luki886 napisał(a):
Witam jestem nieszczęśliwym posiadaczem Opla Astry 1 .
Zamierzam kupić nowe auto nieco droższe niż poprzednie oczekując,że przejadę więcej niż tym bez napraw ,bo astrę mam rok a do wymiany jest prawie wszystko ale cóż się dziwić auto za 3 tysiące hehehe.
Moim faworytem stało się Audi . Myślę nad Audi A4 B6 combi. Zastanawia mnie jaki silnik najlepszy do tego auta zważając na ilość spalanego paliwa , koszt napraw (w razie zepsucia pewnych części).
Zamierzam się wyprowadzić także nie chce żeby auto pożarło większość finansów... Obecna Astra pali 10l /100 km w mieście. W trasie spada do ok. 8l/100km. Cena jaką chce przeznaczyć na auto to do 20 tysięcy zł.
To jak oświecicie mnie czy warto zastanawiać się nad tym autem? benzyna ,diesel , gaz?
Pozdrawiam
)))
Zapalniczek nie polecam, będziesz miał często awarie, sprawdzone organoleptycznie.
Nie polecam żadnych "fałek" czy to w benzynie czy dieslu, jak nie cchesz miec wiekszych kosztów przy naprawach.
Wszystko zależy jakiego auta szukasz, do czego bedzie służyć, czy to ma być A3 do jazdy po miescie czy kombiak w trasy.
Z TDIków moę jeszcze polecić 2,5 rzedowy ale to w starszym modelu C4.
Tak jak ktoś wspomniał wcześniej silniki 1,8, 1,8T i 1,9 TDI.
Z tym ze jak kupisz TDIka, to jak pompa da d..y to kosztą bedą nie małe. Tak samo przy Dmuchawce, ukłąd do płukania przy awarii, + wymiana intercolera i regeneracja/wymiana turbinki
O eksploatacyjnych częściach i usługach, jak i pilnowaniu rozrządu chyba nie muszę wspominac.
Tak od siebie ja we wszystkich swoich VW grupowych wymieniam co 160.000 km dla świętego spokoju.
Benzyniaki jak po gazie to szykuj się na głowiczkę w najlepszym wypadku.
A jak już koniecznie chcesz gazować, to poszukaj lepiej autka które jeszcze gazu nie widziało na oczy, ale ogólnie nie polecam gazowni.
Pozdrawiam
Adam Walenda