.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 14:05:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b3, 1991] Jak resetować komputer?
PostNapisane: 23.paź.2014 19:01:51 
Użytkownik

Jeśli odłączę akumulator na chwilę to odpala z półobrotu (nawet na gazie można odpalić) - pewnie załącza mu się ssanie.
Jeśli się rozgrzeje, ssanie się odłączy to następnego dnia trzeba kilka razy rozrusznikiem zakręcić a jak odpali to pracuje jak traktor (a po przełączeniu na gaz zaraz gaśnie, dopiero po rozgrzaniu chodzi normalnie).

Zatem to w komputerze muszą się jakieś ustawienia zapamiętać. Czy da się go jakoś zresetować - np zewrzeć coś na tych wtyczkach do diagnostyki?

Tytuł: Re: [b3, 1991] Jak resetować komputer?
PostNapisane: 24.paź.2014 12:06:31 
Klubowicz

Jaki masz silnik? Pojemność, oznaczenie literowe?

Pozdrawiam

PostNapisane: 02.lis.2014 19:20:06 
Użytkownik

Silnik 3A lub AAD - tak mi się zdaje. Pojemność 1,8
Nad nogami jest jakaś wtyczka diagnostyczna, do której zarówkę można podłączyć. Może tym da się zresetować?

PostNapisane: 03.lis.2014 21:57:31 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
odłącz sondę lambda (wsuwka 1 pin). zresetuj kompa. i zobacz czy jest to samo. sprawdz przy okazji jej zasilanie/grzanie na wtyczce 2pin na wł. zapłonie, oraz opór grzałki.

tam masz wtrysk ke-jetronic i on ma pamięć i tworzy sobie mape korekcyjną do dawkowania paliwa. jak masz walniętą sondę lambda, to potrafi tak się odstroić, że aż zgaśnie i cały czas to pamięta, aż skasujesz kompa, np odłączając aku lub bezpiecznik kompa.

nie wiem czy nieszczelność w dolocie, lub zgięta klapka przepływki oraz uszkodzony potencjometr przepływki nie może wywołać podobnego objawu. na poczatek sonda, bo miałem podobny objaw w 2.0 16 ke-jet.

PostNapisane: 11.lis.2014 19:35:02 
Użytkownik

Kiedyś już woltomierzem sondę badałem - było w porządku.

Podłączyłem żarówkę do gniazda diagnostycznego i z kodów pokazywało, że problem z sondą lambda i coś tam jeszcze. Żeby to naprawić to trzeba by wszystko po kolei wymieniać (a sondę to tylko razem z tłumikiem można wykręcić), dlatego lepszą opcją byłoby resetowanie na czas odpalania. Tym bardziej, że wydaje mi się, że obecnie komputer "myśli", że silnik jest gorący i mniej paliwa daje, a więc oszczędność.

Może dorobię jakiś przycisk odłączania tego bezpiecznika do komputera. Tylko który to?

Ostatnio jeszcze doszedł taki efekt, że wkręca sie na jałowym na 2500 obrotów. Trzeba przełączyć na benzynę (dalej ma wysokie obroty) i z powrotem na gaz - wtedy przeważnie wraca do 1000. I też ten objaw czasem tylko się pojawia.

Oprócz tego na zimnym jak dodaje gazu chcąc przyśpieszyć to początkowo obroty spadają i dopiero potem przyśpiesza. Jak na luzie sie dodaje gazu to obroty systematyczne wzrastają. Ten "dołek" pojawia się tylko pod obciążeniem.

Strefa czasowa: UTC + 1