.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 09:17:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 benzyna ktory silnik?
PostNapisane: 12.sie.2014 18:03:29 
Użytkownik

Witam wszystkich po raz pierwszy na tym forum :)

Zaistniał w mojej głowie dość nie dawno pomysł aby nabyć audi A4. Jako że nigdy wcześniej nie posiadałem auta tej marki chciałem zasięgnąć opini klubowiczów aby nie zrobić jakiejś głupoty.. Chodzi mi o wersje silnika które są awaryjne które nie, które wato kupić i dlaczego a których lepiej unikać?
Interesuje mnie audi a4 najlepiej avant rocznik kolo 2002 (to chyba już ta nowsza buda) z silnikiem benzynowym który będzie dobrze współpracował z instalacją gazową.
Który silnik wybrać aby był stosunkowo bezawaryjny, chodził dobrze na gazie był względnie ekonimiczny przy dość dynamicznym stylu jazdy po prostu bez spania na drodze:)
Najczęśćiej widuje silniki 1.8T 2.0 oraz 2.4 jeśli chodzi o spalanie z tego co udało mi się gdzieś tam wyczytać wszystkie spalają podobnie jak to jest na prawdę pamiętając o dość żwawej jeździe po mieście bo wiem że mniejszy silnik nie zawsze znaczy ekonimiczniejszy stąd między innymi moje pytanie :)
Jeszcze jedno automat czy manula pomijając gusta? Jeśli trafi się automat nie przejmować się czy mogą być z tego tytułu jakieś problemy np: awaryjność?

Tytuł: Re: A4 benzyna ktory silnik?
PostNapisane: 13.sie.2014 06:31:34 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
1.8 Turbo quattro. W tym modelu jest to jedyna rozsądna odpowiedź, ewentualnie jeszcze 2.4q. Szukaj manuala zdecydowanie.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

PostNapisane: 13.sie.2014 07:52:02 
Moderator

Auto: S6 C4
Leo, w B6 nie było 2.4q była za to 2.4 ośka.

Jak szukać to zdecydowanie manuala w tych rocznikach. B6 Ośka + automat = multitronic = problemy. Unikał bym silnika 2.0 a skupił się na 1.8T jeśli przewaga miasta. 2.4 dobry motor ale na mieście zapewne wciągnie więcej.

+
CFFB

PostNapisane: 13.sie.2014 12:04:15 
Użytkownik

Dzięki chłopaki takich info właśnie potrzebuje.. czytałem już ze 2.0 raczej unikać a 1.8t z tego co widzę raczej chwalicie.. szkoda że nie wiedziałem wcześniej bo o jakiś tydzień przegapilem b.ladna 1.8t ( trochę bałem się tej turbiny.. )
Niestety mieszkam w łodzi i robię srednio 25k rocznie po mieście, b. rzadko jeżdżę w jakiejkolwiek trasy więc spalanie autostradowe mnie praktycznie nie dotyczy..
2.4 pewnie pali więcej z racji większej masy i 6 cylindrów mimo że moc jest podobna do 1.8t? Do tego wyższy koszt instalacji bo dochodzą 2 wtryskiwacze. Na plus pewnie elastyczność z dołu w przeciwieństwie do 1.8t?

Strefa czasowa: UTC + 1