Witam, jestem nowy na forum nie mam pojecia jakie zasady tu panuja wiec przejde do sedna.
Potrzebowalbym paru rad na temat mechaniczny tego samochodu, bede go kolejno odrestaurowywal i uaktualnial temat ze zdjeciami.
Otoz odziedziczylem stare cygarko z 89-90 roku wersja z napedem tylko na przod 2.3 benzyna, peknieta pompa wspomagania ukladu kierowniczego niedlugo bedzie wymieniona na nowa ktora zakupilem w Autostarcie w Toruniu, kupilem nowe filtry powietrza, oleju, paliwa, wymienilem swiece.
Eliminuje pokolei usterki mechaniczne, pozostalo mi zalatanie wycieku oleju kapiacego na silnik, a co wiekszym problemem jest na rure wydechowa, i po trasie okolo 100 kmow przy obrotach okolo 3.5k paruje jakby sie palil, osobiscie uwazam ze wycieka spod kapy, chociaz diagnosta powiedzial ze usterka jest na uszczelce w glebi silnika gdzie trzeba rozmontowac sprzeglo i skrzynie, z kolei lowilem wiesci uchem ze tez czeste usterki w tych autach byly tez na uszczelkach od skrzyni biegow, wiec to bede musial jeszcze sprawdzic dokladniej, ostatni (mam nadzieje) problem nie do konca sprawdzony jest przy przednim prawym kole, przy mocnym skrecie i delikatnie wiekszej predkosci jest taki tepy odlgos albo pukniecie, i w lewo i w prawo.
Pisze tu bo ogladalem sporo tematow na temat tych modeli i stwierdzilem ze najlepsza pomoc uzyskam zakladajac swoj, warto moze dodac ze jestem zoltodziobem w sprawach mechaniki zaawansowanej, posiadam prawo jazdy od zaledwie pol roku, jestem trzecim wlascicielem samochodu, auto wczesniej bylo serwisowane, stalo troche i chcialbym sie nim zajac zeby pojezdzil kolejnych 20 lat
Pozdrawiam
P.S. Jutro dodam zdjecia