy nie ponieważ urząd skarbowy egzekwuje należność od ostatniego właściciela pojazdu czyli nie od tego co sprzedał Tobie tylko od Ciebie :) ponieważ tak łatwiej tak szybciej. Polski Urząd Skarbowy ma to doskonale wyćwiczone. Dlaczego tak robi ? ponieważ w razie nie otrzymania należności zabierze samochód :) natomiast od gościa który ci sprzedał samochód i cię tak oszukał nic nie zabierze bo taki cwaniak handlarz złodziej w rzeczywistości nic nie ma na siebie :).

A ja sobie mogę zakładać sprawy sądowe i walczyć z oszustem i tak robiłem ale co mi to dało ? nic :) ponieważ owy oszust nic nie ma miał na Siebie a jeszcze lepsze było to że właścicelem super komisu okazał się bezdomny pijaczynka na którego mądre chłopaki duma naszego narodu zarejestrowała firmę a gościowi dali pewnie kilkaset złotych na flachę. On się na to zgodził bo i tak nie ma nic do stracenia :). Po zwiedzeniu pół i kilku przygód nie wierze w super okazje cenowe :) ani promocje. Po prostu za dobry samochód trzeba zapłacić. Audi mi się podoba cena jak najbardziej adekwatna do tego co jest za granicą a raczej droższa ale wiadomo firma za darmo samochodu nie sprzeda. W ogłoszeniu podoba mi się to że jest czarno na białym skąd jest samochód wgląd do dokumentacji dekry oraz kto sprzedawał samochód. Postaram się w tym tygodniu obejrzeć samochód i dam znać. Nie boję się raczej że ktoś go kupi szybko może dlatego że jest wiarygodny :)

PostNapisane: 26.sie.2013 17:16:01 
Użytkownik

protoss napisał(a):
no ten samochód to niedługo będzie miał 9 lat :) Nawet nie pytam o przebieg skoro Pan go w aukcji nie podaje. Jeżeli chodzi o kolor to jest dobry dla szybkich i wściekłych :)

kolor moim zdaniem jeden z lepszych w BMW, ale każdy ma inne gusta. Ten też wygląda obiecująco, opis też zachęcający.

http://allegro.pl/bmw-535d-m-pakiet-dyn ... 44712.html

Ten motor w e60 wymiata drogę.

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

PostNapisane: 28.sie.2013 10:22:19 
Użytkownik

pojechałem na wycieczkę do Zabrza oglądnąć samochód z kolegą lakiernikiem. Powiem wam :) że faktycznie auto jest wszędzie w oryginalnym lakierze, mój kolega bez czujnika lakieru sprawdził samochód bardzo dokładnie i nie dopatrzył się nie czego :) normalnie jestem w szoku hahahah bo w drodze na oględziny gadałem że na bank samochód będzie lakierowany. Stan w środku bardzo ładny, jedna felga jest porysowana ale to akurat szczegół. Przejechałem się samochodem i faktycznie jest dobrze wyciszony, bardzo fajnie się ten samochód prowadzi skrzynia chodzi gładko. Przejechałem się na drugi zjazd a4 (6km) autko przy 170 km prowadzi się dobrze i można spokojnie rozmawiać na czym mi najbardziej zależało bo często będę wyjeżdżać za granicę. Gość sprzedający samochód to nie żaden kark czy dres tylko normalny pan z wąsikiem. Na placu oprócz audi miał kilkanaście takich samych VW Touranów :) w różnych kolorach można dostać oczopląsów. Na wszelki wypadek jednak wziąłem dane gościa sprawdzę go w ewidencji oraz to co mogę. Samochód będę kupować na leasing więc teraz czekam na krok firmy która mi go sfinansuje. Wracając jeszcze do samego samochodu to sam środek był bardzo zadbany, żadnych rys na plastykach, czy też na wstawkach. Widać że auto jest zadbane a przebieg 167 tysięcy to nic strasznego tak mi się wydaję. Na pewno jeszcze przed zakupem wybiorę się do serwisu VW do Zabrza zapłacę te parę stówek i tam go sprawdzą chodź jak sam właściciel komisu zaproponował że również może przeprowadzić diagnostykę gdyż ma ten sam komputer co w ASO i sam jak widziałem mają również warsztat gdzie naprawią samochody marki audi i vw. Spodobało mi się również to że gość jakoś mocno nie wychwalał auta (może to dziwne) ale wkurzało mnie strasznie gdzie jechałem oglądać samochód to sprzedający jak nakręcony ciągle nawijał że auto super pięknie cudowne a potem się okazywało że tutaj malowane tutaj szpachlowane. W Internecie znalazłem stronę firmy http://tourany.pl więc jakby ktoś szukał np.: vw tourana :) to chyba nigdzie indziej w Polsce nie zobaczy tyle tych samych aut w jednym miejscu. Spytałem się gościa czemu akurat tyle tych touranów ? to mi powiedział że akurat te samochody kupuje wyłącznie z firm leasingowej a w Polsce cieszą się dużym zainteresowaniem bo to przyjemne auto rodzinne. W sumie nie dziwie się, że mają serwis audi i vw bo pewnie jak tyle sprzedają tych touranów to klienci przyjeżdżają na serwis i naprawy właśnie do nich

PostNapisane: 28.sie.2013 13:14:37 
Użytkownik

Dla świętego spokoju zorganizowałbym jednak jakiś czujnik lakieru i sprawdził bynajmniej nie błotniki tylko np słupki, podłużnice, progi, gródź silnika - tak robił fachowiec którego widziałem przy pracy, nie to żebym taki mądry był sam z siebie ;)
Oczywista oczywistość: należy podłączyć się z laptopem i dokładnie przyjrzeć się pracy silnika zarówno na postoju jak i w czasie jazdy - czy to zrobiliście???

PostNapisane: 28.sie.2013 14:38:46 
Użytkownik

kolega jest lakiernikiem od 12 lat i uwierz mi :) nie ma dla niego rzeczy której by nie zauważył, żyje z naprawiania aut i malowania i tutaj nie ma możliwości aby mogło być inaczej. Nie wiem czy wiesz ale już na rynku dostępne są farby lakiernicze po których czujniki lakieru nie wskazują że coś jest podwójnie malowane :) Kolega swoim okiem przejechał bardzo dokładnie zarówno samą karoserie jak i łączenia, słupki, mocowania i nie ma żadnych śladów malowania. Dodam, że to samo oglądałem w dokumentacji przekazanej przez DEKRĘ a firma taka jak DEKRA nie pozwoli sobie na żadne przekręty. Jeżeli chodzi o pracę silnika to sprawdzę sobie na spokojnie w ASO. Natomiast to co ja mogę powiedzieć to że silnik bardzo spokojnie pracuje. Nie wiem czy ten podwójny tłumik ma jakieś znaczenie ale chyba jest ładniejszy pomruk ale może mi się zdaje.

PostNapisane: 28.sie.2013 15:07:37 
Użytkownik

Dobrze ale ASO sprawdzi silnik na postoju, przydałoby się jeszcze przejechać się z laptopem na kolanach a takie rzeczy no to tylko z kimś kto ma oprogramowanie, wiedzę i doświadczenie lub jakiś inny dobry warsztat nie ASO np tunningowy.
Albo kontakt na PW do kolegi o ksywie Arthurr tu na forum - on mieszka na Śląsku to i do Zabrza ma blisko. Już dwa razy kupowałem samochód z jego asystą i jestem zadowolony.

Strefa czasowa: UTC + 1