.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 17:14:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ASN 3.0 220 KM] Temperatura silnika - jaka powinna być?
PostNapisane: 13.gru.2014 16:45:08 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5 3.0 quatrro +TIPTRONIC
Witam,
Posiadam swoje A6 od dwóch miesięcy. Kupno 3.0 ASN było w pełni świadome :) zadecydował doskonały stan oraz 100% potwierdzona historia :) Autko śmiga jak należy tzn, przyspieszenie i komfort OK. Po zakupie wymieniłem główną sonde lambda, olej Castrol 5W30 + filtr i założyłem LPG.

Jednak lektura na forum i w necie o silniku ASN jest "różna" i w związku z tym staram się raz w tygodniu kontrolować stan oleju i stan płynu chłodniczego - jak na razie OK.
Wskazówka temperatury na zegarach stoi równo na 90stopniach ale kiedyś przy okazji podłączenia VAGa sprawdziłem w temperaturę w bloku numer 1 i zauważyłem, że dochodzi nawet do 103 stopni - wg mnie trochę za dużo :( w tym czasie analogowy czujnik stoi prościutko na 90stopni.

Mam pytanko do posiadaczy ASN - czy tak macie? czy taka temperatura jest "bezpieczna"
Dodam tylko że obydwa wentylatory elektryczne (nie mam wiskozy) po włączeniu klimy uruchamiają się na I biegu.
Ale gdy na VAGu w grupie 08 HV/AC - OUTPUT TEST wciskam START jest tam punkt RADIATOR FAN oraz COOLANT FAN i wtedy żaden z wentylatorów nie uruchamia się :(

A chyba powinien, czy nie?
Dajcie znać jak jest u was.

Tytuł: Re: [ASN 3.0 220 KM] Temperatura silnika - jaka powinna być?
PostNapisane: 13.gru.2014 19:01:25 
Moderator

Auto: S6 C4
U mnie podobnie na wskaźniku, olej zwykle między 2 a 3 kreską. Może jutro albo w ciągu tygodnia zapnę VAGa i sprawdzę temperaturę płynu. Chociaż nie pamiętam by zwykle wskakiwała powyżej 100tki... Też świadomie kupiłem ASNa i można powiedzieć że w ciemno był zakup, ale ogólnie z auta i silnika jestem zadowolony :)

+
CFFB

PostNapisane: 13.gru.2014 20:04:09 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedz.
Daj znać jak podepniesz vaga jaką masz temperature na Engine,blok 1 bo ja tam sprawdzamy i porównuje do "wskazówki" z zegarów

PostNapisane: 16.gru.2014 18:29:18 
Użytkownik

Hey gitmar :) sprawdziłes może w swojej furce jak sprawa wygląda?

PostNapisane: 17.gru.2014 20:16:34 
Moderator

Auto: S6 C4
Tak, przed chwilą wróciłem z przejażdżki z VAGiem. Na zegarach sztywno wskazówka na 90st. Jak chcesz to wrzucę fotę zegarów. W module Instruments, temperatura silnika 99st., w module Silnika grupa 001 dochodziła do 103st. :) Czasami "zganiało" na 101st. Auto pracowało dobre 40 minut. Wnioskuję że nie masz czym się przejmować. W poprzednich V6-tkach (AAH,ACK,AMX) było podobnie. Podczas pracy silnika płyn w zbiorniczku (G12 czerwony) spokojny, nic nie bulgocze,nie podskakuje, nie widać nadmiernego ciśnienia. Mój ASN jest 09.2004, przebieg 193kkm 1000% pewny.

Wszedłem też w moduł klimy i robiłem testy. U mnie wszystkie silniczki się odzywały, wentylator też ruszał.

BTW - uzupełnij profil skąd jesteś.

P.S.napisz czy masz Tipa czy manual, jaki rocznik. Jakie LPG założyłeś :?:
Olej na Twoim miejscu bym zalał jakiś lepszy (chyba każdy będzie lepszy od Castrola :)) i o innej lepkości np.5W40, w tej chwili też mam 5W30, ale Midland zalany jeszcze w CH. Jakie przyjdzie czas wymiany wlewam Valvoline albo AmsOil'a.

+
CFFB

PostNapisane: 19.gru.2014 08:52:42 
Użytkownik

gitmar
Bardzo dziękuję za szczegółowy "raport":):):) Z Twojego opisu wynika, że wszystko jest w porządku (no poza tym, że u mnie te wentylatory nie uruchamiają się podczas Output test klimatyzacji - myślę, że to kwestia jakiegoś przekaźnika - może ktoś podpowie gdzie szukać. Przy uruchamianiu klimy normalnie się włączają więc same w sobie są sprawne.)

Mój ASN to srebrny A6 C5 Quattro +TIP w sedanie z rocznika 2002 sprowadzony z CH we wrześniu 2014 z przebiegiem 217.000 (potwierdzony w 100%) od jednego właściciela od nowości.
Bardzo ładnie utrzymany z pięknym środkiem (fotele chyba tzw. półkubełki) w szarej skórze w połączeniu z alcantarą - jedyny mankament to lekko pęknięta skóra na "boczku" fotela kierowcy.:):):)

LPG zakładałem w warsztacie, w którym montowano mi gaz do 4 poprzednich aut i zawsze było wszystko OK więc zaufałem ponownie. Nie znam szczegółów dot. instalacji wiem tylko że :
-reduktor Pala-Car (nie znam symbolu)
-elektronika KME NEVO
-wtryski Barracuda
-osprzęt Tomasetto
-wlew gazu pod klapku Pb.
całość wykonana bardzo estetycznie (jak zwykle):)
Spalanie: sama trasa - 11,5 LPG / 100km
Spalanie: trasa-70% - miasto -30% - 14,5 LPG / 100km
Spalanie: samo miasto - jeszcze nieznane:):):)

O oleju pisali mi koledzy na Forum A6 i trochę mnie zmartwili bo uważałem dotąd, że Castrol jest OK.:(

PostNapisane: 19.gru.2014 09:53:23 
z tym olejem to bym na Twoim miejscu nie panikował. Na castrolu moje auta zrobiły już setki tysięcy kilometrów może nawet więcej i żadnych kłopotów nie miałem. Ba nie mam zamiaru zmieniać... w poniedziałek żony golf (1,9 ASZ) jedzie na wymianę i jak zawsze dostanie castrol edge 5W40... Także się nie przejmuj. No chyba,że do benzynowych motorów castrola sie nie leje...

PostNapisane: 22.gru.2014 13:44:30 
Użytkownik

tomeksopot:

daleko mi do paniki ale ziarnko niepewności zostaję. wiadomo że z czegoś te złe opinie muszą się brać - w moim przypadku sprawdziłem w ASO jaki olej był zalewany jeszcze w CH - okazało się że od początku był to Castrol - taki więc kupiłem i na razie zrobiłem prawie 6 tys km więc za mało żeby coś powiedzieć - zresztą nie bardzo wiem na jakiej podstawie oceniać olej jako zwykły użytkownik czyt.laik:):):)

Strefa czasowa: UTC + 1