.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.sty.2025 08:08:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 Allroad] Nie opuszcza się i twardo.
PostNapisane: 16.kwi.2014 08:13:26 
Użytkownik

Auto: Allroad
Witam.

Przeszukałem forum ale nia natknąłem się na podobny problem, jaki występuje u mnie. Otóż, kupiłem Audi Allroad z 2000r z niedokońca działającym zawieszeniem, gdyż auto jest uniesione na najwyższym poziomie i nie można jego opuścić. Świeci się lampka na liczniku a diody na wskaźniku podniesienia czasami mrugają (poziomu 4 lub 4 i 3 jednoczenie) lecz nic się nie dzieje. Do tego tylne zawieszenie jest tak twarde, że na dziurach i nierównościach wybija auto mocno do góry. W aucie nie występuje "kucanie" po nocy. Kompresor raczej sprawny, gdyż po nocy włączył się na chwilkę. Poprzedni właściciel mówił coś, że zmieniał koło i był zdziwiony że jest coś takiego jak tryb serwisiowy gdy sprawdzałem jego działanie. Ma ktoś może jakieś pomysły co to może być? Podejrzewam, że bez logów się nie obejdzie, ale narazie wstępnie chciałbym czegoś się dowiedzieć.

Pozdrawiam.

Audi A2 1.4TDI AMF - było
Audi A6 C5 2.5TDI AKN - Było
Audi A6 C5 2.4 V6 ALF - Było
VW Golf III 1.8 AAM - Było
VW Passat B3 1.6TD SB - Było
Fiat Brava 1.4 12V - Było

Tytuł: Re: [C5 Allroad] Nie opuszcza się i twardo.
PostNapisane: 08.maja.2014 17:05:28 
Użytkownik

Auto: Allroad
Nawiązując dalej do mego tematu

Odstawiłem auto do elektro-mechanika który ponoć ma doświadczenie w allroadach. Na komputerze wywaliło błąd 1400 i jakiś jeszcze. Błędów czujników nie było. Mechanik twierdził że podmieniał listwe rozdzielaczową i sterownik zawieszenia tylko że z końcówką "A" a u mnie siedzi "G"- z tego co się dowiedziałem to one się zamieniają na siebie-niestety bez rezultatów nadal się nie opuszczał i nie reagował na nic. Pojechałem więc do innego elektronika od którego dostałem stary kompresor z którego miałem zmienić zawór ten na kostke 2pinową, tak też zrobiłem ale bez żadnych rezultatów nadal się nie opuszczał. Wymieniając ten zawór nie zauważyłem żadnych śladów demontażu starego rozdzielacza, który miał być zmieniony przez jednego z eletryków(tak też myślałem gdyż zapytałem owego elektryka czy normalnie się podniósł po tym jak zmienił rozdzielacz to odpowiedział że ma jakis specjalny zaworek żeby się nie opuszczał co było dla mnie anomalią)wię postanowiłem go wykręcić i zobaczyć co z nim się dzieje, odkręciłem przewód od zbiornika ciśnienia(był napompowany) a nastepnie odkręcałem przewody od rozdzielacza spuszczając powietrze z miechów. po wyczyszczniu i zlożeniu wszystkiego kompresor się załącza ale nie nie podnosi auta ani nie pompuje ciśnienia do zbiornika.

Proszę o pomoc w moim problemie gdyż mam unieruchomione teraz auto.

Audi A2 1.4TDI AMF - było
Audi A6 C5 2.5TDI AKN - Było
Audi A6 C5 2.4 V6 ALF - Było
VW Golf III 1.8 AAM - Było
VW Passat B3 1.6TD SB - Było
Fiat Brava 1.4 12V - Było

Tytuł: Re: [C5 Allroad] Nie opuszcza się i twardo.
PostNapisane: 24.wrz.2014 11:49:52 
Użytkownik

I jak? Problem rozwiazany?

Strefa czasowa: UTC + 1