Witam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post na tym forum i przede wszystkim chciałbym się przywitać
Po wielu przemyśleniach zdecydowałem się na zakup modelu A6 i widzę, że trafiłem wreszcie do miejsca, które pomoże mi dokonać trafnego wyboru.
Otóż od jakiegoś czasu poszukuję modelu A6 C5 z ostatniego rocznika 2004. Interesuje mnie wersja z silnikiem benzynowym o pojemności 3.0 litry. Wcześniej patrzyłem jeszcze na motor 2.4 litra, ale przeglądając ogłoszenia widzę, że łatwiej znaleźć jest ładny egzemplarz w wersji 3.0. Nie chcę napędu quattro, co do skrzyni preferowany manual lub tiptronic.
Jako bardziej doświadczeni i obeznani w temacie powiedzcie mi na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie takiego modelu Audi. Liczę się z tym, że będzie to samochód 10 letni o rzeczywistym, przebiegu często powyżej 200 000 km i możliwe, że coś trzeba będzie w nim zrobić na początek, ale nie chciałbym na starcie wpakować się w poważniejsze koszty.
Najbardziej interesują mnie porady odnośnie tego silnika 3.0 V6. Już wertując oferty części zamiennych zauważyłem, że są one droższe i trudniej dostępne niż do mniejszego 2.4. Jak przedstawia się awaryjność tego motoru? Co jest jego słabszym punktem, na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach? Co do wspomnianego silnika 2.4 miałem z nim styczność i raczej był to motor niezniszczalny. Co do poszukiwanego 3.0 nie znam nikogo kto taki posiada, sam też nie jeździłem Audi z tym silnikiem, dlatego pytam Was.
Auto oczywiście kupię bez instalacji gazowej, ponieważ na co dzień jeżdżę służbowym Volkswagenem raczej nie będę gazował Audi. Auto będzie mi służyć głównie na weekendy.
Liczę na Wasze sugestie i porady. Może dzięki temu uda mi się trafić fajny egzemplarz, który spokojnie posłuży na najbliższe 3 lata, bo tyle chciałbym nim pojeździć