tomson napisał(a):
Po a6 c4 i Skodzie Octavii powoli przeglądam ogłoszenia z zamiarem zakupu nowego lub używanego auta .
Zakup auta w Niemczech oraz jego rejestracja również opłaty podatek drogowy itp itd . Autko dla rodziny z jednym dzieckiem, kombi
przebiegi roczne do 20 tyś km w wyposażenie kwestia doboru . Na niektóre z tych aut mógłbym sobie pozwolić na nowe lub tzw. Jahreswagen w Niemczech inne tylko używane z przebiegami 80-90 tyś km.
Moje typy to
kolejność przypadkowa)
-skoda superb
-ford mondeo
-a4 allroad
-Q5 (ciekawi mnie to autko coś innego niż normalne kombii)
-skoda octavia
-mercedes e200 kompresor
-bmw 530d
Wiem rozbieżność jest duża nie mam presji na zakupy jak najszybciej, chciałbym się dowiedzieć jakie są wasze doświadczenia z tymi autami (troszkę już poczytałem ale..) . Interesuje mnie np cisza w środku przy prędkościach autostradowych i wygoda za kierownicą oraz zasięg na zbiorniku . W przebiegach do 20 tyś rocznie i opłatach z tym związanymi w Niemczech mały plus dla benzyn dla diesla zasięg to tyle . Z góry dziękuję i zapraszam do dyskusjii . Pozdrawiam
Zastanów się jeszcze nad ostatnimi wypustami W211.
Wszystko dopracowane, duży wypas. W pakiecie avantgarde maja sportowy sznyt.
W 211 będzie także prościej o klimę z tyłu, panoramę niż w "tanim" W212.
Taki E55 lub lepiej E63 jest dla mnie ciekawszą opcją niż E200. Do E55 i E63 mogę załatwić dobrego gaziarza we Wrocławiu.
Oczywiście stylistycznie 212 bije 211 na głowę.
A4 i Q5 dla 3-sobowej rodziny to za ciasne auta.
O superbie pisałem parę razy.
Notabene 2-ki zamówić nie można już od kilku tygodni. Tylko to co na placach.
Jakbyś chciał coś konkretnego wiedzieć na temat usterkowości E61 to porozmawiam ze szwagrem, pracuje jako mechanik w serwisie ASO BMW.
Odnośnie pojemności zbiornika to w VW/Skoda nie możesz kupić większego niż dają, chyba że chodzi o auto użytkowe.
W MB z tego co pamiętam można kupić większy.