Zagor napisał(a):
Zrobiłem Ci trochę cieplej
Bez zalogowania hasłem na mój sterownik, można bawić się tylko wirtualnie.
BTW ustaliłem sobie powiadamianie sms-em o kończącym się groszku
.
Jestem teraz jeszcze (dekorując wisienką tort) na etapie szukania sprawdzonego ups-a z pełnym sinusem, który utrzymałby piec przez minimum 2 godziny (a najlepiej 8)
Maksymalny pobór mocy mam niecałe 300W. Jedynie prąd rozruchowy silnika podajnika może być większy. Silnik ma 180W, więc zgodnie z prawidłami może brać przy starcie nawet 3,5x swojej mocy. W związku z powyższym szukam czegoś z zapasem mocy
SmartUps APC 1000Va mają moc rzeczywistą w zakresie 600-700W w zależności od modelu. Na chwile obecną mam do wyboru:
SMT1000I, który ma dwie baterie 12v/7Ah każda.
lub
SURT1000XLI, który ma cztery baterie 12v/7Ah każda + battery pack (kolejne 4 baterie w obudowie APC).
W pierwszym przypadku przy poborze maksymalnym będe miał około 25 minut pracy (na trybie lato pewnie z godzinę)
W drugim wypadku będę miał około 4 godzin (na trybie lato pewnie z kilkanaście godzin).
Pierwszy przypadek to półtora tysiaka, drugi pięć. Więc raczej jestem zorientowany na opcję 1 + ew. przeróbka na battery pack DIY.
Mogę też kupić trzyletniego leżaka magazynowego SURT1000XLI (bez gwarancji) + nowy battery pack po testach (duet w cenie SMT1000I) - ale nie wiem czy nie okaże się taka kombinacja problematyczna.
Ma ktoś doświadczenie w przeróbce zwykłego smart ups (z pierwszego przypadku lub bliźniaczego), żeby zmusić go do pracy z baterią AGM 12V 100Ah lub więcej Ah ?
Chodzi głównie o kalibrację hardware`ową bo tu jest pies pogrzebany (software`owa ponoć nie da rady). Zwykły jedno/dwu bateryjny smart bez wyjścia na battery packa na 99% nie będzie chciał naładować do pełna / obsłużyć tak dużego aku.
Byłem już zdecydowany (na cenowo korzystny) ups/inwerter Orvaldi plus pojemny AGM, ale okazało się że od roku/dwóch robią jakąś manianę i ich urządzenia powodują przekłamania czujników i trzeba ratować się filtrami na kablach. Dla mnie to drut.
:edit
Kupiony APC SMT1000I na razie zostaje stockowy, jak baterie padną to zrobię jakieś mody.