.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.gru.2024 20:52:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: VW Vento
PostNapisane: 26.lip.2005 21:18:35 
Klubowicz

czy ktoś z kolegów miał przyjemność jeździć takim samochodem? jeśli tak - to jak wypada porównanie z oooo np B4? czy to wogóle można porównywać :D ? mam możliwość kupienia Vento z 96 roku, 1,9 diesel w dobrej cenie z małym przebiegiem i się nad tym zastanawiam, dlatego prosze o opinie :)
czy te autko jest ocynkowane?

Tytuł: Re: VW Vento
PostNapisane: 26.lip.2005 21:25:03 
Użytkownik

adisiwy napisał(a):
czy ktoś z kolegów miał przyjemność jeździć takim samochodem? jeśli tak - to jak wypada porównanie z oooo np B4? czy to wogóle można porównywać :D ? mam możliwość kupienia Vento z 96 roku, 1,9 diesel w dobrej cenie z małym przebiegiem i się nad tym zastanawiam, dlatego prosze o opinie :)

Ja jeździłem ale z '93 i z silnikiem 1.8l. Autko fajne, eleganckie i przestronne. Nie jestem pewien co do ocynku ale wątpię bo już kilka razy widziałem Vento bez progów albo błotników :(

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2005 22:01:30 
Użytkownik

ja polecam vento - ojciec ma (1.8 8V) i jezdzi sie tym calkiem przyjemnie :D - na seryjnym zawiasie super sie trzyma drogi :galy:

a do tego czasem inni kierowcy potrafia zjezdzac z drogi i zwalniac jak siadzie sie im na tylku :D ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2005 22:04:04 
Witam

Nie kupuj dizla w vento!!! To ma tylko 63 KM i wogle nie jedzie a pali tyle co TDI. Akurat w temacie VW chyba bede najlepiej zorientowany na tym forum bo od 6 lat turlam sie vwejami. Osobiście polecił bym ci TDI 1z 90 KM lub z benzynek 2.0 lub 2.0 16v ale w vento o takiego cięzko. Jeśli chodzi o blachy to zalezy co auto miało za sobą bo ocynk to niestety nie jest, lecz blacha nie jest taka zła. Przy kupnie zwróć uwage na podłoge za fotelem kierowcy i pasazera przy odpływach (takie 4 cm ogągłe gumy)

A jeśli chodzi o porównanie GOLF/VENTO vs Audi jakiegolwiek to wg mnie jest inny świat dlatego tu zawitałem bo czas podnieśc poprzeczke i przesiąść sie na coś lepszejszego

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2005 22:14:11 
Klubowicz

Hej ! Najwieksza zaleta Vento jest jego bagaznik ponad 500L najwiekszy w tej klasie . ocynk -nie ma .VW cynkuje blachy od 1996r. A do Audi nie porownuj bo to porownywanie osla do konia (i bynajmniej nie o osiagi mi tu chodzilo)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2005 22:20:32 
Acha i jeszcze jedno,Największa zaleta to częsci zamienne są tańsze niż do jakiegokolwiek innego auta!! Wogle koszta utrzymania są smiesznie niskie

Tytuł: Re: VW Vento
PostNapisane: 26.lip.2005 22:34:02 
Użytkownik

Auto: Renata
adisiwy napisał(a):

moj brat ostatnio jezdzil Vento 1.9 TDI (1Z).... i po zakonczeniu przejazdzki banan :056: nie schodzil mu z twarzy..... :056: fajne lekkie autko, i te 90 kucy w TDI daje duzo frajdy z jazdy... to oczywiscie odczucia jesli chodzi o silnik... reszta to juz inna bajka,blacha nie ocynkowana,wykonczenie.... to nie to co w Audi... :P :D wybor nalezy do Ciebie......

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 07:11:37 
Klubowicz

Dziękuje za opinie, wszystko wskazuje na to że jednak zostane przy swoim C4 pomimo problemów (chociaż po ostatniej wizycie u mechanika problemy się skończyły :) - wymiana lambdy - stara działała ale za wolno dlatego autko gasło, regulacja, czyszczenie przepustnicy). Na korzyść Vento przemawiało: 4 lata młodszy, diesel (możliwe że tdi - ale tego jeszcze nie wiem), mniejszy przebieg, autko jest pewne, od znajomych w niemczech, więc możliwe że niedługo znajdzie się w dziale ogłoszeń ;)
Oprócz Waszych argumentów jest jeszcze jeden, a mianowicie żona nie chce nawet słyszeć o zamianie oooo na VW :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 11:25:56 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Hej ! Najwieksza zaleta Vento jest jego bagaznik ponad 500L najwiekszy w tej klasie . ocynk -nie ma .VW cynkuje blachy od 1996r. A do Audi nie porownuj bo to porownywanie osla do konia (i bynajmniej nie o osiagi mi tu chodzilo)

a ja od 12 tylko byl vw ostatnio vento 1.9 tdi zrobilem na nim 200tys. auto sprawowalo mi sie super zadnych powaznych awarii . teraz sie przesiadlem na a6 c4 avant qattro AEL i jakbym sie na samolot przesiadl . jednak do vento mam sentyment dalej.-pakowne lekkie i malo palil.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lip.2005 15:22:20 
Użytkownik

Przed a4 mialem vento tdi 95 1z. VW golf3 i vento to najgorsze samochody do rdzy jakie widzialem. Wystarczy maly odprysk lakieru i juz za miesiac masz dziure na wylot. Na vento przesiadlem sie z astry , zawieszenie w porownaniu do astry tragiczne, samochod kladzie sie na sakretach okropnie. Srodek auta to straszny topór, siedzenia jak z sieciento i deska rozdzielcza kiepska(podwietlana od góry :( ). Jakosc elementow bardzo kiepska wszystko zrobione w wersji budżet. Jezeli kupowac to tylko wypasiona na maksa wersje bo normalne nawet szyb atermicznych nie maja :/ .
Plusy tego auta to bardzo tanie czesci (porownywalne z polonezem), ogromny bagaznik, 1z malo pali - dobrze chodzi - dobrze pali i wszystko.
Wady jakie mialo moje auto:Rdza na klapie tylnej(dziury), progach, blotnikach, zawieszenie do kitu- chyba zjechane sprezyny, nie dzialajace regulacje nawiewów, problemy ze skrzynia biegów, cos strzelalo w kole, reczny nie chodzil bo linka byla za krotka, i szumialo wszystko do okoloa powyzej 100Km/h.
Mialem ten samochod 2 miesiace i sie pozbylem jak najszybciej. Mialem zmianiac potem na B4, vectara B , ewentualnie starsze c4. Akurat trafilo mi sie tanie a4 wiec jezdze tym.
NIE KUPOJ nic co ma cos wspolnego z golfem 3 !!!

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 01:37:15 
Użytkownik

Kamill napisał(a):
Przed a4 mialem vento tdi 95 1z. VW golf3 i vento to najgorsze samochody do rdzy jakie widzialem. Wystarczy maly odprysk lakieru i juz za miesiac masz dziure na wylot. Na vento przesiadlem sie z astry , zawieszenie w porownaniu do astry tragiczne, samochod kladzie sie na sakretach okropnie. Srodek auta to straszny topór, siedzenia jak z sieciento i deska rozdzielcza kiepska(podwietlana od góry :( ). Jakosc elementow bardzo kiepska wszystko zrobione w wersji budżet. Jezeli kupowac to tylko wypasiona na maksa wersje bo normalne nawet szyb atermicznych nie maja :/ .
Plusy tego auta to bardzo tanie czesci (porownywalne z polonezem), ogromny bagaznik, 1z malo pali - dobrze chodzi - dobrze pali i wszystko.
Wady jakie mialo moje auto:Rdza na klapie tylnej(dziury), progach, blotnikach, zawieszenie do kitu- chyba zjechane sprezyny, nie dzialajace regulacje nawiewów, problemy ze skrzynia biegów, cos strzelalo w kole, reczny nie chodzil bo linka byla za krotka, i szumialo wszystko do okoloa powyzej 100Km/h.
Mialem ten samochod 2 miesiace i sie pozbylem jak najszybciej. Mialem zmianiac potem na B4, vectara B , ewentualnie starsze c4. Akurat trafilo mi sie tanie a4 wiec jezdze tym.
NIE KUPOJ nic co ma cos wspolnego z golfem 3 !!!

widac ze trafil Ci sie trefny egzemplarz wiec nie uogulniaj :P
ojciec ma vento z 93r i rdzy nie ma nigdzie (nawet w podlodze) tylko ze ze slabym silnikiem 1.8 8V mimo to jezdzi sie przyjemnie i tak jak wspomnialem wczesniej do zawieszenia nie mozna sie przyczepic - jest poprostu super - odnosnie wykonczenia to nie jest z super materialow ale przynajmniej nic nie trzeszczy a cisza jest do 160 :D ;-)
wiec duzo zalezy od danego egzemplarza :P

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 02:05:56 
Użytkownik

DTM napisał(a):
widac ze trafil Ci sie trefny egzemplarz wiec nie uogulniaj :P
ojciec ma vento z 93r i rdzy nie ma nigdzie (nawet w podlodze) tylko ze ze slabym silnikiem 1.8 8V mimo to jezdzi sie przyjemnie i tak jak wspomnialem wczesniej do zawieszenia nie mozna sie przyczepic - jest poprostu super - odnosnie wykonczenia to nie jest z super materialow ale przynajmniej nic nie trzeszczy a cisza jest do 160 :D ;-)
wiec duzo zalezy od danego egzemplarza :P

Mam takie wrazenie ze te mlodsze venta trzymaja sie gorzej pod kazdym wzgledem. Moj brat cioteczny tez ma vento chyba 93 i z tego co widzialem to jest zdrowy blacharsko, a zawieszenie ma gwintowane :peace: wiec juz inna historia.
Widzialem kilka golfów i w wiekszosci z nich na tylnej klapie pod szyba puchla uszczelka, albo juz wylazilo z pod niej rude. Po sprzedaniu vento nawet chcialem kupic golfa3 bo znajomy swierzo sprowadzil, ale jak go zobaczylem to nie wiem czy mial chociaz jeden element blacharski bez purchli.
Z tego co sie spotkalem kazdy ma bardzo skrajne opinie albo jest bardzo zadowolony albo bardzo nie :): . Pozatym na form VW golfa zrobili ankiete i ok 50% osob nie kupila by wiecej golfa :D
Wiem jedno ze za cene tego vento mozna kupic duzo lepsze auto jak np astre f (ecotec) z jakims fajnym wypasem, albo starsze B4 ktore jest wogole nie porownywalne do vento pod wzgledem klasy komfortu itd..

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 08:49:38 
Użytkownik

wszystkie te opinie na temat Vento i pochodnych są bardzo subiektywne dużo zależy od tego kto czym wcześniej jeżdził i do czego porównuje, dla mnie opinia że w Vanto przy prędkości 160 jest cicho jest nieporozumieniem, gdyż w mojej A4 '00 (praktycznie bezwypadkowej bo to też ma znaczenie) nie wydaje mi się by było cicho, i komu tu wierzyć :?:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 11:16:38 
Użytkownik

Vento napewno jest większe w środku,ale za to bardzo plastikowe.Audi jednak wnętrze ma wykonane z lepszych materiałów.Jezdziłem jednym i drugim,ale wolałbym jednak Audi.Acha mały przebieg z 96 roku,to jaki według Ciebie?

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 11:28:01 
Użytkownik

Auto: Audi
co jak co ale i tak bym pozostałm przy audi bo z tego co widziałem to twoje jest dobrze utrzymane ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 11:55:32 
Zeście sie uczepili!!

Ja mam gti z 96 roku i nie ma zadnej rdzy na blachcach tylko tak jak wczesniej wspomniałem podłoga przy odpływach. Autko ma przebieg ponad 200 tysiący mam je od dwóch lat i nic prócz olei paliwa nie robie. Fakt ze na dzindobry jak go kupiłem to do wymiany łozyska, linki ręcznego, opony i amorki i takie tam ale to wina poprzedniego własciciela bo go poprostu zapuscił.
Co do ciszy w aucie to sie nie wypowiem bo mam wydech przerobiony i czy jade 20 km/h czy 210 (a i tyle pojedzie!) to pierdzi jak szalony :diabel:

Zawieszenie twarde jak decha bo kit jamexa -80mm a wsrodku jak w domu zadne pierdzenie plastików lub jakieś inne dzwięki nie doochodzą!!

Ten egzeplasz co ty opisywałeś to musiał być po jakimś sloidnym dzwonie chyba!!!

Wczesniej miałem jette 2 1.6 benzyna i tez złego słowa nie moge powiedzieć(mój ojciec jezdzi nią po dziś dzień i nastukał juz ponad 150 tyśiecy a przy kupnie miała 90 tyś)
Potem było corrado vr6 .Autko takze super ale niestety kierowałem sie emocjami i zle trafiłem i silnik po 10 tysiącach wypluł zawory przez wydech ( przeskoczył rozrząd)
Teraz mam GOLF 3 gti i gdyby nie to ze jest mały bagaznik to napewno bym sie przesiadł na nastepne gti ale 16v. A tak niestety rodzina wózki pontony i jakieś inne sprawy trzeba wozić wiec rozglądam się za audi b4/c4 avant.

VW to jest auto dla ludu jak sama nazwa wskazuje wiec nie ma co równać do audi bo to jest półke wyzej !! Audi chce kupić tylko z tego względu ze jest bogatsze wyposazenie bo w vw naprzykład cięzko o climatronika a C4 ma co druga!!

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 22:05:00 
Użytkownik

Suepr zaletą audi B4 jest jego środek czego nie będziesz miał w żadnym VW. Dodatkowo B4 jest naprawde dobrze wyciszone - jechałem Vento i było tragicznie głośno w poróbnaniu do B4...

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 22:21:38 
Użytkownik

Dzidzia napisał(a):
...
Wczesniej miałem jette 2 1.6 benzyna i tez złego słowa nie moge powiedzieć(mój ojciec jezdzi nią po dziś dzień i nastukał juz ponad 150 tyśiecy a przy kupnie miała 90 tyś)
....

Na golfa 2 zlego slowa nie moge powiedziec, te samochody trzymaja sie lepiej niz kilka lat mlodsze 3-jki. Moj tata mial golfa 2 i byl bardzo zadowolony.

Rogal napisał(a):
Suepr zaletą audi B4 jest jego środek czego nie będziesz miał w żadnym VW. Dodatkowo B4 jest naprawde dobrze wyciszone - jechałem Vento i było tragicznie głośno w poróbnaniu do B4...

Potwierdzam.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2005 07:16:43 
Klubowicz

Jeszcze raz dzięki za wszystkie opinie, zostaje przy swoim C4 :) Po tym jak jeździłem przez 2 tygodnie omegą A to nie zamieniłbym tego na omege, a co dopiero na mniejsze VW. nie wiem co mnie podkusiło, może mały przebieg i dieselek.
a mały przebieg to 120-130 tys km, udokumentowane, poza tym autko od znajomego więc by nie kręcił.

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 12:35:23 
Użytkownik

Rogal napisał(a):

Cos sciemniasz. Wnetrze B4 jest beznadziejnie niepraktyczne w porownaniu do np. passata b3. Rocznik ten sam, model vw starszy o kilka lat, auto z tego samego rocznika duzo tansze, a tej samej klasy (minimalnie bagaznik wiekszy) ale ktos pomyslal jak to projektowal i schowkow nie brakuje. Np. uchwyt na kasety przy recznym tam gdzie w audiku bezdziejne zaglebienie, w ktorym nie ma co upchnac. Dwa schowki na podszybiu (jeden jak w audi - duzo wygodniej sie w pasku otwiera, i drugi na mapy ponizej). Rozsadniej pomyslane schowki w drzwiach bo w b4 podzielone sa tak, ze nawet parasol dobrze sie nie zmiesci. Rozsuwana kanapa w tyle. Rewelacyjne pojemniki z bokow siedzen w przodzie. O ile prowadzi sie fajniej i jest cichsza moja b4'ka to wnetrze odpada. Nawet w przodzie glosnikow nie ma gdzie upchnac ... a w oslonach slonecznych nie ma podswietlenia lusterka (tzn. jest tylko jedno lusterko!). Moze i volkswagen to klasa nizej, ale pomyslow jego konstruktorom nie brakuje. No i w vw elektryka jest prostsza i duuuuuuzzzzzzzzzzzzooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo bardziej niezawodna (a jak juz cos tansza).

PS. Jak nie raz pisalem, zielone podswietlenie moze sie podobac i nie jest zadnym wyroznikiem stylu lub jakosci.

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1