.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 03:43:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: pomoc w doborze kotła CO
PostNapisane: 21.wrz.2012 19:13:44 
Klubowicz

Zamierzam tej jesieni wyposażyć moją nowo budowaną chałupkę w kocioł centralnego ogrzewania.
Proszę o pomoc tych, którzy są w temacie lub mają jakieś własne doświadczenia. Ja na razie nie mam żadnych doświadczeń. A chciałbym zaoszczędzić sobie tych niemiłych doświadczeń.
Moje założenia:
- możliwie jak najmniej awaryjny na przestrzeni lat (jakość wykonania)
- kocioł z zasobnikiem na eko-groszek (nie mam gazu na mojej posesji), w miarę możliwości bezobsługowy ;) .
- dom o powierzchni użytkowej 150 m2 zbudowany z Ytong Energo 36,5 cm.
- parter cały oprócz garażu wyposażony w ogrzewanie podłogowe (8 obwodów) plus powieszone grzejniki aluminiowe (gdyby nam było zimno).
- zasobnik CWU chciałbym wstawić na jakieś 140 L.

Rozmyślam nad Ogniwo Eko Plus 16KW. Ale słyszałem też niepochlebne opinie. W tym piecu zafascynował mnie palnik.

Podpowiedzcie swoje propozycje. Jakieś rady, na co zwracać uwagę, co będzie mi zbędne, niepotrzebne?

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł: Re: pomoc w doborze kotła CO
PostNapisane: 21.wrz.2012 19:34:09 
Klubowicz

Auto: Q7 4M
Jak dla mnie optymalne rozwiązanie to dwupaleniskowy Stąporków - http://www.kotlyco.pl/inside.php?pg=e62 ... 67c9e3ecac
Warto mieć alternatywę dla ekogroszku, a równocześnie mieć podajnik dla wygody.

jest:
Q7 4M 3,0 TFSI 419 PS/512 Nm
było:
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

PostNapisane: 21.wrz.2012 20:16:17 
Klubowicz

BiLu liczyłem na twoją wypowiedź, bo widziałem wcześniejsze. Jak w kwestii doświadczenia z kotłami. Masz jakieś swoje uwagi co do tego Stąporkowa? Czy Ogniwo jest ci bliżej znane (ja do producenta mam jakieś 60km). Nie ukrywam, że pewnym ważnym czynnikiem jest również cena.

Jest też TQT

PostNapisane: 21.wrz.2012 21:51:07 
Użytkownik

Miałem ten sam dylemat dokładnie rok temu. Zero wiedzy na ten temat, a lubię mieć ciepło w chacie.
Mam nowy dom o podobnych parametrach do twojego. 160m2 + 40m2 garażu. Ściany Ytong 36,5 + 10 styropianu.
Zakupiłem taki piec [url]http://kotly.com/Kociol_z_podajnikiem__Per-Eko_KSP_DUO_27kW,3307.html[url][/url][/url]
Ogólnie to dobrze chodził, z serwisem też nie było problemów (miałem dwukrotnie wymieniany sterownik bo w trakcie zimy piec dwa razy samoczynnie mi się wyłączył ale to była raczej wina opału).

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

PostNapisane: 22.wrz.2012 09:43:33 
Klubowicz

Auto: Q7 4M
szogun0 napisał(a):
BiLu liczyłem na twoją wypowiedź, bo widziałem wcześniejsze. Jak w kwestii doświadczenia z kotłami. Masz jakieś swoje uwagi co do tego Stąporkowa? Czy Ogniwo jest ci bliżej znane (ja do producenta mam jakieś 60km)

Z Ogniwem styczności bezpośredniej nie miałem, ale Cichewicz, Zębiec, HEF i Stąporków nie są mi obce ;)
Jestem zwolennikiem tego ostatniego. Z zewnątrz każdy jest ładnie pomalowany i fajnie się prezentuje, ale ładna kiecka to nie wszystko ;)
szogun0 napisał(a):
Nie ukrywam, że pewnym ważnym czynnikiem jest również cena.

Ile chcesz wydać?
@Mario,
http://kotly.com/Kociol_z_podajnikiem__ ... ,3307.html - masz sporo za duży piec
* gorsza sprawność (większe zużycie paliwa)
* problemy z regulacją przy niewielkim obciążeniu
* konieczność częstszego czyszczenia
* krótsza żywotność
Wymiana sterownika, o której wspominasz, to najprawdopodobniej właśnie konsekwencja tego przewymiarowania (wina nie leży po stronie sterownika).

jest:
Q7 4M 3,0 TFSI 419 PS/512 Nm
było:
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

PostNapisane: 22.wrz.2012 11:20:27 
Klubowicz

Nie chciałbym przekroczyć kwoty 7500-7800 zł brutto.

Jest też TQT

PostNapisane: 25.wrz.2014 20:12:07 
Użytkownik

Panowie odgrzeje kotleta.
Miałem się zabrać za wymianę pieca w tamtym roku ale miałem ważniejsze sprawy na głowie i temat wrócił bumerangiem.

Siedzę od ponad miesiąca w necie, jeżdżę po sklepach, rozmawiam z instalatorami i jestem coraz bliższy zakupu, ale dalej nie jestem w 100% przekonany co kupić. W sumie z każdym dniem wynajduję coraz więcej negatywnych opinii o każdym możliwym rozwiązaniu.
Nie chce zadawać pytań na forum tematycznym bo tam krążą tylko sępy szukające ofiary (marketingowcy).

Ale do meritum.

Na chwile obecną wybrałem:

Ogniwo Eko Plus (sterownik E-coal) nie wiem jednak jaką wybrać moc 16kW czy 25kW.
W odwodzie mam niechętnie (z powodu jakości wykonania) jeszcze RBR (też na E-coal) i Skam M Premium na Bruli (wolałbym sterownik E-Coal) - z mocami podobna zagwożdżka j/w.

Plusy i minusy powyższych modeli zdaje się, że obczaiłem.
Problem główny, żeby nie przewymiarować pieca.

Dom 14 letni. Ocieplony w 50% (w tym dach). Przestrzeń całkowita 340 m2, z czego około 100 m2 to garaż i piwnica/kotłownia (nieogrzewane). 3 poziomy (licząc podpiwniczenie)
Okna nowe plastiki, instalacja CO/CWU nowa (miedź, konwektory) zamknięta.

Niby jakbym ocieplił te drugie 50% domu (w następnym sezonie), albo zima była lekka to ten piec 16kW starczy (na max chodzi wg. producenta z mocą 19kW). Nie chciałbym przewymiarować tymi 25kW i mieć spieków w lecie (CWU) i podczas cieplejszej zimy.
Z drugiej strony nie chciałbym być w d podczas ostrej zimy z małym piecem.

Na chwile obecną mam 11 letniego Zębca 21 kW, który zawsze miał problem z dogrzaniem nieocieplonej części domu. Tzn dogrzewał, ale kosztem ciągłego szuflowania w ostre dni.
Ostatniej lekkiej zimy spalił 5 ton węgla.

Z drugiej strony ten Zębiec ma (miał jak był nowy i nie miał dziur) sprawność 78, a ogniwo eko ma sprawność 93. Przyjmując dodatkowo, że w Zębcu paliłem paliwem awaryjnym, a nie dedykowanym (wg. instrukcji), czyli węglem a nie koksem i miałem usuniętą przegrodę do paliwa awaryjnego to jego sprawność pewnie spadła do tych 50-60.

Więc sobie tak gdybam, że mógł mieć wydajność sporo poniżej 16kW nad którymi się teraz zastanawiam.

Jeden z instalatorów nakierował mnie na 17kW w Skam M Premium (mówił, że można spróbować z taką mocą przy moich warunkach). Eko Ogniwo ma niestety do wyboru albo 16 albo 25.

Ryzykować 16kW? Czy ryzykować przewymiarowanie?
Ponoć przy sterowniku adaptacyjnym przewymiarowanie nie będzie tak mocno odczuwalne.

Dodatkowo szukam dobrego/sprawdzonego instalatora z okolic Wrocławia.
Do zrobienia:
- montaż nowego pieca w miejsce starego
- montaż nowej pompy CO i podłączenie do sterownika
- montaż pompy CWU i podłączenie do sterownika
- ew. montaż zaworu 3D
- montaż wężownicy, zaworu awaryjnego
- montaż nowego zasobnika CWU 200-200 ok. litrów (woda na 5 osób).

Jakieś sugestie?

PostNapisane: 29.wrz.2014 11:16:15 
Użytkownik

Rozumiem, że ogrzewanie ma węgiel, tak? Najmniejsza możliwość sterowania temperaturą. Dmuchawa, do tego wiatr, od którego będzie zależny ciąg,a więc regulacja na wejściu do komina. Automatyka żadna. Do tego węgiel, nie wiadomo z kąt, jakiej kaloryczności.Dalej grzejniki, jaki rodzaj, ilość żeberek itp
Producent powinien określić na jaka powierzchnię do ogrzania, jaki opał. Jak nie masz audytu domu, praktycznie nie dopasujesz.Jako, że ogrzewam od ładnych paru lat w takim piecu to polecam piec z poziomymi półkami, dolnego spalania, albo uniwersalne. Kotła szukaj takiego, który został gdzieś "doceniony, wyróżniony"

PostNapisane: 29.wrz.2014 11:21:49 
Użytkownik

A gazu to Wy nie macie gdzieś pod ręką??

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 29.wrz.2014 11:45:33 
Użytkownik

W obecnym czasie, gdy dostawy cyklonu mogą być zagrożone, nie jest to dobre paliwo do ogrzewania domu. Sam mam cyklon i już szykuję elektryczną farelkę na ciężkie czasy.

Audi A6 C6 3.0TDI quattro + tip - był
Passat B6 2.0TDI Sportline + DSG - był
Skoda Octavia I 1.9TDI 90PS - był
Golf IV 1.6 SKL? + LPG - był
Passat B5FL 2.5TDI AKN - był
Golf III 1.8AAM? + LPG - był

PostNapisane: 29.wrz.2014 11:56:14 
Użytkownik

Audios napisał(a):
Rozumiem, że ogrzewanie ma węgiel, tak? Najmniejsza możliwość sterowania temperaturą. Dmuchawa, do tego wiatr, od którego będzie zależny ciąg,a więc regulacja na wejściu do komina. Automatyka żadna. Do tego węgiel, nie wiadomo z kąt, jakiej kaloryczności.Dalej grzejniki, jaki rodzaj, ilość żeberek itp
Producent powinien określić na jaka powierzchnię do ogrzania, jaki opał. Jak nie masz audytu domu, praktycznie nie dopasujesz.Jako, że ogrzewam od ładnych paru lat w takim piecu to polecam piec z poziomymi półkami, dolnego spalania, albo uniwersalne. Kotła szukaj takiego, który został gdzieś "doceniony, wyróżniony"

Kolego rozmawiamy o kotłach retortowych. Mają już jako taką automatykę i są uniezależnione częściowo od ciągu kominowego (chyba że się właśnie przewymiaruje).
Mają czujnik temperatury spalin, czujnik temp. zewnętrznej, zawiadują dmuchawą, prędkością / cyklami podajnika, prędkością pomp CO i CWU i automatyką zaworu 3D/4D. Mają powiadomienie mailem/sms-em o problemie z węglem, zerwaną zawleczką, brakiem płomienia, etc. W necie na bieżąco podglądasz i sterujesz temperaturą.

Jedyna rola czynnika ludzkiego w takim piecu (dobrze dobranym) to raz w tygodniu wrzucenie węgla i kilka razy w tygodniu wyjęcia szuflady z popiołem.

Oczywiście to w tych piecach, które są w zakresie moich poszukiwań. Są też retorty całkowicie analogowe, jak też z ubogimi sterownikami.

Producenci w materiałach reklamowych w większości mijają się z prawdą mocy (podają nominalną z d**y, nieraz nie wspominają o maksymalnej i proponują nadwymiarowe jednostki).

Audytu domu nie będę przeprowadzał, gdyż primo - to 1/3 ceny pieca, secundo za rok dom będzie w 100% ocieplony i audyt psu na budę.

Odnośnie grzejników to konwektory raczej nie mają żeberek (no chyba że mówimy o bebechach w ich wnętrzu).

@Zagor - przyłącze gazu jest 4-5 kilometry dalej, ale w gminie/gazowni nie ma interesu społecznego w jego podłączeniu do mojej miejscowości.

Na chwile obecną wybór zawężam do RBR 17 albo Ogniwo Eko Plus 16.

PostNapisane: 29.wrz.2014 12:06:29 
Użytkownik

dostawy gazu nie są zagrożone długoterminowo, można dywagować o cenach LNG że katarskie źródła drogie ale Świnoujście ma zakontraktowane na krazie 1/5 mocy reszta do wynajęcia dla klientów spotowych, raczej bym się o dostępność gazu nie martwił. chyba, ze przejsciowo.

wracając do tematu:
gdybym kupował kocioł zacząłbym od wyliczenia OZC czyli zapotrzebowana na energię cieplną. Rachunek uwzględnia to z czego są zrobione ściany, jakie ocieplenie, jakie okna, jakie ustawienie względem stron świata, wiatry, średnie temperatury czy jest rekuperator... Oczekiwane temperatury w różnych pomieszczeniach - sypialnia inne, kotłownia inne a łazienka inne. No i sposób ogrzewania - kaloryfery (jakie), podłogówka? Ścienne?
Dopiero na podstawie takich wyliczeń wybierałem kocioł. OZC kosztuje ok. 500 zł.

Dużo - niedużo, ale rzeczywiście najgorsze to przewymiarowanie kotła. Ja na podstawie OZC kupiłem kocioł 12,8 kW, który ma wystarczyć na 196 m kw PU i biorę pod uwagę, że w duże mrozy czyli parę dni w roku będę dogrzewał się prądem ale przez resztę sezonu grzewczego kiedy temperatury oscylują wokół zera taki mały kocioł będzie bardzo ekonomiczny.

royal star 1300 tour de lux
mała rzecz a cieszy

PostNapisane: 29.wrz.2014 12:21:51 
Użytkownik

rk07554 napisał(a):
dostawy gazu nie są zagrożone długoterminowo, można dywagować o cenach LNG że katarskie źródła drogie ale Świnoujście ma zakontraktowane na krazie 1/5 mocy reszta do wynajęcia dla klientów spotowych, raczej bym się o dostępność gazu nie martwił. chyba, ze przejsciowo.

wracając do tematu:
gdybym kupował kocioł zacząłbym od wyliczenia OZC czyli zapotrzebowana na energię cieplną. Rachunek uwzględnia to z czego są zrobione ściany, jakie ocieplenie, jakie okna, jakie ustawienie względem stron świata, wiatry, średnie temperatury czy jest rekuperator... Oczekiwane temperatury w różnych pomieszczeniach - sypialnia inne, kotłownia inne a łazienka inne. No i sposób ogrzewania - kaloryfery (jakie), podłogówka? Ścienne?
Dopiero na podstawie takich wyliczeń wybierałem kocioł. OZC kosztuje ok. 500 zł.

Dużo - niedużo, ale rzeczywiście najgorsze to przewymiarowanie kotła. Ja na podstawie OZC kupiłem kocioł 12,8 kW, który ma wystarczyć na 196 m kw PU i biorę pod uwagę, że w duże mrozy czyli parę dni w roku będę dogrzewał się prądem ale przez resztę sezonu grzewczego kiedy temperatury oscylują wokół zera taki mały kocioł będzie bardzo ekonomiczny.

OZC zrobiłem samemu kalkulatorem ze strony. Nie jest to do końca klakulator wiarygodny bo nie mogę np. podać różnych wartości ociepleń na różnych poziomach domu. Mimo wszystko jest on jednym z najlepszych darmowych.

http://cieplowlasciwie.pl/start

Wyszło mi, że jak całkiem ocieplę dom to OZC będzie 14,4 kW.
Na chwile obecną podaje mi w zależności jak liczę od 20-25 kW.

Piece które wybrałem mają nominalną około 16-17 kW (w zależności jak robić pomiar), ale są w stanie bez uszczerbku pracować w cyklu stałym z mocami 19-21 kW (mają wtedy wysoką sprawność i niestety wysoki przepał). Nie jest w teorii konieczne wtedy dogrzewanie prądem, tylko węgiel może topnieć w oczach.

Bardziej boje się tego iż w sezonie letnim palnik drugiej generacji przy podgrzewaniu samego CWU będzie robił spieki ponoć są one za wydajne na lato (dodatkowo przy przewymiarowaniu będzie koszmar). Z drugiej strony sterowniki autoadaptacyjne / PID ponoć niwelują jego wydajność, gdy nie jest potrzebna.

PostNapisane: 30.wrz.2014 07:38:02 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
W piecu na ekogroszek nie ma możliwości przewymiarowania - w granicach rozsądku oczywiście.
Pamiętaj że operując parametrami czasu podawania oraz regulacjami dmuchawy możesz oddać w układ grzewczy moc jaką potrzebujesz.
Dodatkowo - pamiętaj o grzaniu cwu.
Ja od 10 lat użytkuję zębca 25 kW (kwkp) i nie zauważyłem aby spalał więcej niż powinien - tak czy siak nawet supernowoczesny sterownik nie sprawdzi czy w popielniku leży niedopalony węgiel - zawsze wymagana jest kontrola użytkownika.
Zbyt mały piec przy dużych mrozach i zapotrzebowaniu na cwu może oznaczać wysokie spalanie węgla a to bez sensu ...
Jeśli potrzebujesz kotła uniwersalnego - kilka dni temu kupiłem takowy do nowego domu - 19 kW z dodatkowym rusztem i powiększonym zbiornikiem na węgiel (mój stary Zębiec ma 110 kg zasypu a nowy piec 210 kg).
Dodatkowo - fajny sterownik z możliwością rozbudowy o manipulatory domowe - też skorzystałem.
Specjalnie pojechałem na wycieczkę do Pleszewa aby popatrzeć, pogadać etc ...
Nie zawiodłem się:
http://stalkot.pl/oferta/kotly-centraln ... sja-wysoka
Kupiłem z palnikiem Wulkan.

W razie pytań wal śmiało.

PostNapisane: 30.wrz.2014 17:41:35 
Użytkownik

@Baskecior - Dzięki za odzew.

Nie chciałem pieca uniwersalnego z uwagi na fakt, że uniwersalność przydaje się (wg. mnie) tylko w dwóch przypadkach:
- nie ma gdzie kupić groszka i musimy napalić czym innym (raczej abstrakcyjny wypadek, chyba że ktoś ma źrodło innego taniego opału))
- nie ma prądu, usterka podajnika (Na podajnik w RBR mam 5 lat gwarancji, kupuje dodatkowo agregat prądotwórczy i wpinam w instalację)

Reszta cech kotła uniwersalnego może być już minusem, bo konstrukcja zakładająca spalanie coś innego niż groszek wymusza gorszą sprawność.
Idąc za ciosem zdecydowałem się na całkowite zrezygnowanie z paleniska awaryjnego w zamian za montaż wkładu szamotowego.

Reasumując - po dzisiejszej wizycie instalatora (z ramienia dystrybutora) zamawiam 17 kW plus ekstra wkład szamotowy.

opis pieca dla ciekawych:

http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotl ... uniwersal/

Przed montażem pieca montuje czujkę pogodową na ścianie północnej i czujkę temp. w salonie. Sterownik na chwile obecną raczej nie obsługuje fizycznych terminali pokojowych, ale wystarczy mi obsługa z poziomu tableta i komórki z andkiem.
Do tego instalator przekonał mnie o większej wydajności pionowego zasobnika CWU względem poziomego.

Może się wątek komuś przyda.

PostNapisane: 30.wrz.2014 18:11:01 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
A czy ktoś jest tutaj zainteresowany OZE?

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 30.wrz.2014 22:33:46 
Użytkownik

zioolko napisał(a):
@Baskecior - Dzięki za odzew.

Nie chciałem pieca uniwersalnego z uwagi na fakt, że uniwersalność przydaje się (wg. mnie) tylko w dwóch przypadkach:
- nie ma gdzie kupić groszka i musimy napalić czym innym (raczej abstrakcyjny wypadek, chyba że ktoś ma źrodło innego taniego opału))
- nie ma prądu, usterka podajnika (Na podajnik w RBR mam 5 lat gwarancji, kupuje dodatkowo agregat prądotwórczy i wpinam w instalację)

Reszta cech kotła uniwersalnego może być już minusem, bo konstrukcja zakładająca spalanie coś innego niż groszek wymusza gorszą sprawność.
Idąc za ciosem zdecydowałem się na całkowite zrezygnowanie z paleniska awaryjnego w zamian za montaż wkładu szamotowego.

Reasumując - po dzisiejszej wizycie instalatora (z ramienia dystrybutora) zamawiam 17 kW plus ekstra wkład szamotowy.

opis pieca dla ciekawych:

http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotl ... uniwersal/

Przed montażem pieca montuje czujkę pogodową na ścianie północnej i czujkę temp. w salonie. Sterownik na chwile obecną raczej nie obsługuje fizycznych terminali pokojowych, ale wystarczy mi obsługa z poziomu tableta i komórki z andkiem.
Do tego instalator przekonał mnie o większej wydajności pionowego zasobnika CWU względem poziomego.

Może się wątek komuś przyda.

Co do zasobnika pionowego względem poziomego - zgoda, ale na własnej skórze przekonasz się że odbywa się to kosztem ilości spalonego węgla ;) Zwłaszcza w zasobniku płaszczowym ...
Przewidujesz ogrzewanie cwu latem?
Co do typu pieca - na wsi mogę palić ekogroszkiem, ściętymi drzewami, a 23 m. od domu mam wieeeeeeeelki las, który mogę czyścić do bólu ;) Przyda się latem na ogrzewanie cwu ... ;)
W firmie, w której zakupiłem piec można kupić różne warianty wykonań , także poczytaj sobie. Niekoniecznie musi to być piec uni.
Aha. Lepszym rozwiązaniem od czujki w salonie są termostaty na grzejnikach ... przyznasz mi rację po pewnym czasie ... ;)

Powodzenia.

PostNapisane: 01.paź.2014 10:28:30 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Co do zasobnika pionowego względem poziomego - zgoda, ale na własnej skórze przekonasz się że odbywa się to kosztem ilości spalonego węgla ;) Zwłaszcza w zasobniku płaszczowym ...
Co do typu pieca - na wsi mogę palić ekogroszkiem, ściętymi drzewami, a 23 m. od domu mam wieeeeeeeelki las, który mogę czyścić do bólu ;) Przyda się latem na ogrzewanie cwu ... ;)
W firmie, w której zakupiłem piec można kupić różne warianty wykonań , także poczytaj sobie. Niekoniecznie musi to być piec uni.
Aha. Lepszym rozwiązaniem od czujki w salonie są termostaty na grzejnikach ... przyznasz mi rację po pewnym czasie ... ;)

Powodzenia.

Odnośnie zasobnika to mnie zmartwiłeś, muszę podrążyć temat (ilość spalonego węgla jest dla mnie istotna). Teraz mam zasobnik poziomy 120 litrów bez pompy CWU i jest za mały / za mało wydajny. Będzie 220 pion + pompka.

Teraz CWU w lecie grzeje grzałką elektryczną (w zimie jest podgrzewa piecem), a będzie grzana piecem na podtrzymaniu.

Termostaty mam na wszystkich grzejnikach. Czujnik będzie w najzimniejszym pokoju, żeby sterownik wiedział kiedy osiągnął temperaturę zadaną. W reszcie pomieszczeń termostatami sobie temperaturę "przykręcę".

PostNapisane: 01.paź.2014 22:32:21 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
CWU na grzałce to pomyłka. Taniej wyjdzie przepływówka.

PostNapisane: 02.paź.2014 00:15:48 
Użytkownik

zioolko napisał(a):
Baskecior napisał(a):

Powodzenia.

Odnośnie zasobnika to mnie zmartwiłeś, muszę podrążyć temat (ilość spalonego węgla jest dla mnie istotna). Teraz mam zasobnik poziomy 120 litrów bez pompy CWU i jest za mały / za mało wydajny. Będzie 220 pion + pompka.

Teraz CWU w lecie grzeje grzałką elektryczną (w zimie jest podgrzewa piecem), a będzie grzana piecem na podtrzymaniu.

Termostaty mam na wszystkich grzejnikach. Czujnik będzie w najzimniejszym pokoju, żeby sterownik wiedział kiedy osiągnął temperaturę zadaną. W reszcie pomieszczeń termostatami sobie temperaturę "przykręcę".

W P-cach mam 140 l. pion płaszcz i wydajność jest bardzo zadowalająca, pominąwszy koszta opalania ;)
Zasobniki poziome są niestety mało wydajne ... :(
Ja z uwagi na dostępność węgla (handlujemy nim) nie martwię się tym specjalnie, ale zasobożerność pionowego zasobnika niestety da się odczuć ...
Albo rybka , albo pipka ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1